Negativ signal för M-KD-SD

2021 09 29

Vänstersidan har ökat i valen i Kanada, Norge och Tyskland i vad som liknar en internationell röd våg.

All tre valen har sin individuella dynamik och speciella särdrag men alla tre valen har också en sak gemensamt – högerpartierna har misslyckats.

Här är det övergripande resultatet land för land:

▪Kanada

Liberalernas Justin Trudeau besegrade de Konservativas Erin O’Toole. Förändringarna jämfört med valet 2017 var små men det parti som ökade mest bland parlamentspartierna var Socialdemokraterna.

▪Norge

De två ledande högerpartierna Höyre och Fremskrittspartiet tappade stort. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centern har egen majoritet och regeringsförhandlingar har inletts.

▪Tyskland

Kristdemokraterna rasade med hela 9 % och även nationalistiska AfD backade. Socialdemokraterna och De Gröna ökar kraftigt.

ANALYS

Efter två mandatperioder vid makten för Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Sverige är det en hel del som rent statistiskt talar för regeringsskifte i valet 2022. Det är ovanligt att en sittande regering vinner tre val i rad. Det har inte hänt i Sverige sedan Socialdemokraterna vann valet 2002.

Varningssignal till Ulf

Men valen i Kanada, Norge och Tyskland sänder en varningssignal till Team Ulf Kristersson inför valet nästa år. Det är inte omöjligt att S-MP-sidan vinner en tredje valseger om stjärnorna står rätt för vänstersidan.

Brottsligheten är en av M-KD-SD-L-sidans starkaste kort men sedan i början av sommaren har en annan frågan blivit allt hetare i svensk politik – frågan om privatiseringar. Vänsterpartiet vann en jordskredsseger när frågan om marknadshyror var på tapeten och i S digitala Almedalstal lyftes privatiserings- och rättvisefrågor upp mer än vanligt.

Marknadsexperiment

Sannolikt siktar nu S på att kampanja kring att ”det mest högerkonservativa regeringsalternativet någonsin” riskerar att leda till ”marknadsexperiment som kan stå vanligt folk dyrt”.

Min bedömning är att det kan bli ett starkt kort för S-MP-sidan och kritiken mot friskolesystemet är ytterligare ett tecken på denna tilltagande vindriktning i svenska samhället.

Foto: Ebba Busch, Ulf Kristersson, Jimmie Åkesson, FB

[yop_poll id="683"]

OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen


Värmebesked – kan bli 25 plusgrader

2024 06 17

Efter den senaste tidens regn och rusk kan värmen snart vara tillbaka.

Solen och värmen hade presenterat sig på riktigt mot senvåren, men efter det så har det varit mycket skurar och åska i landet.

Den kommande veckan kommer bli mer av det som har varit.

Regnskurar kommer att ösa ner över landet, men mot mitten av nästa vecka väntas en stabilisering.

På midsommar ser det ut att kunna bli 25 grader varmt på sina håll, rapporterar TV4.

Regn att vänta

SMHI meddelar att söndagen och måndagen inte blir särskilt rolig.

– Vi har ett frontsystem med regn som är på långsam färd norrut över landet samtidigt som det försvagas. Först natt mot måndag når det då lätta, splittrade regnet landets nordligaste delar, framhåller myndigheten.

– Bakom detta frontsystem får södra Sverige en del skurar, tyngdpunkt i de västra landskapen. Samtidigt som det också väntas luckor i molntäcket så skurarna varvas med sol. I de östra landskapen kan det bli glesare mellan molnen med mer sol.

Fortsätter in i veckan

I början av nästa vecka blir det mer av detsamma.

– På måndag lämnar det sista av helgens regn norra Norrland, men det är fortsatt ostadigt väderläge som präglar landet, fortsätter SMHI.

– Flera stråk med skurar väntas passera över Götaland, Svealand och södra Norrland. I samband med detta kan även åska förekomma. Men mellan stråken kan en del sol varvas visa sig.

Vädret stabiliseras

Midsommar väntas dock bli en varm och solig tillställning, och på flera håll i de södra delarna av landet kan det bli 25 grader varmt.

– Från torsdag börjar vädret att stabiliseras något i samband med varmare luft som strömmar in över södra Sverige, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Kan bli 25 grader

I de södra delarna av Sverige väntas mellan 20 och 25 plusgrader medan det tros bli ungefär 15 grader i norr.

– Nu tyder det på att stabiliseringen kan ligga kvar till midsommarafton och möjligen under midsommarhelgen, meddelar SMHI.

– Det verkar bli en dag med sol på många håll i landet, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen