Öppet bråk mellan DN och Socialdemokraterna

2024 02 16

På torsdagskvällen gick Magdalena Andersson (S) till hårt angrepp mot högerdebbatören och entreprenören Henrik Jönsson.

I en intervju med DN varnade hon för rysk påverkan inför EU-valet.

I samband med detta ifrågasatte hon finansieringen av Henrik Jönssons filmer på Youtube, där han ofta kritiserar vänstern och Socialdemokraterna.

– Vem finansierar honom? sa Andersson till DN.

Hennes pressekreterare Mirjam Kontio inflikade:

– För att sprida hatpropaganda mot oss och Magda.

Sedan fortsatte S-ledaren sitt resonemang.

– Min fråga är bara vem finansierar honom? Han har ju en studio och sitter och har tid att göra det här. Var kommer pengarna ifrån? sa Andersson. 

Kritikstorm

Magdalena Anderssons utspel har väckt skarp kritik, både från höger och vänster.

– Jag tycker att det är en helt oerhörd sak av en före detta statsminister och oppositionsledare att på det här sättet ge sig på en enskild debattör och
försöka solka ner vederbörande med insinuanta frågeställningar, säger Sveriges minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) till SvD.

Johannes Klenell, kulturredaktör på vänstertidningen Arbetet, instämmer i kritiken.

– Kan inte riktigt släppa att en statsministerkandidat misstänkliggör en enskild debattör. Det är faktiskt under all kritik, skriver han på X.

Magdalena Andersson försvarar sitt uttalande.

– Jag säger bara att jag tycker det är viktigt att när man vidarebefordrar information att man också har koll på vad som är grunden till det, säger hon till P1 Morgon på fredagen.

Efterspelet: Öppet bråk mellan S och DN

På fredagsförmoddagen kommer nya uppgifter om den uppmärksammade intervjun.

S-sekreteraren Mirjam Kontio hävdar att det var DN som började ställa frågor om Henrik Jönsson.

– Det här skulle handla om EU och sedan fick hon frågan från reportern om Henrik Jönsson, säger hon till Aftonbladet.

Men uppgifterna tillbakavisas av DN.

– Det är verkligen anmärkningsvärt, säger Anna Åberg, redaktionschef på tidningen, till Expressen.

–  Vi har den här intervjun på band, jag har lyssnat på den, och det är Magdalena Andersson som för Jönsson på tal. Sedan ställer DN:s reporter helt naturligt följdfrågor kring det som Andersson för fram om hans finansiering, fortsätter hon.

Lina Lund, DN-journalisten som intervjuade Magdalena Andersson, dementerar även Socialdemokraternas förklaring.

– Det var Magdalena Andersson som själv förde Henrik Jönsson på tal och på eget bevåg frågade sig varifrån han får sin finansiering. Därefter ställde jag uppföljande frågor, framhåller hon på X.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen


JUST NU: Klassiska ämnet kan försvinna ur svenska skolor – “ett kulturarv”

2025 04 02

Intresseorganisationen RFSU riktar skarp kritik mot den nya läroplansutredningen.

Den nya läroplansutredningen togs emot av skolminister Lotta Edholm (M) i februari. 

Utredningen gör bland annat gällande att ett större fokus i läroplanen ska läggas på grundläggande kunskaper som att läsa, skriva och räkna – men också på en stärkt lärarroll.

– Lärarrollen är för svag i förhållande till föräldrar och elever. Det ställs oerhört höga krav på lärare idag – med nya läroplaner blir det lättare för lärare att tala om vad som krävs att man lär sig tidigt, säger Lotta Edholm till SVT.

“Värsta attacken i modern tid”

Nu lyfts dock en del oro kring den nya läroplanen. Detta från Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU.

– Utredningen föreslår att man ska stryka sexualundervisningen ur skolans mål och uppdrag. För oss är det här den värsta attacken på sexualundervisning som vi har sett i modern tid, säger Lina Fridén, ordförande för RFSU.

Bland annat föreslås att områdena sexualitet, samtycke och relationer – tidigare kända under namnet sex och samlevnad – ska omhändertas av kursplanen istället för läroplanen.

“Ett svenskt kulturarv”

Något som vore en “katastrof” enligt RFSU.

Detta skulle nämligen innebära att rektorer inte längre behöver ansvara för att sexualundervisning genomförs, rapporterar Expressen.

– Det är på många sätt ett svenskt kulturarv som man plockar bort där sexualundervisningen hela tiden förbättrats och stärkts de senaste decennierna. Det här skulle vara första gången vi börjar backa, säger Fridén till tidningen.

Kritik från Skolinspektionen

Så sent som i förra veckan kom Skolinspektionen med kritik om att sexualundervisningen i svenska skolor behöver förbättras.

– Granskningen visar att eleverna önskar mer samtal om verklighetsnära situationer. Den visar också att lärare tycker att det finns samtal som är svåra att genomföra på ett tryggt sätt i klassrummet på grund av att de kan vara känsliga eller utpekande, skriver Skolinspektionen i ett uttalande. 

Foto: I. Aleksic

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Elon Musk lämnar

2025 04 02

Elon Musk kommer inom kort att lämna sin roll vid Donald Trumps sida, uppger flera källor.

Donald Trump har bekräftat för sina närmaste män att Elon Musk snart kommer att lämna sin post i Vita huset.

Under de kommande veckorna kommer techmiljardären att ta ett steg tillbaka från sin nuvarande roll som regeringspartner, uppger flera källor till Politico.

Trump ändå nöjd med Musk

Trump ska dock fortfarande vara nöjd med Musk och hans initiativ Department of Government Efficiency, Doge, enligt tre källor nära presidenten.

Nu har dock både Trump och Musk beslutat att det snart är dags för Musk att återvända till sina företag och i stället ta på sig en stöttande roll.

Inte helt oväntat

Uppgifterna om att Musk drar sig tillbaka kommer inte från klar himmel.

Många från regeringen Trump och andra “externa allierade” ska vara frustrerade över mogulens oförutsägbarhet och har alltmer kommit att betrakta miljardären som en politisk börda, rapporterar tidskriften.

Det innebär också en stor förändring i relationen mellan Trump och Musk jämfört med för bara en månad sen, då tjänstemän i Vita huset och allierade uppgav att “Musk var här för att stanna”.

"Lurar sig själva"

En högre uppsatt tjänsteman i administrationen uppger att Musk sannolikt kommer att behålla en roll som rådgivare – dock informellt. Detta kommer innebära att han ändå lär synas runt Vita huset framöver.

En annan källa menar att alla som tror att Musk helt kommer att försvinna från presidentens sida "lurar sig själva".

Svårt "utan att skära för nära benet"

Musks tänkta övergång kommer sannolikt innebära slutet för hans status som "särskild regeringsanställd", en särskild status som tillfälligt undantar honom från vissa etiska regler.

Den 130 dagar långa perioden förväntas ta slut antingen i slutet av maj eller början av juni, enligt Politico.

De som försvarar Musk inom regeringen Trump menar också att det är hög tid för Musk att stiga åt sidan. Detta eftersom det blir svårt att skära ned mer från statliga myndigheter "utan att skära för nära benet", rapporterar tidningen.

Foto: TED Conference

Text: Redaktionen