SVERIGE: Öppnar för kärnvapen
2022 11 04
Försvarsminister Pål Jonsson (M) utesluter inte att kärnvapen kan placeras i Sverige vid ett framtida Natomedlemskap.
Det framhäver han i en intervju med SR Ekot.
– Vi befinner oss i ansökningsprocessen, den har vi påbörjat hand i hand med Finland i våras. Då är det rimligt att vi har samma förhållningssätt och inte börjar med en massa förbehåll, säger han till SR.
Han betonar dock att det inte finns några planer från varken Sverige eller Nato om att placera kärnvapen eller permanenta Natostyrkor på svenskt territorium.
Ministern upprepar dock att han inte utesluter något scenario.
– Vi vill bli medlemmar så fort som möjligt. Det innebär att vi måste stå upp för det som är kärnan i Nato. Den innefattar både avskräckning med konventionella medel, men också med kärnvapen. Det står vi upp för, säger Pål Jonsson till SR.
ÖB utesluter inte kärnvapen
Uttalandet från försvarsministern kommer kort efter att Försvarsmaktens överbefälhavare Michael Bydéns fällt en liknande kommentar.
I tisdags kommenterade Micael Bydén eventuell utplacering av kärnvapen på svenskt territorium.
Han uteslöt inte att kärnvapen kan placeras på svensk mark vid ett framtida Natomedlemskap.
– Rådet är inga förbehåll och sen måste den politiska nivån in på banan och fatta de beslut man behöver göra, oavsett om det handlar om permanent närvaro av nato-allierade om det handlar om förhandslagring. Det är politiska beslut, sa Micael Bydén på en pressträff och konstaterade att det uppstått ”ett mycket allvarligt säkerhetspolitiskt läge” i Sveriges närområde som en följd av Rysslands anfallskrig i Ukraina.
Nato och kärnvapen
Tre Natoländer har tillgång till kärnvapen – Frankrike, Storbritannien och USA. I Europa finns drygt 150 kärnvapensbomber (B-61) som kan monteras på flygplan. De är utplacerade på baser i Belgien, Italien, Nederländerna, Tyskland och Turkiet.
Även om Sverige inte behöver ha kärnvapen på sitt territorium, skulle ett medlemskap i Nato indirekt betyda att kärnvapen blir en del av det svenska försvaret.
I ett tilläggsdokument från 2012 i alliansens kärnvapendoktrin slås det fast att Nato inte får använda kärnvapen mot en fientlig makt som saknar kärnvapen. Kärnvapen ska heller inte användas mot ett land som hotar med att använda kärnvapen.
Text: Redaktionen