Östersjön kan bli en damm
2025 05 20
Gör om Östersjön till en damm.
Det föreslår regeringens klimatanpassningsutredare Johan Hjalmarsson.
Hjalmarsson – som sedan 2022 är tekniskt råd i Mark- och miljööverdomstolen – anser att Sverige och Danmark bör överväga att anlägga en skyddsvall genom Öresund och de danska bälten för att skydda bebyggelsen kring Östersjön från stigande havsnivåer.
Förslaget överlämnades till miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) i början av veckan, rapporterar Altinget.
– Det är inte några enorma djup kring Danmark och Öresund och det är ganska korta sträckor dessutom, säger Johan Hjalmarsson till tidningen.
Blir en damm
Den föreslagna vallen skulle omvandla Östersjön till en damm. Vattennivån skulle sjunka betydligt, vilket skulle skydda närliggande bebyggelse från översvämningar som väntas bli ett större problem i framtiden.
Det finns dock både politiska, miljömässiga och säkerhetspolitiska utmaningar med projektet, enligt Hjalmarsson.
Utredaren beskriver det som ett ”synnerligen svårt infrastrukturprojekt”.
Vidare pekar han på att Östersjön skulle förlora sitt naturliga inflöde av saltvatten från världshaven, vilket i sin tur skulle påverka ekosystemet i och omkring havet.
Utifrån en säkerhetspolitisk aspekt skulle vallen kunna bli ett tydligt och sårbart mål i en konflikt.
– Om någon fientligt sinnad makt skulle vilja Sverige och de övriga länderna som skyddas av den här vallen illa, då kan man ju tänka sig att man spränger vallen och därmed skapar enorma översvämningar för den bebyggelse som skyddas av vallen. Det behöver man också fundera på om man nu skulle gå vidare med ett sådant här projekt, säger Johan Hjalmarsson till Altinget.
Viktig roll
Utredare Johan Hjalmarsson har en viktig roll i regeringens arbete med Sverige nationella strategi för klimatanpassning.
I mars 2024 utsågs han till särskild utredare av regeringen. Hjalmarsson fick i uppdrag att lämna förslag på hur kostnadseffektiva klimatanpassningsåtgärder ska kunna genomföras snabbare, genom ny eller anpassad lagstiftning samt tydligare finansieringsmodeller.
– De senaste årens extrema väderhändelser visar oss alla att vårt samhälle behöver bli mer robust mot naturolyckor och klimatförändringarnas effekter. Nu måste vi gå från ord till handling i klimatanpassningsarbetet, sade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari i samband med utnämningen.
Foto: Per-Åke Adolfsson
Text: Redaktionen