”Ohållbar situation” i Sveriges matbutiker – värre än befarat
2024 02 06
Arbetsgivarorganisationen Svensk Handel rasar mot otryggheten i svenska butiker.
Andelen butiker som utsatts för stöld, hot, våld inbrott, hotfullt beteende eller bedrägeriförsök landade på 44 procent under fjolåret.
Det är en ökning jämfört med 2022 och innebär att nästan varannan handlare utsatts för någon form av brott under året som gått.
– Vi kan smärtsamt konstatera att brotten mot handeln och dess personal inte avtar, säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.
Matbutikerna värst
Värst utsatta för stölder är butiker inom dagligvaruhandeln, det vill säga livsmedelsbutiker som exempelvis Ica, Coop och Willys.
Även sport-, fritids- och leksakshandeln är svårt drabbad.
Svensk Handel, som åtskilliga gånger slagit larm i medierna om utvecklingen, är nu mycket oroliga.
– Regeringen och ansvariga myndigheter måste ta dessa uppgifter på största allvar och agera nu. Trenden vi ser är dyster, och situationen är för många handlare ohållbar, säger Nina Jelver.
Värre än befarat
Enligt branschorganisationen stjäls det årligen för ungefär 8,5 miljarder kronor varje år.
Sannolikt är det en siffra i underkant.
– Tyvärr tror vi att det finns goda skäl till att revidera upp den siffran. Från våra medlemmar hör vi att stöldproblematiken vuxit explosionsartat under de senaste åren, och att den främst är driven av organiserad brottslighet, säger Nina Jelver.
Hon tillägger:
– Regeringen har varit tydlig med dess ambition om att fler mängdbrott ska klaras upp, nu är det dags att gå från ord till handling. Ett trendbrott måste ske 2024.
Tvingas ändra sortiment
Svensks Handel har tidigare uppgett att fler än tre av fyra dagligvaruhandlare tvingats ändra sitt sortiment på grund av de omfattande stölderna.
Inom livsmedelsbranschen är det numera vanligt med låsta köttdiskar i butikerna.
– Situationen är nu så allvarlig att var tredje butiksägare inom dagligvaruhandeln överväger att flytta eller lägga ner sin butik. Om inget görs för att stävja problemen kommer viktiga delar av samhällsservicen att monteras ned, sa Sofia Larsen, vd för Svensk Handel, till Expressen i samband med att branschorganisationen gick ut med statistiken.
Vidare framhöll vd:n att den stora kostnaden för dagligvaruhandlare inte endast handlar om förluster i form av stölder.
– Handlare tvingas också vidta dyra säkerhetshöjande åtgärder i form av bland annat väktare, larm och säkerhetsutbildning för personalen. För en genomsnittlig livsmedelsbutik uppgår dessa kostnader till långt över en halv miljon per år. Nära hälften av handlarna säger att brottsligheten leder till att de tvingas avstå från investeringar som annars skulle ha gjorts.
Foto: Axfood
Text: Redaktionen