Oroväckande uppgifter om Sveriges Natoansökan
2023 05 12
Turkiets opposition är tveksamma till Sverige i Nato.
Sedan Rasmus Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden har den turkiska kritiken mot Sverige varit återkommande.
President Erdogan har menat att Sverige inte gjort tillräckligt för att få ett ja från Turkiet.
Då har många hoppats på Erdogans utmanare Kemal Kilicdaroglu (CHP), som tidigare flaggat för en mer västvänlig utrikespolitik.
Nu kommer dock uppgifter om att Sveriges önskan inte nödvändigtvis går i uppfyllelse ens med en ny turkisk president, uppger SVT.
“Krävs tålamod”
Kilicdaroglus utrikespolitiska rådgivare Unal Cevikö menar att det är ont om tid att godkänna ett svenskt medlemskap i Nato innan det kommande toppmötet i Vilnius.
Dessutom vill de se hur den nya terrorlagstiftningen som införs i sommar fungerar.
– Det krävs tålamod. Det har skett stora framsteg sedan förra året. De framstegen visar att Sverige är villiga att svara på Turkiets förväntningar. Vi får se hur lagen kan förändra saker, säger Unal Cevikö, turkiska oppositionens utrikespolitiska rådgivare till SVT.
Viktigt möte
Den 11 och 12 juli hålls ett toppmöte i Vilnius där medlemsländerna väntas diskutera kriget i Ukraina.
Många menar att det är då som ett svenskt medlemskap i Nato skulle kunna komma närmare.
En kritisk Erdogan och en skeptisk opposition kan dock göra den saken svårare.
Ligger efter
Det turkiska valet väntas äga rum den 14 maj och enligt de senaste opinionsundersökningarna ligger Erdogan efter utmanaren.
En undersökning genomförd av Konda visar att stödet för Erdogan ligger på 43,7 procent, samtidigt som det för Kilicdaroglu ligger på 49,3 procent.
Undersökningen genomfördes innan det att kandidaten Muharrem Ince dragit tillbaka sitt deltagande.
– Möjligheten att Kemal Kilicdaroglu vinner har ökat i och med Inces tillbakadragande. Jag skulle inte bli förvånad om han fick 51 procent, säger Kondas chef Bekir Agirdir enligt Reuters.
Flera ämnen
Flera ämnen diskuteras i Turkiet inför det stundande valet.
Bland annat handlar det om inflationen, höga levnadskostnader och den förödande jordbävning som tog över 50 000 liv i Turkiet.
Foto: M. Studzinski
Text: Redaktionen