Oerhörda siffror angående Sverige

2023 07 04

Koranbränningen har lett till att många ögon har riktats mot Sverige.

Efter att koranen bränts på nytt har flera muslimska länder riktat stark kritik mot den svenska hanteringen av situationen.

Aktionen, som ägde rum i onsdags utanför en moské i Stockholm, har fått stor internationell uppmärksamhet.

Enligt en sammanställning från Svenska Institutet har koranbränningen resulterat i hela 900 000 nyhetsartiklar och inlägg på bloggar och sociala medier.

– Om det fortsätter ser vi att det kan bli en påverkan på Sverigebilden i de här länderna, säger Svenska institutets enhetschef Sofia Bard till Dagens Nyheter.

Enorm spridning

Tillsammans med Rasmus Paludans koranbränning är det den händelse i Sverige som fått störst internationell spridning på mycket länge.

– Även om man drar linjen ganska långt tillbaka är det här de största händelserna volymmässigt. Då är det framför allt för att det har varit en mycket omfattande spridning på kort tid, fortsätter Sofia Bard.

Kräver åtgärder

Efter den senaste koranbränningen har flera muslimska länder gått hårt åt Sverige.

Islamiska konferensorganisationen har hållit krismöte i Saudiarabien, och de menar att åtgärder behövs för att stoppa religiöst hat.

– Vi måste sända ideliga påminnelser till det internationella samfundet rörande ett akut införande av en internationell lag, som tydligt förbjuder främjande av religiöst hat, har generalsekreteraren Hissein Brahim Taha sagt.

57 länder

Meddelandet om att åtgärder krävs har bland annat sänts på statlig tv i Saudiarabien.

Organisationen fördömer kraftigt det som skett.

Totalt har organisationen 57 medlemsländer, däribland Saudiarabien, Turkiet och Irak.

UD har kommenterat

Även den svenska regeringen “fördömer starkt” handlingarna som förekommit.

– Brännandet av koranen, eller någon annan helig skrift, är en kränkande och respektlös handling och en tydlig provokation, framhåller Utrikesdepartementet.

Vidare förklarar UD att uttryck för rasism och intolerans inte har någon plats i Sverige, uppger SVT.

Foto: M. König

Text: Redaktionen