JUST NU: Oroväckande signaler från Iran

2022 06 15

I ett spänt läge uppges satellitbilder visa hur Iran förbereder sig på att skjuta upp en raket – till USA:s stora förtret.

USA oroar sig över satellitbilder som visar en uppskjutningsplats vid Imam Khomeini Spaceport i provinsen Semnan, Iran , uppger nyhetsbyrån AP.

Bilderna visar en ramp där amerikanerna misstänker att Iran planerar att skjuta upp en raket i rymden.

Stort hemlighetsmakeri

I Iran råder stort hemlighetsmakeri kring vad som faktiskt utspelar sig på platsen. Landet har själva inte erkänt förberedelserna och har vägrat att svara på FN:s begäran om att besvara ryktena, rapporterar nyhetsbyrån.

I maj uppgav dock landets statliga nyhetsbyrå IRNA att Iran skulle ha sju hemmagjorda satelliter redo att skjutas upp i början av nästa år. Den som visas på satellitbilderna misstänks vara en av dem.

USA inte nöjda: "Eskalerar"

I USA är myndigheterna verkligen inte nöjda med vad de tror sig se på bilderna. Ned Price, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet, har uppmanat Iran att backa från sina planer.

– Iran har konsekvent valt att eskalera spänningarna. Det är Iran som konsekvent har valt att vidta provocerande åtgärder, säger Price på en pressträff i Washington.

“Iransk aggression stort bekymmer”

Situationen följs nu noga av USA:s militär. Anledningen är att man oroas av att Irans rymduppskjutningsteknik kan relatera till de framsteg som Iran gör i landets ballistiska missilprogram, uppger Pentagon.

– Iransk aggression, inklusive det påvisade hotet från dess olika missilprogram, fortsätter att vara stort bekymmer för våra styrkor i regionen, säger Rob Lodewick, talesperson för Pentagon, enligt AP.

Känsligt läge

Läget är extra spänt då Iran under förra veckan valde att avlägsna 27 övervakningskameror från sina kärnkraftsanläggningar, vilket gör det svårare för internationella myndigheter att kontrollera att landet följer det kärnenergiavtal som skrevs 2015.

– Detta utgör naturligtvis en allvarlig utmaning för vår förmåga att fortsätta arbeta där och bekräfta riktigheten av Irans deklaration under [avtalet], säger Rafael Grossi, generaldirektör för Internationella atomenergiorganet, till BBC.

“Djupt oroande”

Även i Europa har spänningen gentemot Iran höjts under den senaste veckan. Frankrike, Tyskland och Storbritannien meddelade i ett gemensamt uttalande att de försämrade möjligheterna att bevaka Irans kärnkraftsutveckling är “djupt oroande”, skriver The New York Times.

– Vi uppmanar starkt Iran att sluta eskalera sitt kärnprogram, framhöll de tre länderna tillsammans.

Iran förnekar

Iran själva har flera gånger hävdat att man inte försöker utveckla kärnvapen, och att landets satellituppskjutningar och rakettest inte är kopplade till militären, uppger AP.

Foto: S. Drakhshani

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen