JUST NU: Oroväckande signaler från Iran

2022 06 15

I ett spänt läge uppges satellitbilder visa hur Iran förbereder sig på att skjuta upp en raket – till USA:s stora förtret.

USA oroar sig över satellitbilder som visar en uppskjutningsplats vid Imam Khomeini Spaceport i provinsen Semnan, Iran , uppger nyhetsbyrån AP.

Bilderna visar en ramp där amerikanerna misstänker att Iran planerar att skjuta upp en raket i rymden.

Stort hemlighetsmakeri

I Iran råder stort hemlighetsmakeri kring vad som faktiskt utspelar sig på platsen. Landet har själva inte erkänt förberedelserna och har vägrat att svara på FN:s begäran om att besvara ryktena, rapporterar nyhetsbyrån.

I maj uppgav dock landets statliga nyhetsbyrå IRNA att Iran skulle ha sju hemmagjorda satelliter redo att skjutas upp i början av nästa år. Den som visas på satellitbilderna misstänks vara en av dem.

USA inte nöjda: "Eskalerar"

I USA är myndigheterna verkligen inte nöjda med vad de tror sig se på bilderna. Ned Price, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet, har uppmanat Iran att backa från sina planer.

– Iran har konsekvent valt att eskalera spänningarna. Det är Iran som konsekvent har valt att vidta provocerande åtgärder, säger Price på en pressträff i Washington.

“Iransk aggression stort bekymmer”

Situationen följs nu noga av USA:s militär. Anledningen är att man oroas av att Irans rymduppskjutningsteknik kan relatera till de framsteg som Iran gör i landets ballistiska missilprogram, uppger Pentagon.

– Iransk aggression, inklusive det påvisade hotet från dess olika missilprogram, fortsätter att vara stort bekymmer för våra styrkor i regionen, säger Rob Lodewick, talesperson för Pentagon, enligt AP.

Känsligt läge

Läget är extra spänt då Iran under förra veckan valde att avlägsna 27 övervakningskameror från sina kärnkraftsanläggningar, vilket gör det svårare för internationella myndigheter att kontrollera att landet följer det kärnenergiavtal som skrevs 2015.

– Detta utgör naturligtvis en allvarlig utmaning för vår förmåga att fortsätta arbeta där och bekräfta riktigheten av Irans deklaration under [avtalet], säger Rafael Grossi, generaldirektör för Internationella atomenergiorganet, till BBC.

“Djupt oroande”

Även i Europa har spänningen gentemot Iran höjts under den senaste veckan. Frankrike, Tyskland och Storbritannien meddelade i ett gemensamt uttalande att de försämrade möjligheterna att bevaka Irans kärnkraftsutveckling är “djupt oroande”, skriver The New York Times.

– Vi uppmanar starkt Iran att sluta eskalera sitt kärnprogram, framhöll de tre länderna tillsammans.

Iran förnekar

Iran själva har flera gånger hävdat att man inte försöker utveckla kärnvapen, och att landets satellituppskjutningar och rakettest inte är kopplade till militären, uppger AP.

Foto: S. Drakhshani

Text: Redaktionen