Nytt vaccin-dråpslag för Sverige

2021 03 27

Astra Zeneca drar nu ner sina leveranser av vaccin till Sverige med ytterligare 1 miljon doser under april-juni uppger SR.

I går kom beskedet att Astra Zenecas leverans på 5,4 miljoner doser till Sverige under det andra kvartalet minskas med hälften till 2,7 miljoner doser. Och nu meddelas alltså att ytterligare 1 miljon doser vaccin inte levereras till Sverige under andra kvartalet enligt SR som tagit del av underlag från Folkhälsomyndigheten.

Reuters uppger att förseningarna dels beror på att USA, där vaccinet tillverkas, sitter på vaccinet, dels beror på produktionsproblem.

ANALYS

Det har uppstått en fajt där länder där vaccinet tillverkas inte vill släppa ifrån sig vaccinet utomlands utan istället vaccinera sig egen befolkning först. En slutsats är att egen nationell tillverkning inom landets gränser spelar stor roll i nuläget.

Aldrig förr har väl något varit så efterlängtat som vaccinet och därför bli besvikelsen stor när vaccinet försenas. Att andra länder som USA och Storbritannien ligger betydligt bättre till med vaccineringen skapar ytterligare besvikelse men samtidigt är Astra Zenecas förseningar inget som är lätt att rå på från en svensk horisont. 

Vi kan vänta oss många turer med vaccinet framöver och det blir allt viktigare att tänka på följande – håll i och håll ut.

[forminator_poll id="1603"]