”Oerhört slag mot Sveriges snusare” – 70 procent drabbas

2024 03 28

Den högsta tillåtna nikotinhalten i snus ska begränsas.

Det föreslår regeringens specialutredare Inga-Lill Askersjö i sin utredning ”En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas” som överlämnades till socialminister Jakob Forssmed (KD) i måndags.

Regleringen är en del i en rad förslag som syftar till att begränsa ungas användning av nikotin, alkohol och lustgas.

Men förslaget kommer även innebära en kraftig förändring för Sveriges snusare.

Om  nikotinhalten regleras kommer över hälften av alla snusprodukter i Sverige att förbjudas.  Sammantaget kommer 70  procent av landets en miljon snusare att drabbas av förbudet.

Det uppger Snusbolaget, Sveriges största digitala återförsäljare av snus.  

– Genom ett förbud av produkter som överstiger denna nivå skulle omkring sex av tio dosor vitt snus (58%) och nästan lika många av traditionellt snus (56%) försvinna helt från marknaden, framhåller företaget i ett uttalande.

”Oerhört hårt slag mot Sveriges snusare”

Markus Lindblad är kommunikationschef på Snusbolaget.

Han riktar hård kritik mot förslaget om att begränsa nikotinhalten.

– Det här är ett oerhört hårt slag mot Sveriges snusare. Om förslaget om nikotinnivåer skulle gå igenom innebär det att en majoritet av landets snusare förlorar sitt favoritsnus, säger Lindblad och tillägger:

Man måste komma ihåg att många av dessa snusare är före detta rökare, något som utredningen inte alls tar hänsyn till. Trots att betänkandet har välvilliga intentioner så riskerar man att sabba Europas absolut mest framgångsrika anti-rökningsstrategi och öppna dörren för cigarettens återkomst.

Populära snussorten drabbas hårdast

Så kallat vitt snus kommer drabbas hårdast av den föreslagna begränsningen.

Ett mycket stort antal produkter riskerar förbud, enligt Snusbolagets granskning.

– Gränsen på 12mg nikotin per gram är för låg. Gränsen måste dessutom läggas per portion och inte per gram för att vara relevant. I dag tillämpar Snusbolaget och många andra återförsäljare en gräns på 20mg per portion, vilket fungerar väldigt bra, säger Markus Lindblad.

Här är alla snussorter som riskerar att förbjudas

Klicka här för att läsa om vilka snussorter som riskerar förbud:

HELA LISTAN – SNUSSORTERNA SOM KAN FÖRBJUDAS

Flera hälsorisker

Snusanvändning innebär risker för hälsan, enligt Folkhälsomyndigheten:

Hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes typ 2

Snusning kan påverka hjärta och kärl genom att minska kärlens förmåga att vidgas och höja blodtrycket. Personer som snusar tycks ha en ökad risk att dö veckorna efter en hjärtinfarkt eller stroke jämfört med de som inte snusar. De tycks även ha en förhöjd risk för att dö efter en stroke.

Diabetes typ 2 är en känd riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar, och personer som snusar kan ha en förhöjd risk att insjukna i diabetes typ 2 jämfört med de som inte snusar. Den ökade risken ses framförallt vid konsumtion av fler än fyra dosor i veckan.

Graviditet

Snusanvändning under graviditeten kan öka risken för komplikationer såsom för tidig födsel eller att fostret dör i livmodern. Snusning under graviditeten kan även leda till störningar i andningsregleringen hos det nyfödda barnet.

Cancer

Sambandet mellan snusning och cancer är inte helt entydigt. Några studier visar en ökad risk för enskilda cancerformer, såsom cancer i ändtarm. För andra cancerformer ses inte någon riskökning eller så är underlaget mer osäkert för att avgöra om det finns ett samband eller inte.

Personer som snusar tycks dock ha en ökad risk för att dö efter en cancerdiagnos jämfört med personer som inte snusar.

Förändringar i munnen

Snusning kan öka risken för förändringar i tungans slemhinnor och skador på tandköttet på de ställen där snuset placeras.

Foto:  Swedish Match, Peter Knutson

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Storkedja stänger allt i Sverige – över 50 butiker slår igen

2024 04 23

En populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen lägger ner verksamheten i Sverige.

Det handlar om krisande The Body Shop som tvingas stänga samtliga butiker i Sverige.

Kedjan har över 50 butiker i landet.

”Noggrant övervägande”

Beslutet fattades på en extrainsatt bolagsstämma, rapporterar nättidningen Ehandel.

– Efter vederbörligt och noggrant övervägande, föreslog och beslutade aktieägaren att bolaget ska träda i frivillig likvidation, står det i protokollet från bolagsstämman, uppger tidningen.

Stora problem

The Body Shop har tampats med ekonomiska bekymmer under en längre tid.

Kedjan har lagt ner e-handeln och flera butiker har tvingats slå igen dörrarna i Sverige under 2024 – bland annat har butiker i Kungsbacka och Växjö stängts ner.

 – Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, sa Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten efter stängningen i Växjö.

Konkurs i grannländerna

Butikskedjan har tidigare försatts i konkurs i Danmark och Norge.

Dessutom befinner sig The Body Shop i rekonstruktion i både  Kanada och Storbritannien. 

Kedjan väntas stänga uppemot 100 butiker på de brittiska öarna.

Betydande minskning 

The Body Shop har funnits i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Stor aktör 

The Body Shop grundades 1976 i Brighton, Storbritannien.

Sedan dess har butikskedjan vuxit till en global verksamhet med över 30 miljoner kunder i hela världen. 

I dag har The Body Shop 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder.

Foto: T. Mossholder

Text: Redaktionen