Orbán ger besked om Natoansökan

2024 01 23

Det händer saker kring Sveriges Natoansökan.

Under gårdagen kom uppgifter om att det turkiska parlamentet ska rösta om ett svenskt medlemskap i dag, tisdag.

På tisdagsmorgonen började det även röra på sig i Ungern.

Det socialdemokratiska oppositionspartiet begär ett blixtinkallat möte för att rösta om Sveriges ansökan, rapporterar ungerska nyhetssajten 24.

Kravet gäller en extrainsatt parlamentssittning där en omröstning ska äga rum. För att tillmötesgå kravet måste en beredningskommitté bifalla förslaget.

Orbán ger besked

Nu ger Ungerns premiärminister Viktor Orbán ett nytt besked om den svenska ansökan.

I ett inlägg på sociala medie-plattformen X meddelar Orbán att han bjudit in Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) till Ungern.

– I dag har jag skickat en inbjudan till statsminister Ulf Kristersson för ett besök till Ungern för att förhandla Sveriges Natoansökan, framhåller Orbán.

Vill godkänna före Turkiet

Ungern väntas godkänna  Sverige som medlem i Nato i samband med att  Turkiet gör det.

Den ungerska regeringen har upprepat löftet vid ett flertal tillfällen.

– Om det sker något där, då kommer Ungern givetvis att leva upp till sitt löfte om att inte stå i vägen för något land gällande medlemskap, sa Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó på en pressträff i juli.

Magnus Christiansson, forskare och Natoexpert på Försvarshögskolan, har framhållit att Ungern medvetet ”gömmer sig bakom Turkiet”.

– Ungrarna har inga argument kvar för att dröja med sitt godkännande. Jag tolkar Ungerns agerande som att de talar om för Sverige, och tidigare Finland, att de gör det här som en tjänst till turkarna.

– Ungern gömmer sig medvetet bakom Turkiet i ratificeringsprocessen och signalerar samtidigt att man inte är den som står i vägen, sa experten till DN i slutet av december.

Erdogan ska underteckna

Om det turkiska parlamentet röstar ja till ett svenskt Natomedlemskap i dag återstår ett sista steg innan landet formellt har ratificerat den svenska ansökan.

President Recep Tayyip Erdogan måste underteckna och formellt godkänna medlemskapet. När det turkiska parlamentet sa ja till Finlands ansökan dröjde det några dagar innan Erdogan gav sitt godkännande. 

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – oväntad produkt lockar

2024 03 03

Norrmännens intresse för svenska produkter är fortsatt högt.

Under året har personer från såväl Norge som Danmark och Finland handlat i Sverige mot bakgrund av den svaga kronan.

Bland produkterna som norrmännen är mest intresserade av finns godis, kött och läsk.

Samtidigt tar sig många över gränsen för att handla en något oväntad produkt, nämligen glutenfria varor.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Större och billigare

Anledningen till att norrmännen tar sig till Sverige för att handla glutenfritt handlar om att utbudet beskrivs som både större och billigare.

Det säger norska kunder som besöker affärer i värmländska Charlottenberg.

– Det är större utbud här, det bidrar till att det är intressant att komma hit, säger Snezana Bartulovic, som rest över gränsen för att handla glutenfritt, till SR.

Viktig del

Försäljningen av glutenfria produkter är inte lika stor som exempelvis kött, men är ändå en viktig del av utbudet.

Det förklarar Tommy Johansson som är chef för Maximats butik i Charlottenberg nära den västvärmländska gränsen mot Norge.

– Det är viktigt att få hit de här familjerna och kunderna som har glutenintoleranta personer i familjen, säger han.

Åtta miljarder kronor

År 2023 handlade norrmännen för ett sammanlagt värde om 9,3 miljarder kronor varav 85 procent, eller drygt 8 miljarder kronor, hamnade i Sverige.

Den största omsättningen återfanns inom just livsmedel och dryck.

Intresset är även stort för alkohol och tobak samt vissa sällanköpsvaror som exempelvis kläder, apoteksvaror och hygienprodukter.

Det rapporterar Dagligvarunytt.

Charlottenberg tvåa

Ungefär hälften av gränshandelsomsättningen hamnade i Strömstads kommun.

– Det är området runt Strömstad med Nordby och Svinesund som är den solklara ettan som destination för gränshandlande norrmän, säger Guro Henriksen vid den norska statistikmyndigheten SSB.

Därefter återfinns Charlottenberg på en andra plats, med nästan 15 procents omsättningsandel.

Foto: A. Dudar

Text: Redaktionen