Orbán med vansinnigt utspel mot bland annat Sverige

2023 12 21

Ungerns premiärminister Viktor Orbán går till kraftfullt angrepp mot västvärlden.

Ledaren som konsekvent förhalat den svenska Natoansökningen går nu till ett vansinnigt angrepp mot bland annat Sverige – samt resten av västvärlden.

Premiärministern har ställt en “diagnos” och hävdar att västländer “äts upp av någon slags sjukdom”.

– Någon sjukdom gnager på organisationen av västerländska demokratier, säger Viktor Orbán under en presskonferens i Budapest enligt ungerska Civilek.

"En ondska"

Viktor Orbán menar att sjukdomen i fråga är en form av “ondska” som sprids bland EU- och Natoländer.

Han talar om västerländska demokratier generellt, där alltså Sverige ingår, men de konkreta exempel han lyfter handlar om bland annat USA och Polen.

Exempelvis gick han till attack mot Colorados beslut häromdagen att porta Donald Trump som valbar kandidat i delstaten samt det polska beslutet om att stänga tv-kanalen TVP Info.

– Vi måste vara uppmärksamma eftersom det finns en stor västerländsk demokrati där de, om jag förstår det rätt, vill blockera en presidentkandidat genom att lägga rättsliga hinder i hans väg, säger Orbán enligt AFP.

– Vi ser konstiga saker idag, låt oss säga i den demokratiska västvärlden.

"Då hade Ungern invaderats"

Men Orbán slutade inte där.

Nästa västland att få en släng av sleven var Tyskland.

– Jag ser ett annat land, lika viktigt, där ett parti med betydande parlamentarisk representation sätts under övervakning, säger den ungerska ledaren och syftade på det tyska högerextrema partiet AfD.

Om allt detta hänt i Ungern kanske Natotrupper redan hade ingripit, vilket också väcker problemet med dubbelmoral.

"Blir utpressad"

Under torsdagen har Viktor Orbán även hunnit med att tala direkt till EU-kommissionen med anledning av det stora biståndspaket som unionen försöker förbereda till Ukraina – men som stoppats av Ungern för att EU inte velat släppa frysta tillgångar till nämnda land.

Premiärministern kallar det för "en utpressning".

– Enligt vår åsikt uppfyller Ungern alla rättsstatens kvaliteter, och när Europeiska kommissionen har specifika behov implementerar vi allt från dem, och vi är också samarbetsvilliga", säger Orbán enligt Politico.

– Ni kan inte klandra mig för att jag gör allt jag kan för att främja Ungerns intressen i en sådan utpressad situation.

Foto: President of Russia Office

Text. Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


H&M-bolag i konkurs – efter miljardsatsning

2024 02 26

Trots intensiva och långa förhandlingar med klädjätten H&M går det inte att undvika konkurs.

Det beskedet kom under söndagen av styrelseordförande Michael Berg.

– Jag måste tyvärr meddela att vi har tvingats att ta beslutet att ansöka om konkurs, meddelar han i en skriftlig kommuniké.

Michael Berg representerar bolaget Renewcell, en klädåtervinnare verksamma sedan 2012 med drygt hundra anställda i fabriken i Sundsvall.

Ägs av H&M

Renewcell ägs bland annat av H&M – som är den största aktieägaren av allihop.

– Som en del av förhandlingarna har vi haft intensiva dialoger med såväl nuvarande huvudägare som nya investerare, våra banker samt med andra intressenter, framhåller Michael Berg och tillägger:

– Dessa diskussioner har tyvärr inte varit framgångsrika. Detta är en sorglig dag för miljön, våra anställda, våra aktieägare och våra andra intressenter, och det är ett tecken på bristen på ledarskap och nödvändig förändringstakt i modebranschen.

"Enda företaget som gör det här"

För tre och ett halvt år sedan genomförde Renewcell en miljardsatsning när man tog över lokaler som tidigare huserade världens största tryckpappersbruk.

Årsproduktionen noterades på 60 000 och dubblerades bara några månader senare – samtidigt som det investerades ytterligare 300 miljoner kronor i bolaget.

Men de senaste veckorna har raset gått i snabb takt. I januari varslades 30 personer och bokslutet sköts fram.

Och nu har man alltså nått vägs ände, till Michael Bergs stora frustration.

– Vi är det enda företag som gör det här. Vi har en produkt och process som fungerar och ändå tar det så lång tid för modebranschen att ställa om och köpa det här i en större skala, säger han till Sundsvalls-Tidning.

"Deras produkt är viktig"

Det är Renewcell själva som lämnar in konkursansökan till Stockholms tingsrätt idag.

Även Sundsvalls kommun har beklagat beskedet om att bolaget inte kommer att kunna fortsätta sin verksamhet.

– Vi vet ju om att om världen ska klara sina klimatmål behöver textilindustrin ställa om och där är deras produkt viktig. Så det är ett jättetråkigt besked på flera sätt, säger kommunalrådet Niklas Säwén (S) till samma tidning.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

Foto: Sei

Text: Redaktionen