Flygande ”objekt” nedskjutet i USA

2023 02 10

Ett “objekt” har skjutits ned av amerikanska jaktflyg.

Objektet i fråga befann sig över Alaska när det sköts ned, uppger The New York Times och nyhetsbyrån Reuters.

Enligt Vita huset har nedskjutningen skett på direkt order av USA:s president Joe Biden.

– President Biden har beordrat militären att skjuta ned objektet, och de gjorde så, säger Vita husets talesperson John Kirby.

På en presskonferens frågar en journalist vem Kirby, baserat på hans erfarenhet, tror kan ha tillhandahållit det flygande objektet.

– Jag har ingen aning, svarar talespersonen.

I storlek som en bil

Det finns inga detaljerade uppgifter om vad det är för “objekt” det handlar om, som enligt Vita huset färdades på cirka 12 000 meters höjd.

Därmed utgjorde farkosten också ett hot mot passagerarflygplan i luften.

Enligt Reuters är det ett mindre föremål än den kinesiska ballongen som förra veckan svävade omkring i landets luftrum och som fick stor uppmärksamhet.

Storleken uppges vara ungefär som en liten bil, uppger Vita huset.

Pentagon har lovat att presentera mer information senare under dagen.

Uttalar sig om potentiellt hot

En amerikansk tjänsteman har uppgett för The New York Times att objektet “inte bekräftar några indikationer på ett militärt hot”.

– Tjänstemännen kan inte bekräfta om det var någon övervakningsutrustning på objektet som sköts ned, rapporterar tidningen.

Sköt nyligen ned kinesisk ballong

Alldeles nyligen sköt USA ned den stora kinesiska ballong som man påstod spionerade på viktiga militära platser i landet.

Ballongen landade i havet utanför South Carolina.

– De sköt ned den framgångsrikt, och jag vill gratulera våra flygare som gjorde det, kommenterade Biden efteråt.

"Bör inte tolereras"

De kinesiska myndigheterna förnekade att det rörde sig om spionage och hävdade istället att det var en väderballong som kommit ur kurs av vinden.

– Det kinesiska kommunistpartiets regerings handlingar som bryter mot internationell lag och kränker andra länders luftrum och suveränitet bör inte tolereras i ett internationellt samfund, dundrade Taiwans utrikesminister som en reaktion, enligt BBC.

Text: Redaktionen