GASLÄCKAN: ”Otäck utveckling” – krismöte i Sverige

2022 09 27

Det europeiska priset på gas skjuter i höjden efter att läckor upptäckts på gasledningarna Nord Stream 1 och 2.

På tisdagen stiger naturgaspriset i Europa med 10 procent, rapporterar Bloomberg.

En stor förändring. Den kraftiga ökningen kommer efter att priset på naturgas fallit i fyra dagar i rad. I går, måndag, var priset på naturgas det lägsta på tre månader.

– Sådana här händelser brukar leda till sådana här omedelbara prisrörelser och sedan brukar det lugna ner sig när man väl ser hur allvarligt det är. Men det är en väldigt otäck utveckling, säger Swedbanks råvaruanalytiker Jörgen Kennemar till nyhetsbyrån TT.

Hävdar sabotage

Tyskland utreder gasläckorna. Enligt uppgifter till tyska Tagesspiegel misstänker tyska myndigheter att det rör sig om en riktad attack som utförts med ubåt eller med attackdykare.  

Två huvudalternativ diskuteras.

För det första, enligt initiala spekulationer, kan ukrainska eller Ukraina-anslutna styrkor vara ansvariga. Om gasleveransen via Nord Streams rörledningar tillfälligt skulle stoppats skulle gasleveranser från Ryssland till Tyskland och Centraleuropa endast vara möjliga via Yamal-förbindelsen som går via det polska och ukrainska rörledningsnätet.

För det andra misstänkts en så kallad "falsk flagg"-operation av Ryssland. En sådan attack skulle skapa ytterligare osäkerhet och gaspriset kan möjligen drivas upp igen och förvärra den europeiska energipriskrisen, som nyligen har lättat minimalt.

Kreml utesluter inte sabotage

Ryssland utesluter inte att en riktad attack har orsakat skadorna.

– Inget alternativ kan uteslutas, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov, enligt Reuters.

”Riktigt stort hål”

Utsläppet från Nord Stream 1 och 2 är på internationellt vatten inom Sverige och Danmarks ekonomiska zoner.

Den danska energimyndigheten uppger att det finns ”ett riktigt stort hål” på gasledningarna och att det läckt ut en stor mängd gas, rapporterar danska Berlingske.

– Vi är oroliga över vad som har hänt där ute. Och om det är andra saker på väg, säger Kristoffer Böttzauw, direktör för den danska energimyndigheten, till tidningen.

Danska energimyndigheten har höjt landets beredskap för energisektorn. 

Explosiv 

Gasledningarna har läckt på tre olika platser. Sjöfartsverket har skickat ut navigationsvarningar om att fartyg ska hålla sig borta från områdena. Varningar är även utfärdade för flygplan. De uppmanas att hålla 1 000 meters säkerhetshöjd.

– Det handlar om gas som är explosiv. Vi har tagit till ett väl tilltaget säkerhetsavstånd kring de här platserna, säger Lisa Mjörning, presstalesperson på Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral, till Expressen.

Krismöte

Utrikesminister Ann Linde (S) meddelar att regeringen sammankallat till en krishantering efter läckorna på gasledningarna, rapporterar Aftonbladet.

– Så fort vi fick kännedom om det sammankallade vi krishanteringen på regeringskansliet och andra myndigheter. Mötet kommer att handla om hur mycket vi vet, säger Linde till tidningen.

Utrikesministern utesluter inte att flera liknande incidenter kan inträffa i närtid. Hon pekar ut Rysslands diktator Vladimir Putin.

– Vi får vara förberedda på det. Putin har visat att han är desperat nu, därför att Ukraina har med stöd från väst och med sin otroliga förmåga att vara uthålliga visat att det inte gick så lätt som Putin trott och då får man vara beredd på att han agerar irrationellt och grymt, säger Ann Linde, enligt Expressen.

Foto: Q Graaf och President of Russia Office

Text: Redaktionen


Bank-ID slutar fungera – på flera mobiltelefoner

2023 11 30

Bank-ID är i dag Sveriges i särklass största e-legitimationssystem.

De allra flesta svenskar använder tjänsten.

Under 2022 nådde Bank-ID 8,4 miljoner unika användare.

Men nu kan en del svenskar behöva skaffa en ny mobiltelefon för att kunna fortsätta använda tjänsten.

Bank-ID kommer att försvinna från flera mobiltelefoner av märket Huawei, rapporterar DN.

E-legitimationstjänsten kommer att tas bort från samtliga Huawei-telefoner som är nyare än serien P90, som släpptes 2019, med andra ord stängs inte Huawei av generellt.

Bank-ID bekräftar

Anledningen till beslutet är att de nyare modellerna använder sig av appbutiken Appgallery, i stället för Googles egen butik.

Enligt Bank-ID handlar det om ett ekonomiskt beslut.

För få svenskar använder de nya Huawei-modellerna.

Företagen bedömer därför att det inte är lönsamt att stödja Appgallerry.

Bank-ID kommer hädanefter endast att stödja IOS från Apple och Android.

– Vi är där våra användare finns och har inte har möjlighet att underhålla fler plattformar än de två största i Sverige. Det är för att hålla högsta säkerhet och tillgänglighetsnivå

Det säger Charlotte Pataky, som är pressansvarig för Bank-ID, till DN.

Kopplas till Donald Trump

Beslutet kopplas även till USA:s före detta president Donald Trumps handelskrig mot Kina.

I maj 2019 undertecknade Trump en order om att blockera kinesiska telekommunikationsföretag från den amerikanska marknaden. Huawei var ett av flera företag som svartlistades. 

– Utländska motståndare utnyttjar sårbarheter för att begå skadliga cyberhandlingar och industrispionage mot USA och dess folk, sa Trump när han verkställde ordern.

Även Sverige har pekat ut Huawei som en säkerhetsrisk. År 2021 stoppades det kinesiska företaget från att delta i utbyggnaden av 5G-nätet. Beslutet fattades av Post och telestyrelsen efter en stark rekommendation från Säpo.

–  Bedömningen Säpo har gjort är att den kinesiska partistaten kan påverka och utöva påtryckningar på Huawei, dels genom företagets koppling till den kinesiska staten, dels med stöd av den kinesiska underrättelsetjänsten, framhöll Kurt Alavaara, informationssäkerhetschef på Säpo, efter beslutet.  

Exporten har upphört

När Huawei svartlistades av USA stoppades stora delar av den amerikanska exporten till det kinesiska företaget – bland annat upphörde  samarbetet med Google.

Google Play Store, Google Maps, Photos, Gmail och andra vanliga Google-tjänster finns därför inte på Huawei-modeller som lanserats efter 2019.

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Tung smäll för alla som tankar bilen

2023 11 30

Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat väljarna att priserna på bensin och diesel ska pressas ner.

Tidöpartierna har sänkt bränsleskatten och vid årsskiftet sänks den så kallade reduktionsplikten till sex procent.

Enligt SD och regeringen kan sänkningen  resultera i att det blir ungefär 5,50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka redan 2024.

För 2025 och 2026  beräknas dieselpriset bli över 6 respektive 7 kronor lägre.

Uppgifter: Extra kostnad tillkommer

Nu kommer dock ett dystert besked för den som hoppas på betydligt lägre drivmedelspriser.

I ett utkast till regeringens klimathandlingsplan, som DN tagit del av, framgår det att regeringen planerar att skapa ett eget system som lägger på en extra kostnad för den som tankar sin bil.

Den nya avgiften skulle innebära att bensin och diesel återigen blir dyrare.

– Särskilt om systemet utformas så att det tvingar ner utsläppen från transporter ända till de nivåer som Sverige har åtagit sig inom EU-systemet att nå till 2030, framhåller DN.

Ställer krav på Sverige

Bakgrunden till det eventuella beslutet är att regeringen pressas av EU:s utsläppsmål för transportsektorn.

Unionen kräver att Sverige gör något drastiskt åt de ökade utsläppen redan till 2030.

Läget är kritiskt.

Regeringens egna beräkningar visar att utsläppen inom transportsektorn kommer att öka med uppemot 30 miljoner ton till 2030.

Oense

Tidöpartierna är inte överens om det nya systemet.

Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget, uppger DN.

Tidningen beskriver hur en ”dragkamp” pågår på statsrådsberedningen, som har ansvar för att leda och samordna arbetet i Regeringskansliet.

Hotat med regeringskris

För Sverigedemokraterna är lägre drivmedelspriser en hjärtefråga.

Partiet har gått så långt som att hota med regeringskris om inte drivmedelspriserna sjunker drastiskt efter årsskiftet.

– Det kommer komma en förändring som är ganska markant och substantiell till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, sa SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till TV4 Nyheterna i slutet av mars.

Efter hotet har dock SD närmat sig regeringens klimatpolitik.

För drygt två veckor sedan meddelade  partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen att SD ställer sig bakom Sveriges klimatmål till 2045.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp E. Akyurt

Text: Redaktionen