GASLÄCKAN: ”Otäck utveckling” – krismöte i Sverige

2022 09 27

Det europeiska priset på gas skjuter i höjden efter att läckor upptäckts på gasledningarna Nord Stream 1 och 2.

På tisdagen stiger naturgaspriset i Europa med 10 procent, rapporterar Bloomberg.

En stor förändring. Den kraftiga ökningen kommer efter att priset på naturgas fallit i fyra dagar i rad. I går, måndag, var priset på naturgas det lägsta på tre månader.

– Sådana här händelser brukar leda till sådana här omedelbara prisrörelser och sedan brukar det lugna ner sig när man väl ser hur allvarligt det är. Men det är en väldigt otäck utveckling, säger Swedbanks råvaruanalytiker Jörgen Kennemar till nyhetsbyrån TT.

Hävdar sabotage

Tyskland utreder gasläckorna. Enligt uppgifter till tyska Tagesspiegel misstänker tyska myndigheter att det rör sig om en riktad attack som utförts med ubåt eller med attackdykare.  

Två huvudalternativ diskuteras.

För det första, enligt initiala spekulationer, kan ukrainska eller Ukraina-anslutna styrkor vara ansvariga. Om gasleveransen via Nord Streams rörledningar tillfälligt skulle stoppats skulle gasleveranser från Ryssland till Tyskland och Centraleuropa endast vara möjliga via Yamal-förbindelsen som går via det polska och ukrainska rörledningsnätet.

För det andra misstänkts en så kallad "falsk flagg"-operation av Ryssland. En sådan attack skulle skapa ytterligare osäkerhet och gaspriset kan möjligen drivas upp igen och förvärra den europeiska energipriskrisen, som nyligen har lättat minimalt.

Kreml utesluter inte sabotage

Ryssland utesluter inte att en riktad attack har orsakat skadorna.

– Inget alternativ kan uteslutas, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov, enligt Reuters.

”Riktigt stort hål”

Utsläppet från Nord Stream 1 och 2 är på internationellt vatten inom Sverige och Danmarks ekonomiska zoner.

Den danska energimyndigheten uppger att det finns ”ett riktigt stort hål” på gasledningarna och att det läckt ut en stor mängd gas, rapporterar danska Berlingske.

– Vi är oroliga över vad som har hänt där ute. Och om det är andra saker på väg, säger Kristoffer Böttzauw, direktör för den danska energimyndigheten, till tidningen.

Danska energimyndigheten har höjt landets beredskap för energisektorn. 

Explosiv 

Gasledningarna har läckt på tre olika platser. Sjöfartsverket har skickat ut navigationsvarningar om att fartyg ska hålla sig borta från områdena. Varningar är även utfärdade för flygplan. De uppmanas att hålla 1 000 meters säkerhetshöjd.

– Det handlar om gas som är explosiv. Vi har tagit till ett väl tilltaget säkerhetsavstånd kring de här platserna, säger Lisa Mjörning, presstalesperson på Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral, till Expressen.

Krismöte

Utrikesminister Ann Linde (S) meddelar att regeringen sammankallat till en krishantering efter läckorna på gasledningarna, rapporterar Aftonbladet.

– Så fort vi fick kännedom om det sammankallade vi krishanteringen på regeringskansliet och andra myndigheter. Mötet kommer att handla om hur mycket vi vet, säger Linde till tidningen.

Utrikesministern utesluter inte att flera liknande incidenter kan inträffa i närtid. Hon pekar ut Rysslands diktator Vladimir Putin.

– Vi får vara förberedda på det. Putin har visat att han är desperat nu, därför att Ukraina har med stöd från väst och med sin otroliga förmåga att vara uthålliga visat att det inte gick så lätt som Putin trott och då får man vara beredd på att han agerar irrationellt och grymt, säger Ann Linde, enligt Expressen.

Foto: Q Graaf och President of Russia Office

Text: Redaktionen