Oroväckande hälsobesked – gäller hälften av svenska folket

2023 06 24

Allt för många svenskar bränner sig i solen.

Det har till stor del varit en mycket varm och solrik inledning på sommaren 2023.

Många har valt att tillbringa dagarna ute i solen, på stranden och i vattnet.

En ny rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten visar dock nu att hälften av svenskarna bränner sig i solen.

– Den stora andelen som bränt sig är oroväckande, säger Tove Sandberg Liljendahl som är utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten till SVT.

Stor ökning

Medvetenheten kring solskydd tycks öka, men enligt Strålsäkerhetsmyndighetens rapport bränner sig 49 procent av svenskarna i solen.

Den siffran låg omkring 42 procent för bara ett år sedan.

60 procent har uppgett att de tillbringar så mycket som fyra eller fem timmar ute i solen när UV-strålningen är som allra starkast.

“Liten tillbakagång”

De som skrivit rapporten framhåller att det kan röra sig om en pandemieffekt, och att “att njuta och unna sig förmodligen har stått i fokus efter två tunga pandemiår”.

– Vi har sett en trend över längre tid att de tillfrågade uppgett att det inte är lika attraktivt att vara solbrun som tidigare. Men i år ser vi en liten tillbakagång som kanske är tillfällig, förklarar Sandberg Liljendahl.

Vård kan behövas

Vanligtvis behövs inte vård om man bränt sig i solen, men det finns omständigheter då det kan vara en bra idé att kontakta en vårdcentral.

Om man får återkommande soleksem eller svåra hudbesvär kan det behövas.

Detsamma gäller om man bränt sig i solen och fått blåsor i huden.

Ökar risken

Solljus innehåller så kallad ultraviolett strålning, varav typerna UVA och UVB kan orsaka hudcancer.

– Mycket solande leder till att bindväven i huden skadas så att du får rynkor. 

– Ju fler gånger du har bränt dig i solen, desto högre är risken att du senare i livet får solfläckar eller hudcancer, framhåller Vårdguiden 1177.

Det kan vara bra att anpassa tiden man tillbringar i solen utefter hur känslig ens hud är, och se till att barn skyddas då de är extra känsliga.

Foto: T. Williams

Text: Redaktionen


JUST NU: Rysk kvinna hittad i grotta

2025 07 19

En rysk kvinna och hennes barn har upptäckts i en indisk grotta.

Ett märkligt mysterium gäckar den indiska polisen.

En rysk kvinna har upptäckts i  en grotta tillsammans med hennes två döttrar i den indiska delstaten Karnataka.

Polisen försöker nu lista ut varför de har bott där och hur de har överlevt naturområdet där mängder av ormar och farliga djur rör sig, rapporterar BBC.

Polisen undersöker

Nina Kutina räddades av poliser som var ute på en rutinpatrullering nära Ramteertha Hills i Gokarna-skogen. 

Myndigheterna säger att 40-åringen och hennes döttrar – sex och fem år gamla – inte har giltiga dokument för att stanna i Indien.

De har nu placerats i förvar för utlänningar i närheten av delstatshuvudstaden Bengaluru och kommer att deporteras inom kort.

Ormar och vilda djur

Det finns mycket lite klarhet i hur kvinnan och hennes barn hamnade i en skog full av ormar och vilda djur och vilka de egentligen är. 

Kutina har i två videointervjuer med den indiska nyhetsbyrån ANI försvarat sin livsstil och sagt att hon och hennes barn trivdes i grottan och att ”naturen ger god hälsa”.

– Det finns många ormar och det är lätt att det blir jordskred, särskilt under regnperioden. För att garantera turisternas säkerhet började vi patrullera skogarna förra året, säger M Narayana, polisintendent i Uttara Kannada-distriktet.

I flera år

Enligt polisens uppgifter kan Kutina och hennes döttrar ha bott där i flera år.

– Vi har stor erfarenhet av att vistas i naturen, i djungeln. Vi var inte döende. Jag tog inte med mina döttrar för att dö i djungeln, säger den ryska kvinnan enligt CNN.

Ambassaden i kontakt

Tjänstemännen vidtar nu åtgärder för att skicka Kutina och hennes barn, som inte har pass, till Ryssland.

De har flyttats till ett närliggande häkte som är särskilt avsett för utlänningar som befinner sig illegalt i Indien.

En rysk tjänsteman med kunskap om fallet berättar att ambassaden är i kontakt med Kutina och gav henne ”all möjlig hjälp för att lösa problem relaterade till henne och hennes barn”.

Foto: L. Chui

Text: Redaktionen


Sjukdom sprids i svensk region – rekordmånga smittade

2025 07 19

Rekordmånga har smittats av en virussjukdom i en svensk region.

En rejäl ökning av en allvarlig virussjukdom har registrerats i Västra Götaland den senaste tiden.

Det handlar om virussjukdomen TBE, som sprids av fästingar och kan leda till en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.

Antalet fall i Västra Götaland har skjutit i höjden jämfört med förra året. Samma utveckling har även noterats i en annan region.

”Är en rejäl ökning”

TBE är ovanligt, men hittills i år har antalet fall i Västra Götaland ökat markant.

33 fall har registrerats i regionen fram till den 18 juli, rapporterar GP.

Det är mer än dubbelt som många som förra året.

– Förra året hade vi endast 13 fall under samma period så det är en rejäl ökning. Vad det beror på vet man däremot inte och hur det kommer att utvecklas går inte heller att svara på, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg till tidningen.

Tidigare i sommar har liknande rekord registrerats i Uppsala, vilket SVT har rapporterat.

TBE är en fästingburen virussjukdom som sprids av fästingar. De flesta som smittas får lindriga besvär, men upp till en tredjedel drabbas av inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna, enligt 1177.

Kommer tidigt

Det är väldigt ovanligt att Västra Götaland har så många fall av TBE så tidigt.

– I regel ser vi en ökning först under sensommaren och den tidiga hösten, säger Thomas Wahlberg till tidningen.

Vad förändring beror på är dock svårt att säga.

En liknande utveckling har setts i Uppsala. Under perioden januari till maj registrerades elva av landets då totalt 38 fall av TBE i Uppsala län.

– Det är alltså en rejäl ökning i år. Vanligtvis sker smittan under sensommaren och hösten, så att vi redan nu har så många fall gör oss oroliga, sade smittskyddsläkaren Johan Nöjd till kanalen i juni.

Många symptom

Ungefär en tredjedel blir alltså allvarligt sjuka om de smittas med TBE.

Symptomen brukar då komma ungefär en vecka efter att man blivit smittad, enligt 1177. Vanliga symptom är hög feber, svår huvudvärk, mycket stel nacke, kräkningar, ljuskänslighet och ljudkänslighet, förvirring, koncentrationssvårigheter och förlamning.

Spridningen av TBE har ökat i Sverige och i Europa de senaste åren. Ett bra sätt att skydda sig mot TBE är att vaccinera sig.

En annan sjukdom som också har ökat den senaste tiden, bland annat i just Västra Götaland, är harpest, vilket MarcusOscarsson.se tidigare har rapporterat om.

Foto: Martha Dominguez de Gouveia

Text: Redaktionen