Oerhört oroande – Ny variant som tycks drabba vaccinerade

2021 08 30

– Det är oerhört oroande!

Det säger provtagningsansvariga som konstaterar att en ny deltavariant av coronaviruset som tycks smitta vaccinerade nu sprider sig i Uppsala län. Smittan är nu så pass konstaterad att det rör sig om en smittspridning i samhället, uppger SVT.

6 st olika smittkedjor

Totalt har 25 fall upptäckts av den nya deltavarianten varav 10 är bekräftade och 15 fortfarande obekräftade. SVT uppger att det rör sig om 6 st olika smittkedjor i Uppsala län varav fyra tycks ha smittats i Sverige.

– Vi har alltså en smittspridning i samhället av denna varianten nu, säger provtagningsansvarige Mats Martinell vid Region Uppsala till SVT.

Flera fullvaccinerade drabbad

Det som är särskilt oroande är följande information om de 25 aktuella personerna:

🔺 4 st är fullvaccinerade

🔺 9 st har fått dos 1

Den nya deltavarianten tycks därmed ha ett kraftigt så kallat vaccingenombrott, det vill säga att även vaccinerade smittas. Det ser ut att vara betydligt värre än den vanliga deltavarianten.

Oerhört oroande

– Den har ett vaccingenombrott på närmare 70 procent. Det är oerhört oroande. Men det återstår att se om det håller i sig när vi får in fler fall, säger Mats Martinell till SVT.

– Vi som arbetar med smittspårning och övervakning av pandemin är såklart oroliga av den här eftersom vi ser i det här lilla materialet att det är så många som är vaccinerade som blir sjuka, säger Mats Martinell.

ANALYS

Underlaget är fortfarande mycket litet men signalerna är högst oroande konstaterar provtagningsansvariga.

Det positiva är dock att ingen av de 25 personerna i nuläget behöver sjukhusvård. Men en sak är säker - pandemin är inte över.

Foto: Region Uppsala

[yop_poll id="532"]