Obehaglig trend pressar Sveriges poliser

2023 11 20

Samtidigt som bristen på poliser är stor pressas nu polisen av en otäck trend som skapar ännu större arbetsbörda för polisen.

Att få ut fler poliser på gator och torg och att klara upp fler brott är prioriterade frågor för polisen.

Men nu kommer larm från Östergötland om att polisen får allt mer att göra inom ett område som inte avser brottslighet.

Redan mer än 2023

Det handlar om att polisen rycker ut till allt fler ärenden avseende självmord och psykisk ohälsa.

Från januari till oktober i år har polisen i Östergötland fått hantera 2 400 sådana ärenden vilket är fler än under hela 2023, rapporterar SR.

– I och med att vi prioriterar de här ärendena högt så är det klart att andra saker får vänta.

Det poängterar, Mikael Larsson som är befäl vid polisens regionledningscentral i Linköping  till P4.

Tar nästan 2,5 timmar

Sen 2021 har ärenden som rör självmord och psykisk ohälsa ökat med över 35 procent.

Och i nästan hälften av alla ärenden så skickas en polispatrull ut till den drabbade personen.

I genomsnitt tar ärendena 72 minuter att hantera och om man även tvingas omhänderta den sjuka personen så tar det nästan 2,5 timmar.

Annat får vänta

– Andra arbetsuppgifter blir ju liggande. Trygghetsskapande, brottsförebyggande arbete, trafikkontroller, förklarar polisbefälet.

Han förklarar även att om någon har drabbats av inbrott så kanske de får vänta längre innan polisen kan komma på grund av att polisen måste hantera självmordsförsöken.

40 om dagen

Det ser likadant ut över Sverige.

– 2020 fick polisen åka på 14 802 beordrade larm om suicidförsök. Det är mer än 40 larm – om dagen.

Det förklarar Polisen på sin webbsida.

– En pappa balanserar på balkongräcket, 30 meter ovanför marken. En annan pappa försöker hugga sig i halsen innan han kastar sig ut från ett fönster.

– Två små barn står ensamma kvar på tågperrongen – deras mamma har just hoppat.

Tidningen Svensk Polis rapporterar att poliser förväntas hantera liknande situationer från dag ett och alla händelser är hämtade ur verkligheten.

Smärre chock

– Det blir en smärre chock när man är ny och ser hur mycket larm om psykisk ohälsa man får åka på, säger Stockholmspolisen Christoffer till tidningen

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen