Orkanväder på väg mot Sverige – stormvarning i flera län

2024 01 31

Redan i måndags flaggade SMHI för att ett busväder var på väg mot Sverige.

– Särskilt torsdagsdygnet ser ut att bli riktigt blåsigt i så gott som hela landet då ett djupt lågtryck passerar över norra Norrland., underströk meteorologen Katarina Andersson från på myndighetens hemsida.

Under gårdagen gick sedan Norge ut med röda varningar för extremt väder – ett oväder som nu har fått namnet Ingunn.

Vädret för med sig kraftiga vindbyar som går en bra bit över gränsen för orkan på 32,7 meter per sekund.

– Från onsdag eftermiddag till torsdag morgon väntas orkan vid kusten och vindbyar på 35-50 meter per sekund,  framhåller Norges Meteorologisk Institut, MET, i ett uttalande.

SMHI stormvarnar

Nu står det klart att även Sverige kommer att drabbas över hela landet, i något mildare former men fortfarande så att det kommer att märkas rejält.

En del regioner är särskilt i riskzonen.

– Under torsdagen passerar ett djupt lågtryck över landet och på många håll blir det rejält blåsigt med hårda eller mycket hårda vindbyar, meddelar Stina Karlsson, meteorolog på SMHI, i en kommentar på onsdagen.

– I norra halvan av landet lokalt upp till stormbyar. 

Orange och gul varning

I delar av Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Dalarna har SMHI utfärdat orange varning, den näst högsta nivån, för vind. 

– Stor risk för förfrysning, framhåller SMHI om kalfjället.

– Personer avråds starkt från att ge sig ut.

Varningen framför allt de västra delarna av de berörda länen, men i inre och östra delen av Norrland gäller gul varning och vindar uppemot 27 meter per sekund.

– Lokalt stormbyar, understryker SMHI.

Även längre söderut

Utöver de allra nordligaste regionerna finns det även risk för storm i flera län i mellersta delarna av Sverige.

– Det kan också bli stormstyrka i vindbyarna över Gävleborg och Uppland, det är inte omöjligt, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på vädertjänsten Klart, till Aftonbladet.

Ovädret väntas mattas av till fredagen och nya lågtryck och nederbördsområden passerar landet.

– Det blir ömsom regn eller snö men stundtals också lite sol, förutspår Stina Karlsson.

Foto: M. Woodbridge

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen