Ulf Kristersson öppnar dörren för S
2023 01 18
Under onsdagens partiledardebatt i riksdagen vände sig statsminister Ulf Kristersson (M) direkt till oppositionsledaren Magdalena Andersson (S).
Moderatledaren inledde debatten med att efterlysa fler breda överenskommelser i svensk politik.
– Låt mig vända mig direkt till oppositionens partiledare. Vi tycker olika om mycket. Men kanske inte om precis allt, säger statsministern och ställer en fråga till Magdalena Andersson och Socialdemokraterna:
– Vill ni vara med och bidra till omläggning av invandringspolitiken, energipolitiken och kriminalpolitiken? I så fall finns det förutsättningar för riktigt långsiktig politik på tre riktigt viktiga områden.
Magdalena Andersson var näst på tur efter statsministerns anförande.
S-ledaren började med att kritisera regeringen för brutna vallöften. Hon påpekade att det utlovade högkostnadsskyddet fortfarande inte är på plats, trots att många hushåll går på knäna.
– Socialdemokraterna har föreslagit högre barnbidrag och en elprisakut. Ulf Kristersson, vad krävs för att du ska stötta svenska barnfamiljer?
”Plocka fram hörapparaten”
Debatten hettade till när frågan om satsningar på kärnkraft kom på tal.
Statsminister Ulf Kristersson ifrågasatte Socialdemokraternas vilja att bygga ut kärnkraften i Sverige. En åtgärd som hans regering anser är nödvändig för att säkra svensk elproduktion i framtiden.
– Andersson har tidigare sagt att vi kan vara oeniga om mycket, men att vi ska sätta Sverige främst. Kan S ge besked om reformer och långsiktiga spelregler för de som vill bygga ny kärnkraft? Är svaret ja eller nej? frågar han Magdalena Andersson.
Oppositionsledaren betonar att S ”självklart vill Sveriges bästa”.
– Kristersson kanske ska plocka fram hörapparaten. Vi har varit tydliga med att vi behöver mer el och att vi behöver bygga ut nuvarande energiproduktion. Problemet är att du Kristersson, hoppade av den överenskommelse som vi hade, säger Magdalena Andersson.
S-ledaren syftar på den energiöverenskommelse som Moderaterna och Kristdemokraterna lämnade för tre år sedan.
Partierna riktade kritik mot villkoren för kärnkraften, som de inte upplevde som tillräckligt fördelaktiga.
Foto: Sveriges riksdag
Text: Redaktionen