USA-VALET: Opinionen har vänt

2024 09 27

Demokraternas presidentkandidat Kamala Harris åker på ett bakslag.

Opinionen har vänt i den viktiga “swingstaten” Arizona.

Det står klart efter att en ny mätning i USA-valet nu publicerats, rapporterar Fox News.

Kamala Harris tappar mark till republikanernas Donald Trump som inte bara ökar – utan går om Harris i en stat som kan bli avgörande i november.

Ställningen i opinionen är nu 48 procent för Harris mot 51 procent för Trump, enligt tv-kanalens mätning.

Tappar i flera grupper

De nya siffrorna markerar en förändring då Harris så sent som i augusti satt i förarsätet med en marginal på en procentenhet (50-49).

Sedan samma månad har demokraternas kandidat även tappat ett betydande stöd bland latinamerikaner – försprånget på 18 procentenheter i gruppen har krympt till elva.

Samma trend syns bland kvinnor då siffrorna sjunker från 14 till åtta.

Den mest överraskande delen hittas dock bland väljare under 30 år där Harris tidigare hade stöd på 13 procentenheter mer än Trump – men nu är det istället 78-åringen som leder med 12.

Ett ras på totalt 25 procentenheter för Harris, enligt Fox.

– Dessa förändringar är anmärkningsvärda, även med tanke på att uppskattningar bland undergrupper är mer rörliga, framhåller kanalen.

"Måste göra en helomvändning"

Harris starkaste grupper hittas bland amerikaner över 65 år, väljare med högskoleexamen och folk i städer. 

Hon har dessutom alltså fortsatt greppet om stödet från kvinnor och latinamerikaner – två viktiga grupper i valet. Dessutom tyder opinionen på att förstagångsväljare i större utsträckning väljer Harris.

Trumps kärnväljare finns å andra sidan bland människor på landsbygden samt bland de som saknar universitetsutbildning.

Och med dagens siffror pekar valet mot en absolut rysare.

– Arizona ser tuffare ut för Harris än för en månad sedan, säger Chris Anderson, demokrat och opinionsansvarig på Fox News.

– Om unga väljare och latinamerikaner inte gör en helomvändning så är det svårt att se hur hon går därifrån med en vinst.

Om undersökningen

Opinionsmätningen baseras på en telefonenkät i delstaten Arizona. Totalt har 1 021 registrerade väljare deltagit i enkäten mellan 20-24 september.

Det finns en felmarginal på 3,5 procent.

Varken Harris- eller Trump-kampanjen har kommenterat den nya mätningen.

Foto: Official White House Photo by Lawrence Jackson resp Shealah Craighead

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Elon Musk lämnar

2025 04 02

Elon Musk kommer snart att lämna sin roll vid Donald Trumps sida, uppger flera källor.

Donald Trump har bekräftat för sina närmaste män att Elon Musk snart kommer att lämna sin post i Vita huset.

Under de kommande veckorna kommer techmiljardären att ta ett steg tillbaka från sin nuvarande roll som regeringspartner, uppger flera källor till Politico.

Trump ändå nöjd med Musk

Trump ska dock fortfarande vara nöjd med Musk och hans initiativ Department of Government Efficiency, Doge, enligt tre källor nära presidenten.

Nu har dock både Trump och Musk beslutat att det snart är dags för Musk att återvända till sina företag och i stället ta på sig en stöttande roll.

Inte helt oväntat

Uppgifterna om att Musk drar sig tillbaka kommer inte från klar himmel.

Många från regeringen Trump och andra “externa allierade” ska vara frustrerade över mogulens oförutsägbarhet och har alltmer kommit att betrakta miljardären som en politisk börda, rapporterar tidskriften.

Det innebär också en stor förändring i relationen mellan Trump och Musk jämfört med för bara en månad sen, då tjänstemän i Vita huset och allierade uppgav att “Musk var här för att stanna”.

"Lurar sig själva"

En högre uppsatt tjänsteman i administrationen uppger att Musk sannolikt kommer att behålla en roll som rådgivare – dock informellt. Detta kommer innebära att han ändå lär synas runt Vita huset framöver.

En annan källa varnar för att alla som tror att Musk helt kommer att försvinna från presidentens sida "lurar sig själva".

Svårt "utan att skära för nära benet"

Musks tänkta övergång kommer sannolikt innebära slutet för hans status som "särskild regeringsanställd", en särskild status som tillfälligt undantar honom från vissa etiska regler. Den 130 dagar långa perioden förväntas ta slut antingen i slutet av maj eller början av juni, enligt Politico.

De som försvarar Musk inom regeringen Trump menar också att det är hög tid för Musk att stiga åt sidan. Detta eftersom det blir svårt att skära ned mer från statliga myndigheter "utan att skära för nära benet", rapporterar tidningen.

Foto: H. Zaim - Government of Israel office

Text: Redaktionen


JUST NU: USA går till attack – 19 miljoner människor i nöd

2025 04 02

USA trappar upp sin bombkampanj mot de Iranstödda huthirebellerna i Jemen.

De senaste veckorna har amerikanska styrkor bombat huthiernas anläggningar vid upprepade tillfällen.

Nya uppgifter tyder på att bombkampanjen kommer att intensiferas.

Enligt den amerikanska försvarstidningen Task and Purpose har USA skickat flera stridsflygplan av modellen A-10 Thunderbolt II och omkring 300 medlemmar av flygvapnet till regionen. Dessutom kommer stormakten att skicka ett nytt hangarfartyg till Mellanöstern, vilket innebär att USA kommer ha två hangarfartyg stationerade i regionen. 

I ett inlägg på Truth Social kommenterar president Trump USA:s bombningar i Jemen.

– De Iranstödda huthi-terroristerna har decimerats av de obevekliga attackerna under de senaste två veckorna. Många av deras krigare och ledare är inte längre med oss.

– Våra attacker kommer att fortsätta tills de inte längre är ett hot mot den fria sjöfarten.

I inlägget varnar Trump för att de amerikanska bombningarna ”bara har börjat”.

– Huthiernas val är tydligt: Sluta skjut på amerikanska fartyg, så kommer vi att sluta skjuta på er. Annars är det här bara början och den verkliga smärtan kommer senare, både för huthierna och deras sponsorer i Iran.

Miljontals i nöd

Bombningarna drabbar även den civila befolkningen i Jemen.

Dödstalet är okänt, huithierna blockerar tillgången till bomplatser och sjukhus, men det rör sig om ett stort antal offer. 

– Det råder ingen tvekan om att det finns civila offer. Bostadsområden träffas mitt i natten, vilket är ett säkert sätt att döda civila, säger Niku Jafarnia, Jemenforskare vid Human Rights Watch, till The Guardian.

19 miljoner i nöd

Ett decennium av våld har krossat Jemens redan svaga ekonomi och satt miljontals människor i nöd. Av landets 35 miljoner invånare befinner sig 19 miljoner i nöd, rapporterar Unicef.

Siddiq Khan, vid hjälporganisationen Islamic Relief, befarar att situationen har förvärras ytterligare av USA:s bombningar och landets beslut att strypa biståndet till landet.

– Jag tror att Jemen närmar sig en verklig katastrof, säger han till The Guardian. 

Foto: J. Torcasio

Text: Redaktionen