GASLÄCKAN: ”Otäck utveckling” – krismöte i Sverige

2022 09 27

Det europeiska priset på gas skjuter i höjden efter att läckor upptäckts på gasledningarna Nord Stream 1 och 2.

På tisdagen stiger naturgaspriset i Europa med 10 procent, rapporterar Bloomberg.

En stor förändring. Den kraftiga ökningen kommer efter att priset på naturgas fallit i fyra dagar i rad. I går, måndag, var priset på naturgas det lägsta på tre månader.

– Sådana här händelser brukar leda till sådana här omedelbara prisrörelser och sedan brukar det lugna ner sig när man väl ser hur allvarligt det är. Men det är en väldigt otäck utveckling, säger Swedbanks råvaruanalytiker Jörgen Kennemar till nyhetsbyrån TT.

Hävdar sabotage

Tyskland utreder gasläckorna. Enligt uppgifter till tyska Tagesspiegel misstänker tyska myndigheter att det rör sig om en riktad attack som utförts med ubåt eller med attackdykare.  

Två huvudalternativ diskuteras.

För det första, enligt initiala spekulationer, kan ukrainska eller Ukraina-anslutna styrkor vara ansvariga. Om gasleveransen via Nord Streams rörledningar tillfälligt skulle stoppats skulle gasleveranser från Ryssland till Tyskland och Centraleuropa endast vara möjliga via Yamal-förbindelsen som går via det polska och ukrainska rörledningsnätet.

För det andra misstänkts en så kallad "falsk flagg"-operation av Ryssland. En sådan attack skulle skapa ytterligare osäkerhet och gaspriset kan möjligen drivas upp igen och förvärra den europeiska energipriskrisen, som nyligen har lättat minimalt.

Kreml utesluter inte sabotage

Ryssland utesluter inte att en riktad attack har orsakat skadorna.

– Inget alternativ kan uteslutas, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov, enligt Reuters.

”Riktigt stort hål”

Utsläppet från Nord Stream 1 och 2 är på internationellt vatten inom Sverige och Danmarks ekonomiska zoner.

Den danska energimyndigheten uppger att det finns ”ett riktigt stort hål” på gasledningarna och att det läckt ut en stor mängd gas, rapporterar danska Berlingske.

– Vi är oroliga över vad som har hänt där ute. Och om det är andra saker på väg, säger Kristoffer Böttzauw, direktör för den danska energimyndigheten, till tidningen.

Danska energimyndigheten har höjt landets beredskap för energisektorn. 

Explosiv 

Gasledningarna har läckt på tre olika platser. Sjöfartsverket har skickat ut navigationsvarningar om att fartyg ska hålla sig borta från områdena. Varningar är även utfärdade för flygplan. De uppmanas att hålla 1 000 meters säkerhetshöjd.

– Det handlar om gas som är explosiv. Vi har tagit till ett väl tilltaget säkerhetsavstånd kring de här platserna, säger Lisa Mjörning, presstalesperson på Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral, till Expressen.

Krismöte

Utrikesminister Ann Linde (S) meddelar att regeringen sammankallat till en krishantering efter läckorna på gasledningarna, rapporterar Aftonbladet.

– Så fort vi fick kännedom om det sammankallade vi krishanteringen på regeringskansliet och andra myndigheter. Mötet kommer att handla om hur mycket vi vet, säger Linde till tidningen.

Utrikesministern utesluter inte att flera liknande incidenter kan inträffa i närtid. Hon pekar ut Rysslands diktator Vladimir Putin.

– Vi får vara förberedda på det. Putin har visat att han är desperat nu, därför att Ukraina har med stöd från väst och med sin otroliga förmåga att vara uthålliga visat att det inte gick så lätt som Putin trott och då får man vara beredd på att han agerar irrationellt och grymt, säger Ann Linde, enligt Expressen.

Foto: Q Graaf och President of Russia Office

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen