JUST NU: Officiellt – Anklagar Ryssland för krigsbrott

2022 03 23

Bidenadministrationen anklagar Ryssland för krigsbrott i ett officiellt uttalande.

– Den amerikanska regeringen har formellt deklarerat att medlemmar av de ryska väpnade styrkorna har begått krigsförbrytelser i Ukraina, säger amerikanske utrikesministern Antony Blinken i ett uttalande, enligt CNN.

Officiellt uttalande

Det officiella uttalandet från Bidenadministrationen kommer efter att president Joe Biden och vice utrikesministern Wendy Sherman på ett personligt plan har sagt att krigsförbrytelser har ägt rum i Ukraina.

Domstol avgör

– Vår bedömning är baserad på en noggrann granskning av tillgänglig information från offentliga och underrättelsekällor, konstaterar Antony Blinken och tillägger:

– Som med alla påstådda brott är en domstol med jurisdiktion ytterst ansvarig för att fastställa brottsskuld i specifika fall.

Kan väcka åtal

Vidare framhäver Blinken att den amerikanska regeringen kommer att fortsätta att spåra och rapportera om krigsförbrytelser i Ukraina.

– Vi kommer att dela information som vi samlar in tillsammans med allierade, partners och internationella institutioner. Vi är fast beslutna att sträva efter ansvarsskyldighet genom att använda alla verktyg, inklusive åtal, säger han enligt CNN.  

Flera anklagelser

Tidigare har EU:s utrikeschef Josep Borrell anklagat Ryssland för krigsförbrytelser i staden Mariupol i östra Ukraina.

– Det som sker i Mariupol är ett gigantiskt krigsbrott, sade han i måndags.

Katastrofala förhållanden

I den belägrade staden har det rapporterats om massgravar och katastrofala humanitära förhållanden.

Enligt Internationella Röda Korset kan organisationen för tillfället inte få in humanitär hjälp i staden och situationen för de civila blir allt mer desperat.

– Utan humanitär hjälp håller människorna i Mariupol på att kvävas. Det finns inga överenskommelser om humanitära korridorer för att få människorna tryggt ut ur staden, något som desperat skulle behövas. Det är en extrem situation på liv och död och människor ställs inför omöjliga val för att kunna få mat till sina familjer, skriver Jessica Sallabank, talesperson för Internationella Röda Korset, till tidningen HBL.

Foto: Nato resp President of Russia

Text: Redaktionen