Onsdag till söndag – polisen kan inte garantera säkerheten

2023 08 16

I dag, onsdag, inleds Stockholms Kulturfestival.

Evenemanget, som äger rum mellan den 16 – 20 augusti, väntas locka en stor skara besökare.

Under fjolåret skrevs besöksantalet till 1,5 miljoner.

Nu går polisen ut med en skarp uppmaning inför festivalen.

I en kommentar till SR Ekot uppger polisen att man inte kan garantera säkerheten på evenemanget med anledning av den försämrade säkerhetsläget i Sverige.

Festivalbesökare uppmanas att vara extra vaksamma under det fem dagar långa eventet.

– Man ska iaktta vad som pågår runtomkring sig och kanske inte ska ha hörlurar i öronen – utan hålla en vaksamhet runt sin egen person, säger Stockholmspolisens presstalesperson Ola Österling till SR Ekot.

”Kan inte garantera säkerheten”

Med anledning av den ökade hotbilden mot Sverige har polisen vidtagit flera säkerhetsåtgärder.

Årets kulturfestival kommer att vara extra hårt bevakad.

– Vi har en nära samverkan med Säkerhetspolisen, vi har ordningsvakter och vi har tagit ut en polisiär resurs, säger Ola Österling men tillägger snabbt:

– Samtidigt så kan vi inte garantera säkerheten. Vi uppmanar till normal vaksamhet när man befinner sig på publika evenemang i Stockholm.

“Ta ur hörlurarna”

Polisen har tidigare gått ut med rekommendationer till personer som befinner sig i stora folksamlingar.

I slutet av juli konstaterade myndigheten att det kan vara en bra idé att ta ur sina hörlurar för att öka vaksamheten.

– Ta ut hörlurarna, annars hör du inte vad som händer runt omkring dig.

– Det handlar om att höja den mentala medvetenheten om att det skulle kunna hända någonting och då är vår uppgift att förhindra eller förebygga det, och att ingripa ifall det händer, sa polisens presstalesperson Thomas Fuxborg till SVT Nyheter.

Hanterar löpande attentatshot mot Sverige

Till följd av den senaste tidens händelseutveckling hanterar Säkerhetspolisen, Säpo, löpande attentatshot som riktas mot Sverige och svenska intressen.

– Likt situationen i början på året riktas nu kraftfulla och hotfulla reaktioner mot Sverige. Inte minst i sociala medier och andra digitala kanaler. Säkerhetspolisen hanterar löpande attentatshot som riktas mot Sverige och svenska intressen utomlands. Hot som behöver bedömas för att kunna avfärdas eller åtgärdas, framhåller Säpo på sin hemsida.

Manifestationer där heliga skrifter skändas, och de reaktioner som följt därefter, beskrivs som den primära anledningen till det försämrade säkerhetsläget i Sverige.

Foto: Svante Rinalder Försvarsmakten

Text: Redaktionen