Obehaglig upptäckt på Willys – bland grönsaker och bröd

2024 02 27

En Willysbutik har hamnat i blåsväder efter flera obehagliga upptäckter i lokalen.

Det handlar om ett antal mindre trevliga fynd i koncernens butik i Köping – som dessutom gjorts i utrymmen där affären förvarar oförpackade livsmedel som grönsaker och bröd.

Till exempel upptäcktes avföring från möss i just dessa utrymmen, rapporterar Aftonbladet med hänvisning till nyhetsbyrån Siren.

Hittade dött djur

Musspillning var dock inte den enda överraskningen i den aktuella butiken.

När kommunen tillkallats för att genomföra en inspektion av lokalen påträffades även en död mus – i butiken. 

En nästan identisk händelse inträffade för lite mer än ett år sedan i en Willysbutik i Sisjön, Göteborg.

Då resulterade upptäckten av en död mus bakom potatisen och musspillning i närheten av naturgodiset i böter på  200 000 kronor till staten.

– Det man har konstaterat är att det har funnits skadedjur och vi har tillsatt omfattande åtgärder för att komma tillrätta med det problemet, sade Willys pressansvariga Johanna Eurén till GP vid det tillfället.

Möglig städutrustning

När det gäller den aktuella Willysbutiken i Köping underkänner nu kommunen städningen även i butikslagret.

Enligt rapporterna ska städutrustningen ha varit delvis möglig och nu tvingas butiken att implementera åtgärder med omedelbar verkan.

Exakt vad åtgärderna består i framgår inte av uppgifterna, men baserat på situationen i butiken i Göteborg förra vintern är det inte alltid helt enkelt att åtgärda situationer likt dessa.

– Ibland är det svårt att komma åt dessa problem, men vi har gjort vårt yttersta. Och nu ska problemen vara lösta, sade Johann Eurén i december 2022.

Även upptäckts hos Lidl

Willys är långt ifrån den enda livsmedelskedja som drabbats av skadedjur.

För knappt ett år sedan gjordes liknande upptäckter i flera Lidl-butiker, exempelvis i Våxnäs i Värmland och Angered i Göteborg. 

Precis som med fallet med Willysbutiken fick den senare betala vite på 75 000 kronor efter att en kund hittade en död råtta eller mus i butiken.

Även ett söndergnagt müslipaket upptäcktes i samma veva, liksom spillning.

Det är naturligtvis inte bra, människor kan bli sjuka. Råttor och skadedjur sprider smitta, så här får det inte se ut, sade Angelica Winter, avdelningschef för livsmedelskontroll och tillstånd på Miljöförvaltning, till SVT vid tillfället.

Foto: Willys

Text: Redaktionen


Ny legitimation ska införas i Sverige och hela EU

2024 06 12

En ny e-legitimation ska införas i Sverige och EU, vilket innebär att BankID får konkurrens.

Miljontals svenskar har idag bank-id från kommersiella aktörer i form av privata banker.

Men det finns också många som inte har något bank-id eller någon form av e-legitimation.

Detta skapar problem i vardagen och leder till ojämlikhet.

Därför införs nu en ny, statlig e-legitimation, rapporterar SR.

En miljon saknar e-legg

Bank-id har fått mycket kritik, bland annat för att många människor saknar möjlighet att skaffa eller använda det.

– Det finns idag ungefär en miljon människor i Sverige som inte kan få en e-legitimation, säger Lotta Hämäläinen, som är ansvarig på Digg – myndigheten för digital förvaltning, till radiokanalen.

Många äldre personer kan inte använda bank-id eftersom de har svårt att hantera en smartphone.

Detsamma kan gälla personer med funktionsnedsättningar.

Ett annat problem är att bankerna, som är privata aktörer, kan välja bort kunder. Detta kan bland annat drabba flyktingar som saknar svenskt personnummer.

Dessutom anses det leda till osäkerhet när privata aktörer i stort sett har monopol på en så viktig samhällsfunktion.

– Vi har en dominerande lösning som gör att går den ner så är risken att samhället stannar, säger Lotta Hämäläinen.

Fysiskt plastkort

Men nu kommer Sverige alltså att införa en statlig e-legitimation, vilket de flesta andra länder redan har.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, säger Lotta Hämäläinen till radiokanalen.

Digital plånbok inom EU

Samma år kommer även EU att införa en gemensam e-legitimation i form av den digitala plånboken EUDI Wallet.

– Nyckelfunktionerna inkluderar möjligheten att e-legitimera användare över landsgränserna, både i e-tjänster och vid fysisk närvaro, uppger myndigheten Digg på sin hemsida.

Med den digitala plånboken kommer man även kunna dela annan information om sig själv inom hela EU.

– Det man fyller den med kan vara allt från teaterbiljetter, körkort, utbildningsmeriter, recept på mediciner till arbetsintyg eller rättigheter att representera ett visst företag, skriver Digg.

Foto: BankID

Text: Redaktionen


Danmark förbjuder populär pasta – säljs i Sverige

2024 06 12

Danmark återkallar flera sorter av populära ramennudlar.

Produkterna kommer från det stora sydkoreanska företaget Samyang vars pastaprodukter även säljs i de flesta svenska livsmedelsaffärer.

Nudlarna som Danmark valt att förbjuda är dock de kryddiga och starkare varianterna, som även de säljs i Sverige men främst via nischade återförsäljare på nätet.

Det handlar om “extremt starka nudlar” som den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket menar kan förgifta konsumenterna som nu uppmanas att slänga produkterna.

– Om du har köpt produkterna ska du kassera dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes, framhåller myndigheten i ett uttalande.

"Sveda och obehag"

Enligt de danska myndigheterna är det chilin som är problemet. Kapsaicinhalten är så hög att den anses utgöra en hälsorisk. I Tyskland har flera barn lagts in på sjukhus efter att ha blivit förgiftade då de blivit utmanade på sociala medier att äta starka chilichips, lyder argumentet.

– Chili i stora mängder utgör en risk framför allt för barn och sköra vuxna, säger enhetschefen Henrik Dammand Nielsen på Fødevarestyrelsen.

– Möjliga symtom inkluderar sveda och obehag, illamående, kräkningar och högt blodtryck. Därför kräver vi nu att butikerna tar bort produkterna från sina hyllor.

"Danskar tål inte stark mat"

Återkallandet har väckt uppmärksamhet även utanför Danmarks gränser. Bland annat tar brittiska BBC upp saken och pekar på en diskussion som blossat upp där danskar pekas ut som ett folk som inte tål stark mat.

– Jag hade en vän från Danmark som tyckte att smaklösa panerade räkor med lite mald peppar på var för kryddig. Inte förvånad över att de tror att ramennudlarna är gift, lyder en kommentar på forumet Reddit som gillats flera gånger.

Här är nudlarna det gäller

De danska myndigheterna menar dock att giftlarmet ska tas på allvar. DTU Food Institute har dragit slutsatsen att nudelpaketen är skadliga för hälsan.

– Mängden het chili är ännu högre i de undersökta nudlarna än i chilichips, vilket tidigare lett till förgiftningsskador bland barn i Tyskland. Därför är det viktigt att föräldrar är medvetna om de extrema nudelsorterna och undviker dem, säger Henrik Dammand Nielsen.

Smakerna från Samyang som berörs är följande:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: S. Singh

Text: Redaktionen