JUST NU: Oroväckande signaler från Iran

2022 06 15

I ett spänt läge uppges satellitbilder visa hur Iran förbereder sig på att skjuta upp en raket – till USA:s stora förtret.

USA oroar sig över satellitbilder som visar en uppskjutningsplats vid Imam Khomeini Spaceport i provinsen Semnan, Iran , uppger nyhetsbyrån AP.

Bilderna visar en ramp där amerikanerna misstänker att Iran planerar att skjuta upp en raket i rymden.

Stort hemlighetsmakeri

I Iran råder stort hemlighetsmakeri kring vad som faktiskt utspelar sig på platsen. Landet har själva inte erkänt förberedelserna och har vägrat att svara på FN:s begäran om att besvara ryktena, rapporterar nyhetsbyrån.

I maj uppgav dock landets statliga nyhetsbyrå IRNA att Iran skulle ha sju hemmagjorda satelliter redo att skjutas upp i början av nästa år. Den som visas på satellitbilderna misstänks vara en av dem.

USA inte nöjda: "Eskalerar"

I USA är myndigheterna verkligen inte nöjda med vad de tror sig se på bilderna. Ned Price, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet, har uppmanat Iran att backa från sina planer.

– Iran har konsekvent valt att eskalera spänningarna. Det är Iran som konsekvent har valt att vidta provocerande åtgärder, säger Price på en pressträff i Washington.

“Iransk aggression stort bekymmer”

Situationen följs nu noga av USA:s militär. Anledningen är att man oroas av att Irans rymduppskjutningsteknik kan relatera till de framsteg som Iran gör i landets ballistiska missilprogram, uppger Pentagon.

– Iransk aggression, inklusive det påvisade hotet från dess olika missilprogram, fortsätter att vara stort bekymmer för våra styrkor i regionen, säger Rob Lodewick, talesperson för Pentagon, enligt AP.

Känsligt läge

Läget är extra spänt då Iran under förra veckan valde att avlägsna 27 övervakningskameror från sina kärnkraftsanläggningar, vilket gör det svårare för internationella myndigheter att kontrollera att landet följer det kärnenergiavtal som skrevs 2015.

– Detta utgör naturligtvis en allvarlig utmaning för vår förmåga att fortsätta arbeta där och bekräfta riktigheten av Irans deklaration under [avtalet], säger Rafael Grossi, generaldirektör för Internationella atomenergiorganet, till BBC.

“Djupt oroande”

Även i Europa har spänningen gentemot Iran höjts under den senaste veckan. Frankrike, Tyskland och Storbritannien meddelade i ett gemensamt uttalande att de försämrade möjligheterna att bevaka Irans kärnkraftsutveckling är “djupt oroande”, skriver The New York Times.

– Vi uppmanar starkt Iran att sluta eskalera sitt kärnprogram, framhöll de tre länderna tillsammans.

Iran förnekar

Iran själva har flera gånger hävdat att man inte försöker utveckla kärnvapen, och att landets satellituppskjutningar och rakettest inte är kopplade till militären, uppger AP.

Foto: S. Drakhshani

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


Kvinna försvunnen i flera dagar – går ut med bild

2024 07 15

Polisen söker efter en kvinna som försvunnit från ett sommarhus utanför Ljungby.

Sedan lördagsnatten har kvinnan, som är dansktalande och i 75-årsåldern, varit försvunnen.

När familjen vaknade igår morse var hon borta, rapporterar Smålänningen.

Hon lämnade på oklart sätt ett sommarhus i trakterna kring den småländska orten Hamneda någon gång mellan klockan 22 på lördagen och 6-tiden på morgonen.

Vid försvinnandet var hon blott klädd i nattlinne.

Går ut med bild

En massiv sökinsats pågår och nu går polisen ut och vädjar till allmänheten om hjälp.

Polisen har även gått ut med bild på kvinnan. Se den längre ned i artikeln.

– Kvinnan pratar danska, har smal kroppsbyggnad och  grått hår i pagefrisyr. Hon bär glasögon, informerar polisen i sin efterlysning.

Just nu söks det fortsatt efter kvinnan med helikopter, drönare och hund. Men än så länge har sökandet skett utan resultat.

– Vi behöver allmänhetens hjälp med eventuella observationer och/eller uppgifter om var kvinnan kan befinna sig, fortsätter polisen och tillägger:

– Har du uppgifter som kan leda till att kvinnan anträffas? Ring SOS 112 och begär Polisens regionledningscentral.

Kan kalla in försvaret

På söndagskvällen gav polisen det senaste beskedet till lokala medier om hur sökandet fortlöper.

Det kan bli aktuellt att kalla in hjälp från exempelvis Försvarsmakten.

Med tiden tar vi sedan nya beslut och just nu är vi uppe i det läget som vi kallar för räddningsinsats, det betyder att vi hanterar försvinnandet som att det finns fara för liv och hälsa, säger polisen presstalesperson Rickard Lundqvist till Smålänningen.

Här är bilden

Sommarhuset där kvinnan försvunnit från ligger cirka 15 kilometer söder om Hamneda.

Området är omgivet av skog, grusvägar och terräng. Det är bland annat därför Försvarsmakten skulle kunna bli behjälpliga.

De har också vissa fordon som kan vara till nytta för oss. Jag vet i det här fallet att vi har haft räddningstjänsten till hjälp för att kontrollera exempelvis vattendrag i området, säger Rickard Lundqvist.

Klicka här för att se bilden polisen lagt ut i förhoppning om att någon ska känna igen kvinnan (länk till polisens hemsida).

Arkivfoto: Hangsna

Text: Redaktionen