Olämpliga sms sprids i Sverige – “öppna inte”

2023 11 21

Mängder med svenskar får nu märkliga sms med konstiga budskap.

Sms:en är i många fall direkt “olämpliga”, rapporterar TV4 med hänvisning till Björn Appelgren som är projektledare på Internetstiftelsen.

Anpassar sig efter vårt beteende

Det handlar om ett mycket avancerat bedrägeri vars metoder tycks bli allt mer sofistikerade.

Sms skickas ut i stora mängder – och ser nästan på pricken ut som om det skulle komma från ett riktigt företag.

Nu, i samband med Black Week och den stundande julhandeln, eskalerar lurendrejeriet. 

– Vanligtvis anpassar sig bedragarna sig efter vad som händer i omvärlden. Nu vet de att vi handlar på rean och handlar på nätet inför jul och då brukar det komma sådana här "paketleveranser", säger Björn Appelgren till TV4.

Uppmaningen: sök kontakt

“Paketleveranserna” som projektledaren syftar på är sådana som skickas ut och ser ut att komma från till exempel Postnord – sms som många just nu alltså sitter och väntar på efter att ha köpt saker på nätet.

Ibland går länken till en falsk webbshop – men länken ska du absolut inte klicka på enligt Björn Appelgren.

Han uppmanar istället att söka kontakt med handelsplatsen i fråga.

– När man ska handla på nätet: Googla dig in på den hemsida du ska handla på, eller gå in direkt via webbläsaren, säger projektledaren.

"Perfekt" timing

Vid tidigare tillfällen har även polisen varnat för liknande fenomen.

Det är en variant av “spoofing” – som från början användes skämtsamt för att lura vänner och bekanta med att “chefen ringer”.

Men nu utnyttjas metoderna i kriminella syften, bland annat genom sms-utskick med fingertoppkänsla i timingen.

Det är oerhört enkelt och i grunden inte olagligt, såvida bedragaren inte utger sig för att vara någon annan. Då kan det bli olovlig identitetsanvändning, sade kriminalkommissarie Jan Olsson till GP tidigare i höstas.

Rekommenderar antivirus

Telenor och Telia arbetar aktivt mot spoofing.

Bland annat rekommenderar operatörerna ett antivirusprogram, då vissa sms även ser ut att komma från exempelvis Polismyndigheten eller Skatteverket.

Många program hindrar dig från att klicka på länkar eller filer genom att skicka en varning om skadligt innehåll. Även om du har ett virusprogram installerat är det viktigt att välja var du klickar med omsorg, framhåller Telenor på sin hemsida.

Foto: L. Villasmil

Text: Redaktionen


Krisbesked från Coop – ”vi beklagar”

2023 11 28

Coop tvingas vidta extraordinära åtgärder för att lösa en svår ekonomisk situation.

Matbutiken drar ned på kostnader värda 300 miljoner kronor.

Förändringen är en del av en stor omställning av organisationen som företaget menar ska “öka konkurrenskraften och ge bättre priser och erbjudanden", skriver Coop i ett pressmeddelande.

Men de potentiella prissänkningar kommer till ett annat stort pris.

100 personer får sparken för att Coop ska kunna driva igenom den nya organisationen.

– Coops uppdrag är att skapa ekonomisk nytta för våra drygt 3,9 miljoner medlemmar, säger Marie Nygren, vd på Coop Sverige, i företagets pressutskick.

"Kraftiga kostnadsökningar"

Marie Nygren pekar på omvärldsförändringarna de senaste åren, som framför allt eskalerat efter Rysslands invasion av Ukraina, och som orsakat kraftiga konsekvenser på ekonomin även här i Sverige.

– De senaste årens kraftiga kostnadsökningar för bland annat inköp av varor, energi, transporter och höjda hyror gör att vi måste anpassa organisationen för att ge förutsättningar för ett lönsamt Coop i Sverige, säger Marie Nygren.

– Ett starkt Coop kan ta matchen med konkurrenterna och skapa både medlemsnytta och bidra till ökad hållbarhet.

"Beklagar" uppsägningarna

Att 100 personer måste lämna sitt jobb är ett nödvändigt ont.

Enligt Marie Nygren är beskedet Coop ger “beklagligt”.

– Vi kommer att göra vad vi kan för att hjälpa dem vidare i sina yrkesliv, lovar Coop-vd.n.

Den nya organisationen börjar gälla från och med 1 januari 2024.

Företaget kommer då också att inleda driften av en ny, helautomatiserad varuterminal i Eskilstuna – vilket beskrivs som den största investeringen för Coop i modern tid.

– Det är en framtidssatsning som under många decennier ska leverera en kostnadseffektiv och driftsäker logistik och varuhantering för hela Coop i Sverige. Varuterminalen är en av förutsättningarna för att klara konkurrensen och samtidigt bidra till ökad hållbarhet, säger Marie Nygren.

Tvingats stänga butiker

Så sent som för en månad sedan tvingades Coop stänga fem butiker i Sverige.

Affärerna har länge haft ekonomisk uppförsbacke.

– I detta fall har berörda butiker, trots ett flertal insatser, fortsatt att gå med förlust. Och vi ser inte att utvecklingen går att vända inom överskådlig tid, sade Meta Persdotter, vd för Coop Butiker och Stormarknader, vid tillfället.

Foto: Coop

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen