JUST NU: Öppnar för möte mellan Zelensky och Putin

2022 03 29

Det har gjorts tillräckligt med framsteg i förhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina för att ett möte mellan Volodymyr Zelensky och Vladimir Putin kan arrangeras.

Det uppger en ukrainsk förhandlare, enligt Reuters.

Konstruktiva samtal

Den ryske högsta förhandlaren Vladimir Medinsky är också positiv efter tisdagens fredsförhandlingar. Han säger att samtalen har varit konstruktiva och att Ryssland kommer att titta på de förslag som lagts fram. Sedan kommer de rapportera hem till Vladimir Putin i Moskva, skriver Reuters.

Sensationellt

Ett möte mellan Rysslands diktator och Ukrainas folkvalda president skulle vara något av en sensation och Ukrainas statsledning har jobbat för att få till stånd ett sådant möte.

Bara själva tillkomsten av ett möte mellan de två ländernas ledare skulle bädda för en betydande förändring i kriget. Men det har tidigare varit oklart hur seriösa ryssarna är i förhandlingarna.

Föreslog säkerhetsgarantier

Ukrainas förhandlare sade på en presskonferens efter förhandlingarna att deras fokus under samtalen har varit på framtida säkerhetsgarantier för Ukraina.

De uppgav på presskonferensen att Ukraina kan gå med på neutralitet om det finns ett system med säkerhetsgarantier från andra länder, rapporterar Reuters.

Kanada och Polen kan ingå

Länder som till exempel Israel, Polen, Kanada och Turkiet uppges kunna ingå i det förslagna systemet för säkerhetsgarantier.

Kanada med premiärminister Justin Trudeau har hållit en hög profil under konflikten och givit starkt stöd till Ukraina. Polen är Ukrainas främsta allierade inom Nato och var tidigt ute och tryckte på för större stöd och även trupper Ukraina.

Turkiet och Israel

Recep Tayyip Erdoğan har tagit på sig rollen som fredsmäklare och givet Turkiets relativt goda relation med både Ryssland och Ukraina har han haft förhoppningar om att lotsa de båda nationerna till eldupphör vilket ryssarna dock avvisat så här långt.

Israel är ett av de länder som legat lågt med kritik mot Ryssland vilket lett till kritik från omvärlden. Samtidigt kan det stärka landets möjlighet att ingå i en överenskommelse.

Kräver först vapenvila

Innan ett avtal som inkluderar säkerhetsgarantier för Ukraina kan skrivas under krävs det dock ett besked om vapenvila från den ryska sidan, konstaterar de ukrainska förhandlarna.

Väntar på svar

Förslaget har lagts fram till den ryska sidan. Om Ryssland går med på förslaget har Ukraina garanterat att inte gå med i Nato, bekräftar en ukrainsk förhandlare, enligt Reuters.

– Nu väntar vi på ett svar, säger han.

Fyra timmar

Tisdagens möte mellan parterna varade i fyra timmar. Det avslutades strax efter klockan 13, svensk tid. Den ukrainska delegationen lämnade byggnaden i Istanbul vid 13.45 svensk tid, enligt bilder från nyhetsbyrån AP.

Foto: President of Russia resp Pressidential Office of Ukraine

Text: Redaktionen