VAL 2022: Oroväckande läsning för Socialdemokraterna

2022 09 20

Trots att Socialdemokraterna totalt sett ökade i riksdagsvalet rasar partiet i utsatta områden.

S landade till slut på 30,3 procent i årets riksdagsval.

Det var en ökning med nästan två procentenheter jämfört med 2018 års val, vilket dock inte var tillräckligt för att Magdalena Anderssons (S) regeringsunderlag skulle kamma hem segern.

Rasar i 19 områden

Ännu en missräkning för Socialdemokraterna är att partiet backar kraftigt i de områden som polisen klassar som “särskilt utsatta”, rapporterar SVT.

Det gäller 19 områden i Sverige där Socialdemokraterna rasar i förtroende.

Elva procentenheter

I dessa områden minskar partiet i snitt med hela elva procentenheter.

– En del beror nog på att det har blivit tuffare i de här områdena. Man har kanske en bristande tilltro till samhället, och jag tror att vi som parti förknippas väldigt starkt med det samhället, säger Catharina Piazolla, kommunsekreterare för S i Stockholms partidistrikt, till kanalen.

– Så även om Socialdemokraterna inte har styrt i Stockholm blir det en känsla av att vi kanske inte har levererat tillräckligt.

Från 62,5 till 33 procent

Allra mest backar S i Rinkeby-Tensta.

Partiet går från 62,5 procent av rösterna 2018 till drygt 33 procent 2022.

Även i Rosengård i Malmö och Vivalla i Örebro minskar Socialdemokraterna betänkligt på bekostnad av att Vänsterpartiet och småpartier ökar, skriver SVT.

Förlorar statsministerposten

Utöver raset i landets utsatta områden tyder som bekant nu allt på att Ulf Kristersson (M) tar över statsministerposten från avgående statsminister Magdalena Andersson.

Detta trots att Socialdemokraterna är Sveriges största parti.

– I det svenska systemet spelar det ingen roll vilket parti som är störst. Man är mer intresserad av att hitta en kandidat som kan övertyga tillräckligt många för att bilda en regering, säger Sofie Blombäck, statsvetare vid Mittuniversitet, till Aftonbladet.

Talmansrundorna inleds

Idag inleds talmansrundorna, men från högerpartierna har det varit locket på kring hur M-ledarens regering ska se ut.

– Exakt vad som kommer hända och hur mycket vi kommer få insyn i är svårt att förutsäga nu. Högerpartierna kan också redan ha kommit överens om något, utan att vi vet om det än, säger Sofie Blombäck.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen