JUST NU: Nytt salmonellalarm
2023 04 11
Återigen drabbar salmonella Sveriges största äggproducent.
CA Cedergren, som är landets största äggproducent, har haft stora problem med salmonella.
Nu har salmonella återigen upptäckts hos äggjätten efter ett positivt testutslag från packeriet.
De berörda äggen har stoppats från att gå vidare ut till konsumenterna.
Jordbruksverket framhåller att det inte ser ut som att det handlar om någon ny smitta hos djuren, rapporterar SR.
Utökat provtagningarna
På grund av återkommande problem med salmonella har Jordbruksverket utökat provtagningarna.
Under en tid har provtagningar skett varje dag, men efter flera negativa tester gick man ner till en gång i veckan.
De senaste proverna från djuren uppges vara negativa.
Återkommande problem
Just CA Cedergren utanför Mönsterås i Småland har flera gånger utfärdat larm om salmonella i år.
Under början av året kom besked om att 165 000 friska höns skulle avlivas efter ett salmonellalarm.
Det är tredje året i rad som gården har behövt avliva hundratusentals höns.
– Förra året hade vi en brand, och året innan det var det fågelinfluensa. Vi jobbar på, men det är tragiskt när sådant här händer, sade Maud Cedergren, verksamhetsansvarig hos CA Cedergren till SVT då.
Äggbrist i landet
Under den senaste tiden har det varit äggbrist på flera platser i Sverige.
Orsakerna handlar om just salmonellautbrotten, men även dålig lönsamhet i branschen och fågelinfluensa hos stora producenter.
I mars konstaterades fågelinfluensa på en gård i Skåne, där 22 000 djur fick avlivas.
– Fågelinfluensa, som är ett luftburet virus och kommer med flyttfåglarna, fortsätter att drabba anläggningar. Den utvecklingen tycker jag är mer oroande för framtiden än utbrott av salmonella, sade Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare vid branschorganisationen Svenska ägg.
Flera symptom
Vid salmonellasmitta kan flera olika symptom uppstå.
Bland annat handlar det om buksmärtor, feber och kräkningar.
– Allmänt god hygien förebygger dock smitta. Det är viktigt att följa livsmedelshygieniska rutiner, så att eventuella bakterier i maten inte kan föröka sig, framhåller Folkhälsomyndigheten.
Foto: M. Perraud
Text: Redaktionen