Orbán känner sig förolämpad av Sverige

2023 05 31

Ungerns premiärminister känner sig förolämpad av Sverige.

Det har han uttryckt för den tidigare KD-ledaren Alf Svensson, rapporterar Sveriges Radio.

Alf Svensson berättar själv om att han precis har träffat den ungerska premiärministern som då har förklarat varför han fortsätter att förhala sitt ja till Sverige i Nato.

– De här herrarna är inte så stora innerst inne. När de blir förnärmade, eller känner sig misskrediterade, så beter de sig på det här sättet, säger Alf Svensson till radiokanalen.

Nya villkoret från Ungern

Viktor Orbán har tidigare deklarerat att han anser att de svensk-ungerska relationerna är “fruktansvärt dåliga”.

– Vi vill inte importera konflikter till Nato, sade han enligt Reuters tidigare i maj.

Nu ska dock Orbán ha sagt att Ungern äntligen kommer säga ja, uppger Alf Svensson.

Men bara om Turkiets säger ja först.

– Jag sade till honom (Orbán) med all min kraft att “det är ynkligt för du har inga motiv till att inte rösta ja för Sverige i Nato”, berättar Kristdemokraternas forne partiledare.

"Inte bekväma"

Att Ungern har haft “problem” med Sveriges ansökan har vid flera tillfällen upprepats från den ungerska regeringen.

Vissa ungerska parlamentsledamöter känner sig inte bekväma eftersom de under de senaste åren har bevittnat hur svenska regeringsmedlemmar har gjort det till en vana att fortlöpande ifrågasätta demokratiskicket i Ungern, sade Balázs Orbán, politisk chefsrådgivare för Orbán, till The Budapest Times i mars.

Billström: "Medlem om sex veckor"

Utrikesminister Tobias Billström (M) gick tidigare idag ut med att det är regeringens förväntan att Sverige blir fullvärdig medlem i Nato om sex veckor.

Detta trots att inga garantier har lämnats från varken Ungern eller Turkiet.

– Vi vet ju redan att vi har blivit godkända av Natomedlemsändernas parlament i en process som saknar motstycke i Natos historia. Vi vet också att inget har förändrats sedan toppmötet i Madrid, säger Billström till SVT.

USA trycker på

Igår gick USA ut och satte ned foten mot både Viktor Orbán och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.

Det är hög tid att ratificera Sveriges Natoansökan nu.

– Sverige har gång på gång visat sitt engagemang för Nato, för dess värderingar, för dess uppdrag och för dess medlemmar, uttryckte den amerikanska utrikesministern Antony Blinken på en pressträff.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


JUST NU: Historisk upptäckt om extremvärmen

2025 07 14

De senaste 15 åren har jorden värmts upp snabbare än väntat.

Sedan länge har det varit välkänt att mer koldioxid i atmosfären påskyndar den globala uppvärmningen.

Därför har utvecklingen i exempelvis Östasien förbryllat många forskare. Flera länder – inklusive Kina – har infört kraftfulla åtgärder mot luftföroreningar, vilket har lett till renare luft.

Trots det har världen blivit 0,28 grader varmare det sedan 2010. En betydligt kraftigare ökning jämfört med föregående decennier. I genomsnitt har jorden blivit cirka 0,18 grader varmare varje decennium sedan 1970.

– En av de stora frågorna inom klimatforskningen under de senaste 10–15 åren är varför den globala uppvärmningen verkar accelerera, säger klimatforskaren Bjørn Samset till NRK.

Här är svaret

Nu har forskarna löst mysteriet.

En studie, som publicerats i tidskriften Nature, visar att den renare luften har en oväntad baksida.

Enligt ledande klimatforskare bidrar minskade luftföroreningar till att påskynda den globala uppvärmningen. Detta eftersom partiklar som tidigare dämpade solens strålar har försvunnit från luften.

– Partiklarna blockerar en del av solstrålningen. Man kan föreställa sig en dag med mycket luftföroreningar – då är hela himlen grå. Solstrålarna hindras från att nå marken. Det gör marken lite svalare. Det blir som ett stort solskydd, säger Bjørn Samset som är en av forskarna bakom studien.

”Pusslet börjar falla på plats”

I studien kan forskarna visa att temperaturökningen sammanföll med den kraftiga minskningen av luftföroreningar i Östasien, främst i Kina.

I slutet av 2000-talet började kinesiska myndigheter införa kraftfulla åtgärder för att minska luftföroreningarna i landet.

Efter 15 års ansträngningar är luftföroreningarna nere på en relativt normal nivå – något som borde bidra till att bromsa in den globala uppvärmningen framöver.

– Pusslet börjar falla på plats, så vi hoppas att det här betyder att jorden inte permanent har börjat värmas upp snabbare. Det är faktiskt lite positiva klimatnyheter, säger Bjørn Samset till NRK,

Foto: Geralt 

Text: Redaktionen


FORSKARE FÖRBRYLLADE: Mystiska uppgifter om jorden

2025 07 14

Något oväntat har hänt med jordens rotation.

De senaste åren har jorden roterat snabbare än vanligt, vilket resulterat i ovanligt korta dygn.

Det rör sig om ett tydligt trendbrott.

För omkring 1,4 miljarder år sedan var dygnen betydligt kortare, ett år bestod av ungefär 490 dygn. Sedan dess har planeten succesivt börjat snurra långsammare och dygnen har blivit längre.

Fram tills nu.

De senaste fem åren har rotationen accelererat, rapporterar tidningen Time and Date.

Sedan 1950-talet har forskare mätt dygnens längd med så kallade atomklockor. I fjol uppmättes det kortaste dygnet sedan mätningarna startade – 1,66 millisekunder kortare än det vanliga 86 400-sekunders dygnet.

– Ingen förväntade sig detta, säger Leonid Zotov, expert på jordrotation vid Moskvas statsuniversitet, till tidningen.

– Orsaken till accelerationen kan inte förklaras. 

Teorin: Något inuti jorden

Forskarna har inte kunnat fastställa vad som orsakar den plötsliga accelerationen.

Men det saknas inte hypoteser.

– De flesta forskare tror att det är något inuti jorden som påverkar. Havs- och atmosfärmodeller förklarar inte denna acceleration, säger Leonid Zotov.

Experten konstaterar att tidigare tecken tvärtemot har antytt att jordens rotation skulle bromsa in ytterligare.

– Framtiden får utvisa om det stämmer, säger han.

FAKTA: Jordens dygn

- Hur långt ett dygn varar på jorden styrs ju, som de flesta vet, av tiden det tar för jorden att rotera runt sin egen axel. Dygnets längd beror på i vilken hastighet som jorden snurrar.   

- Det har visat sig att jordens rotation normalt sett tar cirka 86 400 sekunder, vilket alltså motsvarar ett jorddygn. Tiden för ett dygn har varit anmärkningsvärt konsekvent, trots att den då och då varierat något.

- Efter att atomuret uppfanns och togs i bruk för drygt 70 år sedan, har man kunnat mäta tiden mycket mer exakt. Ett dygn kan sedan dess mätas ner till millisekunden.  

Källa: Rymdstyrelsen

Foto: PIRO4D

Text: Redaktionen