Sverige svarar Orbán

2024 01 23

Ungerns premiärminister Viktor Orbán meddelade på tisdagsförmiddagen att han bjudit in Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) till Ungern.

– I dag har jag skickat en inbjudan till statsminister Ulf Kristersson för ett besök till Ungern för att förhandla Sveriges Natoansökan, framhöll Orbán i ett inlägg på sociala medie-plattformen X.

Nu kommer nya uppgifter om premiärministerns kontaktförsök.

Orbán har skickat ett brev till Sveriges statsminister, uppger SVT.

– Jag är övertygad om att stark ömsesidig tillit måste vara grunden till alla politiska och säkerhetspolitiska arrangemang mellan Sverige och Ungern, skriver han.

Vidare uppger Orbán att han hoppas kunna "utbyta åsikter om alla våra gemensamma intressen" med Ulf Kristersson om statsministern tackar ja till hans inbjudan.

Vädjar om två saker

I brevet utrycker den ungerske ledaren även en direkt önskan om att stärka det svensk-ungerska samarbetet i två avseenden.

– En mer intensiv politisk dialog skulle kunna bidra till att förstärka den ömsesidiga tilliten mellan våra länder och institutioner och därigenom förstärka våra politiska och säkerhetspolitiska överenskommelser, framhåller premiärministern enligt SVT.

Sverige svarar

Utrikesminister Tobias Billström (M) har kommenterat brevet från Orbán.

– Vi ska givetvis titta på brevet, som är i en god ton, säger han till Expressen.

Utrikesministern svarar samtidigt på Orbáns erbjudanden om att ”förhandla Sveriges Natoansökan”.

– Jag ser ingen anledning att förhandla i det här läget.  Man ska komma ihåg att brevet är en sak, och vad som skrivs på X är en annan. Vi välkomnar ett konstruktivt samtal. 

Billström ger inget svar på om han eller statsministern planerar att besöka Ungern.

– Just i det här läget behöver vi fundera på vad det här brevet signalerar. Dialogen kan vi fortsätta, säger ministern till Expressen.  

Starka reaktioner: ”Förrädare”

Viktor Orbáns inbjudan till Ulf Kristersson har väckt starka reaktioner.

Hans kommentarsfält på X är fullt av arga meddelanden.

– Förhandla?? Det finns inget att förhandla om. Det här är ännu ett utpressningsförsök från Ungern, skriver en användare.

En annan kallar Orbán för en ”förrädare mot Europa och övriga Nato-medlemmar”.

Kritiken mot Ungerns premiärminister har haglat efter att han motsatt sig ett EU-stöd på 50 miljarder euro till Ukraina.

Samtliga 27 EU-stater, förutom Ungern, har enats om stödet. Orbán vill att övriga EU-länder gemensamt ska finansiera stödet, utan bidrag från Ungern.

– Det är allvarlig risk att vi inte får enighet om stöd till Ukraina, sa statsminister Ulf Kristersson på en pressträff efter Orbáns besked. 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen