Oroväckande upptäckt om snus – alla erbjuds hjälp
2024 11 20
Att snusa är farligare för hälsan än vad man tidigare trott.
Det uppger Socialstyrelsen i sina uppdaterade nationella riktlinjer som presenteras under onsdagen.
– När det gäller snus visar ny forskning att det är mer skadligt att snusa än tidigare visat och att riskerna till stor del beror på nikotinet, inte minst riskerna för hjärt-kärlrelaterad dödlighet och för fostret vid graviditet, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.
Alla erbjuds hjälp
Nu agerar Socialstyrelsen.
Vuxna som dagligen snusar bör erbjudas rådgivande samtal från vården, anser myndigheten.
Ambitionen är att samtalen ska få människor att sluta snusa. Det gäller även personer som snusar så kallat vitt snus, som innehåller mindre mängd tobak men höga doser nikotin.
– Hälso- och sjukvården har, tillsammans med andra aktörer, en viktig roll när det gäller ohälsosamma levnadsvanor, bland annat genom att erbjuda rådgivning till patienter som får vård och behandling och där hälsoproblemen kan kopplas till ohälsosamma levnadsvanor, säger Thomas Lindén.
Ökat med 3 procentenheter
Andelen svenskar som snusar dagligen har ökat från drygt 11 till nära 14 procent.
Ökningen är särskilt stor hos unga kvinnor, rapporterar Socialstyrelsen.
Myndighetens data pekar även på en ökning av andelen vuxna med ohälsosamma matvanor, och hos barn och unga syns ingen förbättring i fysisk aktivitet och matvanor sedan 2018.
Rökning och ohälsosamma matvanor har störst negativ påverkan på folkhälsan.
– Tobaksrökning är en av de främsta riskfaktorerna för sjukdom och förtida död, och ohälsosamma matvanor ökar risken för exempelvis obesitas, hjärt-kärlsjukdomar och vissa cancerformer, säger Lindén.
Behövs mer hjälp
Den övergripande slutsatsen från Socialstyrelsen är att primärvården behöver erbjuda mer rådgivning och stöd till patienter med ohälsosamma levnadsvanor.
– Samtidigt är resurserna begränsade. Därför hjälper vi vården att prioritera, och det viktigaste är att erbjuda stöd till dem med störst behov. Det är också viktigt att vården arbetar med grupper i samhället där en förändring av levnadsvanorna har särskilt stor betydelse för hälsan, kommenterar Thomas Lindén.
Foto: Peter Knutson Swedish Match
Text: Redaktionen