Orbán känner sig förolämpad av Sverige

2023 05 31

Ungerns premiärminister känner sig förolämpad av Sverige.

Det har han uttryckt för den tidigare KD-ledaren Alf Svensson, rapporterar Sveriges Radio.

Alf Svensson berättar själv om att han precis har träffat den ungerska premiärministern som då har förklarat varför han fortsätter att förhala sitt ja till Sverige i Nato.

– De här herrarna är inte så stora innerst inne. När de blir förnärmade, eller känner sig misskrediterade, så beter de sig på det här sättet, säger Alf Svensson till radiokanalen.

Nya villkoret från Ungern

Viktor Orbán har tidigare deklarerat att han anser att de svensk-ungerska relationerna är “fruktansvärt dåliga”.

– Vi vill inte importera konflikter till Nato, sade han enligt Reuters tidigare i maj.

Nu ska dock Orbán ha sagt att Ungern äntligen kommer säga ja, uppger Alf Svensson.

Men bara om Turkiets säger ja först.

– Jag sade till honom (Orbán) med all min kraft att “det är ynkligt för du har inga motiv till att inte rösta ja för Sverige i Nato”, berättar Kristdemokraternas forne partiledare.

"Inte bekväma"

Att Ungern har haft “problem” med Sveriges ansökan har vid flera tillfällen upprepats från den ungerska regeringen.

Vissa ungerska parlamentsledamöter känner sig inte bekväma eftersom de under de senaste åren har bevittnat hur svenska regeringsmedlemmar har gjort det till en vana att fortlöpande ifrågasätta demokratiskicket i Ungern, sade Balázs Orbán, politisk chefsrådgivare för Orbán, till The Budapest Times i mars.

Billström: "Medlem om sex veckor"

Utrikesminister Tobias Billström (M) gick tidigare idag ut med att det är regeringens förväntan att Sverige blir fullvärdig medlem i Nato om sex veckor.

Detta trots att inga garantier har lämnats från varken Ungern eller Turkiet.

– Vi vet ju redan att vi har blivit godkända av Natomedlemsändernas parlament i en process som saknar motstycke i Natos historia. Vi vet också att inget har förändrats sedan toppmötet i Madrid, säger Billström till SVT.

USA trycker på

Igår gick USA ut och satte ned foten mot både Viktor Orbán och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.

Det är hög tid att ratificera Sveriges Natoansökan nu.

– Sverige har gång på gång visat sitt engagemang för Nato, för dess värderingar, för dess uppdrag och för dess medlemmar, uttryckte den amerikanska utrikesministern Antony Blinken på en pressträff.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Norrmän bötfälls i Sverige – alla begår samma misstag

2024 07 16

Mängder med norska turister i Sverige har åkt på oväntade böter.

I Norge är det tillåtet.

Av den anledningen parkerar norrmännen i god tro sina bilar längs med gatan – men möts av den klassiska gula lappen under vindrutetorkaren när de kommer tillbaka.

Detta trots att det inte finns några skyltar om att det skulle vara förbjudet att parkera.

Orsaken är istället att de norska bilisterna parkerar mot färdriktningen, vilket inte är lagligt att göra i Sverige.

– Många norrmän på roadtrips i Sverige har upplevt detta, rapporterar norska tidningen Dagbladet.

En "svenskfälla"

Fenomenet beskrivs i norska medier som en “svenskfälla”.

Men Transportstyrelsen är glasklar med vad som gäller.

– Du får bara stanna eller parkera på den högra sidan av vägen i trafikens färdriktning, framhåller myndigheten.

En bil som parkeras på annat sätt bedöms kunna orsaka olyckor när föraren ska manövrera bilen till fel sida av vägen och är dessutom svårare att upptäcka i mörker när de är vända på fel håll, eftersom det saknas reflexer fram.

1 200 kronor

Men det förbudet har alltså gått många norrmän förbi.

Istället delas felparkeringsavgifter ut på löpande band, inte sällan på summor uppemot 1 200 svenska kronor.

Och för den norrman som tror att det går att knyckla ihop den gula lappen, kasta den i papperskorgen och ta för givet att man kommer undan är det bara att tänka om.

Myndigheterna i nordens länder har nämligen ingått avtal som innebär möjlighet till tvångsindrivning över landsgränserna. 

Det gäller både vid parkeringsböter och fortkörningsböter.

LÄS MER: Många bilister gör fel på sommaren – böter skickas hem med posten

Samarbete i hela EU

Liknande samarbeten finns även inom EU och ett nyligen fattat beslut ska säkerställa att detta framöver kommer att fungerar smidigare mellan samtliga medlemsländer.

En av indrivarna som sysslar med just detta är Euro Parking Collection (EPC)

För närvarande arbetar EPC på uppdrag av mer än 450 utfärdande organisationer i 15 europeiska länder. Dessa organisationer utgörs i första hand av offentliga myndigheter och polismyndigheter, råd, kommuner, statliga myndigheter, vägavgiftsoperatörer och privata parkeringsföretag, skriver EPC på sin hemsida.

Foto: M. Krahn

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: EU har fått nog – dåliga nyheter för Orbán

2024 07 15

EU har fått nog av Viktor Orbáns käppar i hjulet för unionens utrikespolitik.

Nu överväger EU ett aldrig tidigare skådat steg för att markera mot Ungerns beteende.

Istället för att åka till Budapest för det ordinarie utrikesministermötet kommer medlemsländerna att bojkotta Orbáns evenemang och istället samlas på ett eget toppmöte – utan Ungern.

Det uppger den amerikanska tidningen Politico.

– Om det finns ett formellt råd för utrikesfrågor, organiserat av den högre representanten, (Josep Borrell, EU:s utrikeschef, red. anm.), kommer ministrarna inte att kunna åka till Budapest, säger en diplomat tidningen talat med.

"En tydlig signal"

Ungern innehar för närvarande det roterande ordförandeskapet i EU. Landet har planerat att stå värd för just ett möte i Budapest 28-29 augusti. 

Men efter Orbáns självutnämnda “fredsturné” i Ryssland och Kina de senaste veckorna vill nu flera EU-länder inte ens ta i Ungern med tång.

Och enligt tre EU-diplomater, som krävt anonymitet, kommer nu Josep Borrell att kalla unionens utrikesministrar till möte samma dagar som Orbán tänker ha möte i den ungerska huvudstaden.

– Det skulle sända en tydlig signal om att Ungern inte talar för EU, säger en av Politicos diplomatkällor.

Sverige nobbar

Sverige är ett av länderna som öppet deklarerat att man tänker bojkotta informella möten med Ungern efter Orbáns besök i Ryssland och Kina.

– Han (Orbán) missbrukar i praktiken EU-ordförandeskapet och kidnappar det för egna syften, sade statsminister Ulf Kristersson (M) till SVT förra veckan.

Enligt tv-kanalen kommer man istället för politiska representanter att skicka tjänstemän.

– Han talar inte för EU:s stats- och regeringschefer och än mindre för det samlade EU-systemet. Alla diskussioner om Ukraina sker med Ukraina, säger Ulf Kristersson.

"Knappt ens en fråga"

I slutet av maj uppgav källor till Politico att den ungerska premiärministern på något sätt kommer att straffas på grund av sitt ständiga motarbetande av Ukraina.

Efter att Kinas ledare Xi Jinping tidigare i maj genomförde ett statsbesök i Ungern uppmanade diktatorn Orbán att ta större plats i EU.

Men så kommer det inte att bli. Tvärtom kan Ungern förvänta sig mindre inflytande än tidigare och degraderas i EU-kommissionens hierarki.

– Det är knappt ens en fråga om att Ungern ska få behålla kontrollen över något mäktigt mandat, sade en diplomat till tidningen vid tillfället.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen