Öppnar för att Sverige bistår Taiwan militärt

2023 05 19

Sverige bör sälja JAS-plan och hjälpa Taiwan militärt.

Det framhåller nu ett av regeringspartierna.

Alla former av vapen

Det är Liberalerna i form av partiets utrikespolitiska talesperson Joar Forssell som går ut med beskedet i kväll.

Liberalerna anser att Sverige ska sälja samtliga vapen som Taiwan kan komma att vara intresserade av.

– Det gäller alla former av vapen. Offensiva vapen är ju i fallet med demokratier defensiva eftersom de används på ett avskräckande sätt, betonar Joar Forssell till SVT.

Bland de vapen som Liberalerna vill att Sverige ska kunna sälja till Taiwan ingår JAS-plan.

Taiwan-soldater i Sverige

Liberalerna understryker att Sverige ska kunna stödja Taiwan i händelse av att den kinesiska diktaturen anfaller önationen.

Liberalernas utrikespolitiska talesperson ställer sig även positiv till att ta taiwanesiska soldater till Sverige för utbildning.

– Det vore inte orimligt att taiwanesiska soldater fick utbildning i Sverige i ett sådant läge där vi demokratier i världen sluter upp bakom Taiwan, säger han till SVT.

Ledartröjan

Joar Forssell har tidigare markerat tydligt stöd för Taiwan.

– Taiwan är en mycket välfungerande demokrati och måste få bestämma sin egen framtid, betonade han på sin Facebooksida inför valet.

– En ny liberal och borgerlig regering bör ta på sig ledartröjan i världen och stå upp mot Kina. Den fria världen måste göra det tydligt för världens tyranner att aggressivitet och vapenskrammel inte lönar sig, framhåller han.

Wiechel (SD)

Även L:s regeringsunderlagskollega Sverigedemokraternas ledamot i utrikesutskottet har uttryckt starkt stöd för att hjälpa Taiwan.

– Sveriges roll utrikespolitiskt ska vara att stödja demokratier och det får inte råda något tvivel om detta, framhåller Markus Wiechel (SD) till Expressen.

– Sveriges och EU:s linje kommer att behöva bli allt tydligare i Taiwanfrågan och i förhållande till utvecklingen i Sydkinesiska havet, anser han.

Besökte till Taiwan

Markus Wiechel genomförde för några dagar sedan en resa till Taiwan tillsammans med flera andra sverigedemokratiska politiker.

– Tillsammans kan likasinnade demokratier runt om i världen blomstra, betonar han på sin Facebooksida.

Foto: Melker Dahlstrand, Sveriges Riksdag

Text: Redaktionen