Negativ signal för M-KD-SD

2021 09 29

Vänstersidan har ökat i valen i Kanada, Norge och Tyskland i vad som liknar en internationell röd våg.

All tre valen har sin individuella dynamik och speciella särdrag men alla tre valen har också en sak gemensamt – högerpartierna har misslyckats.

Här är det övergripande resultatet land för land:

▪Kanada

Liberalernas Justin Trudeau besegrade de Konservativas Erin O’Toole. Förändringarna jämfört med valet 2017 var små men det parti som ökade mest bland parlamentspartierna var Socialdemokraterna.

▪Norge

De två ledande högerpartierna Höyre och Fremskrittspartiet tappade stort. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centern har egen majoritet och regeringsförhandlingar har inletts.

▪Tyskland

Kristdemokraterna rasade med hela 9 % och även nationalistiska AfD backade. Socialdemokraterna och De Gröna ökar kraftigt.

ANALYS

Efter två mandatperioder vid makten för Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Sverige är det en hel del som rent statistiskt talar för regeringsskifte i valet 2022. Det är ovanligt att en sittande regering vinner tre val i rad. Det har inte hänt i Sverige sedan Socialdemokraterna vann valet 2002.

Varningssignal till Ulf

Men valen i Kanada, Norge och Tyskland sänder en varningssignal till Team Ulf Kristersson inför valet nästa år. Det är inte omöjligt att S-MP-sidan vinner en tredje valseger om stjärnorna står rätt för vänstersidan.

Brottsligheten är en av M-KD-SD-L-sidans starkaste kort men sedan i början av sommaren har en annan frågan blivit allt hetare i svensk politik – frågan om privatiseringar. Vänsterpartiet vann en jordskredsseger när frågan om marknadshyror var på tapeten och i S digitala Almedalstal lyftes privatiserings- och rättvisefrågor upp mer än vanligt.

Marknadsexperiment

Sannolikt siktar nu S på att kampanja kring att ”det mest högerkonservativa regeringsalternativet någonsin” riskerar att leda till ”marknadsexperiment som kan stå vanligt folk dyrt”.

Min bedömning är att det kan bli ett starkt kort för S-MP-sidan och kritiken mot friskolesystemet är ytterligare ett tecken på denna tilltagande vindriktning i svenska samhället.

Foto: Ebba Busch, Ulf Kristersson, Jimmie Åkesson, FB

[yop_poll id="683"]