Nytt bakslag för svenskt kärnkraftverk

2023 04 05

Återstarten av kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 har tagit stopp.

Orsaken är ett ångläckage, rapporterar Sveriges Radio.

Planen var att reaktorn skulle upp i full drift under onsdagskvällen, någonting som nu alltså inte blir av.

Återstarten stannade av vid 65 procent, på grund av nämnda ångläckage.

Inga beslut idag

Inga beslut om vad som ska ske härnäst kommer tas under onsdagen.

– Enligt presschefen Anna Colin behöver Ringhals betänketid till torsdag morgon för att komma fram till vilka åtgärder som krävs på grund av ångläckaget, framhåller SR i sin rapportering.

Påbörjade återstart

Det var i fredags som Ringhals 4 började att startas upp igen.

Reaktorn hade då varit ur bruk sedan augusti 2022 med anledning av en skadad tryckbehållare.

– Just nu levererar vi ungefär 419 megawattimmar. Det motsvarar 40 procents kapacitet, sade Anna Collin till Aftonbladet i lördags.

"Inte bara att gasa upp"

Flera tester genomfördes för att garantera att allting skulle fungera som det skulle vid återstarten, som genomfördes i ett långsamt tempo som beräknades ta 20 timmar.

– Det är inte bara att gasa upp i full fart. När allt är stabilt skickar vi ut ett pressmeddelande, framhöll Anna Collin.

Skjutits fram flera gånger

Återstarten av Ringhals 4 har egentligen varit planerad betydligt tidigare än april.

Reparationsarbetet visade sig dock vara mer komplicerat än anat, vilket har fått konsekvensen att man fått skjuta på igångsättandet flera gånger.

I slutet av mars hade Ringhals dock kommunicerat att man planerade att ha reaktorn redo att leverera el till marknaden från och med 26 mars.

Den prognosen ändrades sedan till lördag 1 april.

I samband med ökat tryck och temperatur uppstod ett läckage från en liten ventil i ett kemiprovtagningsrör. Provtagningsröret sitter i anslutning till reaktorn, varför den måste ställas av för att ventilen ska kunna åtgärdas, sade Anna Collin till Hallands Nyheter vid tillfället.

Något nytt besked om fortsättningen för återstarten av Ringhals 4 väntas alltså tidigast imorgon.

Fakta Ringhals 3 och 4

  • Tillsammans står Ringhals 3 och 4 för cirka 13 procent av det svenska elbehovet.
  • Ringhals har sedan starten 1974 producerat drygt 800 TWh.
  • Ringhals kärnkraftverk ligger på västkusten, cirka två mil norr om Varberg.
  • Ringhals ägs av Vattenfall.
  • Källa: Ringhals kärnkraftverk

Fakta avvecklingen av Ringhals 1 och 2

  • Vattenfalls styrelse tog 2015 beslut om förkortade drifttider för Ringhals 1 och 2. Tidigare planerades drift av anläggningarna i 50 år, till 2025 respektive 2026. Beslutet innebär en avveckling 2019-2020, sex år tidigare än planerat.
  • Ringhals 2 togs ur drift den 30 december 2019 och Ringhals 1 den 31 december 2020. Reaktorerna är nu permanent avställda, vilket innebär att de enligt lag aldrig får tas i drift igen.
  • Rivningen av Ringhals 1 och 2 ger upphov till ungefär 340 000 ton avfall. 5-10 procent av detta är radioaktivt och omhändertas och förvaras enligt gällande regelverk och beprövade metoder. Miljöskadligt material såsom asbest och olja omhändertas enligt gällande regelverk och skickas i de flesta fall till deponi.
  • Källa: Vattenfall

Foto: Annika Örnborg

Text: Redaktionen


Danmark har läxat upp USA

2025 05 10

Enligt uppgifter till The Wall Street Journal avser USA att öka spionaget mot Grönland, som tillhör det danska kungariket.

Uppgifterna har väckt starka reaktioner i Danmark. Den danska underrättelsetjänsten, PET, har konstaterat att det föreligger ett ökat hot om spionage efter att artikeln publicerats.

Nu har Danmark kontaktat USA.

Det bekräftar statsminister Mette Frederiksen.

– Det här är rykten i en internationell tidning, och som ni vet har vår utrikesminister redan haft ett samtal med USA. Självklart kan man inte spionera på en allierad, säger hon enligt nyhetsbyrån Ritzau.  

Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen betonar att den danska regeringen har varit mycket tydlig i sin kommunikation.

– Det avgörande är att vi signalerat mycket tydligt till amerikanerna att kungarikets interna angelägenheter är kungarikets interna angelägenheter. Vi betraktar oss inte bara som en nära allierad till USA, vi är en nära allierad. Och därför kan vi naturligtvis inte tolerera om folk börjar spionera på varandra, säger han enligt TV2.

Utrikesministern betonar att det danska budskapet förmedlats till  den tillförordnade amerikanska ambassadören i Danmark, Jennifer Hall Godfrey, och att detta budskap nu sprids vidare i Washington.

Hotbild kvarstår

USA:s president Donald Trump har vid flera tillfällen framhållit att han vill se Grönland som en del av USA. Presidenten har dessutom vägrat att utesluta användning av militärt våld för att ta kontroll över världens största ö.

– För den nationella säkerhetens skull och för friheten i hela världen anser USA att ägande och kontroll av Grönland är av största vikt, har Trump utryckt på sin sociala medieplattform Truth Social.

USA har i dag en stor militär närvaro på Grönland. År 1951 ingicks ett försvarsavtal med Danmark som gav USA en betydande roll i försvaret av territoriet, inklusive rätten att bygga och upprätthålla militärbaser.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen


TYSKLAND HÄVDAR: Stort genombrott i Ukraina – inom två dagar

2025 05 09

Tysklands nya förbundskansler Friedrich Merz tror att en vapenvila i Ukraina kan träda i kraft inom två dagar.

Det rapporterar den tyska Bild.  

– Jag har stort hopp om att det kommer att nås en överenskommelse om eldupphör i Ukraina i helgen, säger Merz enligt tidningen.

– Med tanke på den tre dagar långa vapenvilan som Ryssland utlyst finns det stor chans att den kommer att förlängas till 30 dagar och att förhandlingar om ett fredsavtal sedan kan inledas, fortsätter förbundskanslern.

Vidare meddelar Merz att han skrivit under ett förslag om eldupphör tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron, Polens premiärminister Donald Tusk och den brittiske premiärministern Keir Starmer.

– Det är i stort sett identiskt med det amerikanska förslaget. Vi hoppas verkligen att detta också kommer att accepteras av den ryska sidan, säger förbundskanslern och tillägger:

– Bollen ligger helt och hållet hos Moskva.

Zelenskyj ger besked om toppmötet

Samtidigt meddelar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att Ukraina ska anordna ett toppmöte med flera europeiska ledare på lördag.

– Vi förbereder oss för att träffa ledarna i ”Koalitionen av villiga länder”, säger Zelenskyj i ett uttalande.

Koalitionen består av ett 30-tal länder som arbetar för en hållbar fred i Ukraina. Sverige är ett av flera Natoländer i gruppen. USA tillhör inte koalitionen.

Foto: President of Ukraine

Text: Redaktionen