VAL 2022: Ökar kraftigt i ny mätning

2022 08 29

Centerpartiet går fram med hela 2,0 procentenheter i Novus nya mätning som presenteras i dag söndag.

Framgången för Annie Lööfs parti innebär att de rödgröna drar ifrån det blå laget och leder nu med en betydande marginal enligt Novus nya opinionsmätning.

Stort C-klimatpaket

Ökningen kommer två dagar efter att Centern gått ut med 200 nya förslag för miljön och klimatet där partiet bland annat kräver att Sverige antar en årlig utsläppsbudget och att det görs storskaliga investeringar för ökad energiförsörjning.

– Varje dag utan handling är en förlorad dag, säger partiledare Annie Lööf (C).

– När polarisar smälter och skogar brinner, när ekosystem kollapsar och människor mister livet – då måste vi agera snabbt och gemensamt, säger hon.

Skulle mörda Annie Lööf

Ökningen kommer även tre dagar efter beskedet från åklagaren om att Annie Lööf skulle mördas i Visby på Gotland under Almedalsveckan.

Det handlar om 33-årige Theodor Engström som har underkastat sig ansvar både för mordet på psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren, 64, och för förberedelse till terroristbrott.

Hans plan var att mörda centerledaren Annie Lööf enligt åklagarens uppgifter.

Beskedet har chockerat partiledarna.

Även S ökar

Centerpartiet ökar mest av alla partier och går från 5,4 till 7,4 procent i den nya mätningen.

Samtidigt ökar också den möjliga regeringskollegan Socialdemokraterna med 1,2 procent.

Även om Vänsterpartiet backar så innebär mätningen att de rödgröna går framtå rejält i opinionen.

Miljöpartiet ligger dock nära spärren i Novus nya mätning.

Katastrof för Moderaterna

För M-KD-SD-L-sidan är mätningen dåliga nyheter. Sverigedemokraterna tappar mest av alla partier och Moderaterna är nere på mycket låga nivåer.

Ulf Kristerssons parti faller ned till 16,2 procent i mätningen samtidigt som både Kristdemokraterna och Liberalerna backar en aning i opinionen.

Här är Novus nya mätning för i dag söndag jämfört med mätningen i går lördag:

🔴Vänsterpartiet                    8,6        -0,5
🔴Socialdemokraterna     30,2         +1,2
🟢Miljöpartiet                          4,4         +0,1
🟢Centern                                  7,4         +2,0
🔵Liberalerna                           4,5          -0,2
🔵Moderaterna                     16,2         -1,2
🔵Kristdemokraterna           5,9         -0,3
🔵Sverigedemokraterna   21,1       -1,3
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  50,6         +2,8 
🔵🔵 M+KD+SD+L              47,7         -3,0 
 

Skiljer hela 11 mandat

Sammantaget går nu de rödgröna ikapp och förbi det blå laget och dagens mätning innebär att Magdalena Anderssons (S) möjliga regeringsunderlag leder med hela 11 mandat.

🔴🟢 S+V+MP+C = 107 + 31 + 16 + 26 =180 
🔴🟢 S+V+MP  = 107 + 31 + 16 = 154
🔵🔵 M+KD+SD+L  = 57 + 21 + 75 + 16 = 169
 
◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår även partier som eventuellt får under 4 procent i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.
 
Foto: Centerpartiet

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen