JUST NU: Öppnar för möte mellan Zelensky och Putin

2022 03 29

Det har gjorts tillräckligt med framsteg i förhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina för att ett möte mellan Volodymyr Zelensky och Vladimir Putin kan arrangeras.

Det uppger en ukrainsk förhandlare, enligt Reuters.

Konstruktiva samtal

Den ryske högsta förhandlaren Vladimir Medinsky är också positiv efter tisdagens fredsförhandlingar. Han säger att samtalen har varit konstruktiva och att Ryssland kommer att titta på de förslag som lagts fram. Sedan kommer de rapportera hem till Vladimir Putin i Moskva, skriver Reuters.

Sensationellt

Ett möte mellan Rysslands diktator och Ukrainas folkvalda president skulle vara något av en sensation och Ukrainas statsledning har jobbat för att få till stånd ett sådant möte.

Bara själva tillkomsten av ett möte mellan de två ländernas ledare skulle bädda för en betydande förändring i kriget. Men det har tidigare varit oklart hur seriösa ryssarna är i förhandlingarna.

Föreslog säkerhetsgarantier

Ukrainas förhandlare sade på en presskonferens efter förhandlingarna att deras fokus under samtalen har varit på framtida säkerhetsgarantier för Ukraina.

De uppgav på presskonferensen att Ukraina kan gå med på neutralitet om det finns ett system med säkerhetsgarantier från andra länder, rapporterar Reuters.

Kanada och Polen kan ingå

Länder som till exempel Israel, Polen, Kanada och Turkiet uppges kunna ingå i det förslagna systemet för säkerhetsgarantier.

Kanada med premiärminister Justin Trudeau har hållit en hög profil under konflikten och givit starkt stöd till Ukraina. Polen är Ukrainas främsta allierade inom Nato och var tidigt ute och tryckte på för större stöd och även trupper Ukraina.

Turkiet och Israel

Recep Tayyip Erdoğan har tagit på sig rollen som fredsmäklare och givet Turkiets relativt goda relation med både Ryssland och Ukraina har han haft förhoppningar om att lotsa de båda nationerna till eldupphör vilket ryssarna dock avvisat så här långt.

Israel är ett av de länder som legat lågt med kritik mot Ryssland vilket lett till kritik från omvärlden. Samtidigt kan det stärka landets möjlighet att ingå i en överenskommelse.

Kräver först vapenvila

Innan ett avtal som inkluderar säkerhetsgarantier för Ukraina kan skrivas under krävs det dock ett besked om vapenvila från den ryska sidan, konstaterar de ukrainska förhandlarna.

Väntar på svar

Förslaget har lagts fram till den ryska sidan. Om Ryssland går med på förslaget har Ukraina garanterat att inte gå med i Nato, bekräftar en ukrainsk förhandlare, enligt Reuters.

– Nu väntar vi på ett svar, säger han.

Fyra timmar

Tisdagens möte mellan parterna varade i fyra timmar. Det avslutades strax efter klockan 13, svensk tid. Den ukrainska delegationen lämnade byggnaden i Istanbul vid 13.45 svensk tid, enligt bilder från nyhetsbyrån AP.

Foto: President of Russia resp Pressidential Office of Ukraine

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen