JUST NU: Nytt land godkänner Sverige som Nato-medlem

2022 09 27

Sverige kommer allt närmare medlemskap i Nato.

På tisdagen godkände ytterligare ett land Sverige och Finland som Nato-medlemmar.

Det var det slovakiska parlamentet som ansåg att de båda nordiska länderna ska ges plats i försvarsalliansen. Majoriteten i den centraleuropeiska republikens beslutande organ var tydlig för att ge de båda länderna plats i Nato.

Klar majoritet

Av de 150 parlamentsledamöterna röstade 126 för finskt medlemskap och 124 för svenskt. Kanske inte så märkligt eftersom premiärministern, precis som Sverige och Finland, fullt ut stödjer Ukraina.

– Landet, som gränsar till Ukraina, har också accepterat att ge plats åt en Nato-styrka för att stärka sin östliga gräns, framhåller nyhetsbyrån Reuters.

Men för att grannländerna i norr ska accepteras fullt ut krävs att ytterligare två av de 30 länderna i alliansen ger sitt medgivande.

Det är Ungern och Turkiet. Ungern är inte långt från beslut, men något datum när frågan ska avgöras är ännu inte ristad i sten, men mycket talar för att de kommer acceptera medlemskapet.

Varga övertygad

Landets justitieminister Judit Varga är ytterst positiv när hon framhåller att en ratificering mer eller mindre är en formsak:

– Det står på parlamentets agenda. Det handlar bara om tajmning. Men lita på mig: Ungern är med och stöder fullständigt ett inträde, säger Varga till Dagens Industri.

Om det råder förhoppning att ungrarna ska acceptera de nordiska länderna i Nato, kan turkarna bli svårare att blidka. Turkarna har i stora drag accepterat Sverige, men ställer några villkor för att man ska säga ja.

Bland villkoren finns att Turkiet kräver att Sverige ska skicka hem personer som turkarna anser vara terrorister.

Foto: Nato

Text: Redaktionen