UTRIKES: Ökänd terrorledare dödad

2022 10 03

En av terroristorganisationens al-Shababs högsta ledare, Abdullahi Nadir, har dödats i ett flyganfall lett av den somaliska nationella armén och internationella styrkor.

Det meddelar den somaliska regeringen i ett pressmeddelande i dag.

Nadir levde med ett högt pris på sitt huvud. USA hade utfäst en belöning på tre miljoner dollar till personer med uppgifter som kunde leda till terrorledarens död, rapporterar AP.

Den somaliska regeringen har beskrivit Abdullahi Nadir som  "en av de viktigaste medlemmarna i al-Shabab" och flera experter har målat upp honom som en sannolik efterträdare till terrorgruppens nuvarande ledare Ahmed Diriye, som enligt diverse uppgifter tampas med betydande hälsoproblem.

Flyganfall

Nadir dödades i lördags i byn Haramka i Middle Jubba-regionen i södra Somalia, uppger landets regering.

– Hans död innebär att en tagg är utdragen från den somaliska nationen, och att det somaliska folket kommer är befriade från hans vilseledning och fruktansvärda handlingar, framhåller regeringen i ett uttalande. 

”Totalt krig”

Somalias president Hassan Sheikh Mohamud förklarade nyligen "totalt krig" mot al-Shabab.

Den islamistiska terrororganisationen har tusentals ”soldater” och kontrollerar stora delar av södra och centrala Somalia. 

Gruppen försörjer sig delvis genom att "beskatta" eller utpressa invånare, affärsmän och resenärer.

Fakta al-Shabab

  • En islamistisk terrororganisation med koppling till al-Qaida.
  • Det senaste årtiondet har al-Shabab varit den mäktigaste rebellgruppen i Somalia.
  • Al-Shababs mål är att upprätta en islamistisk stat, där en extrem och politisk tolkning av islam utgör landets lagar och regler.
  • Al-Shabaab har stått bakom flera terrorattacker i och utanför Somalia, bland annat i Kenya och Uganda. Council och Foreign Relations (CFR) beräknade under 2018 att antalet människor som kämpar för al-Shabaab är mellan 7000-9000 personer.
  • Källa: Globalis, FN-Förbundet UNA SWEDEN

Text: Redaktionen