JUST NU: Flera snöskoterpatruller på väg till kraschade Natoplanet

2022 03 19

Räddningsinsatsen kopplat till det störtade amerikanska militärflygplanet i Norge har fått negativa indikationer från olycksplatsen.

Det var tidigare i kväll som ett amerikanskt V22 Ospreyplan rapporterades saknat söder om Bodø i Nordland i Norge vilket ligger i höjd med Gällivare.

Okänd nationalitet

Planet ingår i Natos jättelika vinterövning Cold Response som involverar hela 28 länder och 35 000 soldater och som pågår 14 mars till 1 april.

Fyra personer av okänd nationalitet fanns på det plan som har påträffats kraschat men räddningsinsatsen har ännu inte nått fram till olycksplatsen som närmare bestämt är Gråtådalen i Beiarn.

Inget tecken på liv

Däremot har räddningscentralen fått in negativa indikationer från platsen där planet ligger.

– Vi har inte sett något tecken på liv där, säger Bent Arne Eilertsen som är stabschef i Nordland polisdistrikt, till NRK.

Observationer från luften

Observationen har gjorts från luften då de räddningsinsatser som sänts ut markvägen ännu inte har nått fram till olycksplatsen.

– Vi är beroende av att få fram manskap upp dit, säger polischefen till TV-kanalen.

Stort räddningsuppbåd

Norska räddningscentralen har sänt ut ett stort räddningsuppbåd.

Bland annat är räddningspatruller från Norsk Folkehjelp, Röda Korset och Civilförsvaret på väg till platsen, uppger norska statstelevisionen.

Mörkt och dåligt väder

– Det er mörkt och dåligt väder och risk för skred. Så vi tar säkerhetsförbehåll, säger polischefen.

Haverikommissionen är varslad liksom polisen och Norges försvarsmakt.

Uppdaterad information

Räddningstjänsten uppger att planet kraschat med omkring 1,8 kilometers avstånd till närmaste bebyggelse. Det är brant terräng med mycket skog och räddningspatrullerna har i första hand sänts ut med hjälp med snöskoter.

Passagerarna ombord planet ska vara hemmahörande i USA.

Arkivfoto: US Air Force

Text: Redaktionen