”Oerhört slag mot Sveriges snusare” – 70 procent drabbas

2024 03 28

Den högsta tillåtna nikotinhalten i snus ska begränsas.

Det föreslår regeringens specialutredare Inga-Lill Askersjö i sin utredning ”En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas” som överlämnades till socialminister Jakob Forssmed (KD) i måndags.

Regleringen är en del i en rad förslag som syftar till att begränsa ungas användning av nikotin, alkohol och lustgas.

Men förslaget kommer även innebära en kraftig förändring för Sveriges snusare.

Om  nikotinhalten regleras kommer över hälften av alla snusprodukter i Sverige att förbjudas.  Sammantaget kommer 70  procent av landets en miljon snusare att drabbas av förbudet.

Det uppger Snusbolaget, Sveriges största digitala återförsäljare av snus.  

– Genom ett förbud av produkter som överstiger denna nivå skulle omkring sex av tio dosor vitt snus (58%) och nästan lika många av traditionellt snus (56%) försvinna helt från marknaden, framhåller företaget i ett uttalande.

”Oerhört hårt slag mot Sveriges snusare”

Markus Lindblad är kommunikationschef på Snusbolaget.

Han riktar hård kritik mot förslaget om att begränsa nikotinhalten.

– Det här är ett oerhört hårt slag mot Sveriges snusare. Om förslaget om nikotinnivåer skulle gå igenom innebär det att en majoritet av landets snusare förlorar sitt favoritsnus, säger Lindblad och tillägger:

Man måste komma ihåg att många av dessa snusare är före detta rökare, något som utredningen inte alls tar hänsyn till. Trots att betänkandet har välvilliga intentioner så riskerar man att sabba Europas absolut mest framgångsrika anti-rökningsstrategi och öppna dörren för cigarettens återkomst.

Populära snussorten drabbas hårdast

Så kallat vitt snus kommer drabbas hårdast av den föreslagna begränsningen.

Ett mycket stort antal produkter riskerar förbud, enligt Snusbolagets granskning.

– Gränsen på 12mg nikotin per gram är för låg. Gränsen måste dessutom läggas per portion och inte per gram för att vara relevant. I dag tillämpar Snusbolaget och många andra återförsäljare en gräns på 20mg per portion, vilket fungerar väldigt bra, säger Markus Lindblad.

Här är alla snussorter som riskerar att förbjudas

Klicka här för att läsa om vilka snussorter som riskerar förbud:

HELA LISTAN – SNUSSORTERNA SOM KAN FÖRBJUDAS

Flera hälsorisker

Snusanvändning innebär risker för hälsan, enligt Folkhälsomyndigheten:

Hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes typ 2

Snusning kan påverka hjärta och kärl genom att minska kärlens förmåga att vidgas och höja blodtrycket. Personer som snusar tycks ha en ökad risk att dö veckorna efter en hjärtinfarkt eller stroke jämfört med de som inte snusar. De tycks även ha en förhöjd risk för att dö efter en stroke.

Diabetes typ 2 är en känd riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar, och personer som snusar kan ha en förhöjd risk att insjukna i diabetes typ 2 jämfört med de som inte snusar. Den ökade risken ses framförallt vid konsumtion av fler än fyra dosor i veckan.

Graviditet

Snusanvändning under graviditeten kan öka risken för komplikationer såsom för tidig födsel eller att fostret dör i livmodern. Snusning under graviditeten kan även leda till störningar i andningsregleringen hos det nyfödda barnet.

Cancer

Sambandet mellan snusning och cancer är inte helt entydigt. Några studier visar en ökad risk för enskilda cancerformer, såsom cancer i ändtarm. För andra cancerformer ses inte någon riskökning eller så är underlaget mer osäkert för att avgöra om det finns ett samband eller inte.

Personer som snusar tycks dock ha en ökad risk för att dö efter en cancerdiagnos jämfört med personer som inte snusar.

Förändringar i munnen

Snusning kan öka risken för förändringar i tungans slemhinnor och skador på tandköttet på de ställen där snuset placeras.

Foto:  Swedish Match, Peter Knutson

Text: Redaktionen


Bilister påverkas av ny lag – föreslår indraget körkort

2024 07 25

Från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff trots att en ny lag har gett effekt.

Under en längre tid hade flera städer problem med ungdomar som åkte runt och spelade hög musik i sina bilar.

2021 kom en ny lag som möjliggjort böter som en konsekvens för den som spelar för hög musik.

Lagen har gett effekt, men från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff för bilisterna.

Det rapporterar SVT.

Har minskat

Antalet bötfällda i bland annat Dalarna har minskat kraftigt på sistone.

– Det är glädjande att se att fler bilförare nu tar hänsyn till reglerna och till sina medmänniskor, säger Kjell Bond, som är kommunpolis i Rättvik, till SVT.

Vill se hårdare straff

Trots att den nya lagen har gett effekt vill Kjell Bond se ännu hårdare straff.

Han föreslår att indraget körkort skulle kunna leda till en ännu bättre utveckling.

– Många bilister skulle tänka sig för både en och två gånger innan de spelar hög musik om de riskerar att förlora sitt körkort, säger han.

20 000 än så länge

Det återstår att se om man nöjer sig med böter eller om indraget körkort kan bli verklighet för den som spelar för hög musik framöver.

Transportstyrelsen har i dagarna släppt ny statistik, och under årets första halvår så förlorade 20 000 svenskar sitt körkort.

– Transportstyrelsen beslutade om nästan 20 000 körkortsåterkallelser under första halvan av 2024, framhåller myndigheten.

– Det är en liten ökning på 2,6 procent jämfört med motsvarande period året innan. Återkallelserna på grund av väsentliga trafikbrott minskar tydligt. Samtidigt fortsätter återkallelserna på grund av rattfylleri eller drograttfylleri att öka. Det visar Transportstyrelsens statistik.

Tydliga riskbeteenden

Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, kommenterar siffrorna.

– Både fortkörningar och rattfyllerier är tydliga riskbeteenden i trafiken, säger han.

– En körkortsåterkallelse är en markering från samhället om ett trafikfarligt och oacceptabelt beteende, även om beslutet i sig är en renodlad trafiksäkerhetsåtgärd.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen


Föräldrars oväntade beteende – kan vara olagligt

2024 07 24

SMånga föräldrar agerar på ett sätt som faktiskt kan vara olagligt.

Det är tuffa tider för många föräldrar.

De senaste åren har många haft det väldigt svårt att få ekonomin att gå ihop, på grund av bland annat hög inflation och höga elpriser.

En undersökning från Länsförsäkringar visar att var tionde förälder har tagit att barnens sparpengar utan att sätta tillbaka summan.

Många har ansträngd situation

Det är en ökning med sex procentenheter jämfört med förra året.

– Det är en betydande ökning och trenden avspeglar att många barnfamiljer har haft det svårt att få ekonomin att gå ihop, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, i ett uttalande.

Agerandet är vanligast bland ensamstående föräldrar (18 procent) och inom hushåll med låg inkomst (28 procent), som drabbas extra hårt i kärva tider.

– Många har fortsatt en ansträngd ekonomisk situation med höga räntor och stora utgifter för mat och andra inköp. Det är fullt förståeligt att mer pengar går till de vardagliga utgifterna och mindre till barnens sparande, säger Stefan Westerberg.

Han uppmanar dock föräldrar att sätta tillbaka pengarna när man har möjlighet till det. Han tycker också att man ska försöka återuppta barnens sparande så fort som möjligt när den ekonomiska situationen tillåter det.  

Kan vara olagligt

Det är viktigt att tänka sig för och att alltid tänka på barnets bästa när man hanterar barnets sparpengar.

Att ta ut pengar från barnens sparkonto kan nämligen vara olagligt om det inte används till något som är nödvändigt för barnet, enligt Privata Affärer.

– Det går alltså inte att köpa golfklubbor till pappa för barnens pengar, säger Lendos sparekonom Sharon Levie till tidningen.

Föräldrar har förmyndarskap över barnet och kan fatta beslut om vad pengarna ska gå till, men pengarna får inte användas till föräldrarnas egna behov eftersom de tillhör barnet. Det gäller även om föräldrarna själva har satt in sparpengar på barnets konto.

Foto: Kelli McClintock

Text: Redaktionen