Oroande besked från Lettland – Ryska trupper avancerar i Ukraina

2022 02 24

Den ryska krigsmakten har sänt nya soldater och stridsfordon till de delar av Ukraina som Ryssland har erkänt som självständiga.

Det hävdar Lettlands premiärminister Arturs Krišjānis.

– Enligt den information som jag har till mitt förfogande flyttar Putin ytterligare styrkor och stridsvagnar in i de ockuperade områdena, säger Arturs Krišjānis till CNN.

Nya trupper

Lettlands premiärminister framhäver att det handlar om två nya ryska divisioner.

Det skulle innebära att fler av Vladimir Putins så kallade ”fredsbevarande” soldater har anlänt till Ukraina.

Ytterligare två källor, som har insikt i amerikansk underrättelsetjänst, bekräftar den lettiske premiärministerns påstående, enligt CNN.

Risk för fullskalig invasion

Uppgifterna om ytterligare ryska trupper i Donbas kommer i samband med att USA har utfärdat en ny varning till den ukrainska regeringen om att de senaste underrättelserapporterna pekar på att en fullskalig rysk invasion kan ske snarast, rapporterar CNN.

Det försämrade säkerhetsläget har även fått Sverige att reagera under onsdagen.

Personal förflyttas

Svenska utrikesdepartementet har beslutat sig för att omlokalisera delar av den svenska ambassadens arbete i Ukraina från Kiev till staden Lviv, en stad i västra Ukraina som ligger nära gränsen till Polen.

Förvärrat säkerhetsläge

– Med anledning av det allvarliga och förvärrade säkerhetsläget i och omkring Ukraina har UD idag beslutat att tillfälligt omlokalisera delar av ambassadens verksamhet till Lviv. UD upprepar uppmaningen till svenskar som fortfarande befinner sig i Ukraina att snarast lämna landet, skriver utrikesminister Ann Linde (S) på sin Twitter.

 I linje med Natos beslut

Sveriges beslut kommer några dagar efter att Nato beslutade om att omlokalisera sin personal i Ukraina från huvudstaden Kiev till just Lviv, där säkerhetsläget bedöms vara bättre.

Flera västländer har även förflyttat sin personal från Kiev till Lviv.

Foto: Arkivbild F. Andrejevic

Text: Redaktionen