Nytt förslag för riksdagen – ledig dag ska avskaffas

2023 01 27

Sverigedemokraterna vill införa en ny grundlag baserad på “nationella socialkonservatismen grunder”.

Anledningen är att den nuvarande grundlagen, som formulerades på 1970-talet, anses omodern och inte representativ för dagens samhälle.

I en motion till riksdagen presenterar nu ledamöter för partiet omfattande förslag på hur en ny grundlag ska se ut, rapporterar Aftonbladet.

Röd dag ska bort

Bland annat ska Sveriges alla helgdagar, det vill säga röda dagar då majoriteten av Sveriges anställda är lediga, skrivas in i grundlagen.

Dessa ska vara av såväl sekulär som kristen och hednisk karaktär. Alla högtider får skrivas in – förutom en.

Första maj, arbetarrörelsens internationella högtidsdag, ska avskaffas och ersättas med en dag som har koppling till det “svenska arvet”.

Förslagsvis en dag som uppmärksammar minnet av ledaren för Engelbrektsupporet på 1400-talet, anser SD.

– Att man ska fira en politisk dag för några få enskilda partier. Det kan vi inte tycka är rimligt. Hade man gjort om den till en demokratins dag till exempel, då hade det varit en annan sak. Då kunde alla partierna äga den dagen, säger Matheus Enholm, SD:s ledamot i Konstitutionsutskottet och en av de som står bakom motionen, till Aftonbladet.

Vill fira kungens födelsedag

Det är inte första gången SD lägger fram förslag om att ta bort första maj som röd dag.

En liknande motion lämnades in av Mattias Karlsson och Erik Almqvist 2012.

– Till skillnad från våra övriga helgdagar är den inte knuten till en tradition som har omfattats av hela folket, utan endast av en ideologisk och politisk gruppering. På grund av detta faktum har den därför också ofta haft en splittrande snarare än en enande inverkan på samhället, skrev SD-politikerna i motionen då.

Duon pekade ut exempelvis kungens födelsedag, Valborgsmässoafton eller Annandag pingst som ersättare till första maj.

Åkesson vill omfamna

Tidigare har dock partiledare Jimmie Åkesson (SD) öppnat för att Sverigedemokraterna snarare ska anamma första maj och utnyttja dagen till max.

– Vi har diskuterat genom åren, inte minst med partiledningen om att vi har ett väldigt stöd inom LO-kollektivet och ser oss som en del av den moderna arbetarrörelsen. Egentligen borde kanske också vi ha evenemang på första maj eftersom en stor del av våra väljare är löntagare, sade Åkesson till SVT 2020. 

Förbud för regnbågsflaggan

Utöver att byta ut röda dagar har Sverigedemokraterna fler förslag. 

Bland annat ska grundlagen inkludera en ny flaggdag där enbart svenska, regionala och myndigheters flaggor ska få vaja.

Med andra ord blir det stopp för den så kallade regnbågsflaggan.

– Ja, så blir det ju. Det vet jag. Jag jämställer den med andra politiska organisationer. Sverigedemokraterna är inte välkomna i deras organisation. Ska då deras flagga sitta på demokratiska myndighetsbyggnader? Jag tycker inte att den ska vara där, jag tycker inte att SD:s flagga ska vara där och jag inte inte att Volvos flagga ska vara där. Det blir inte rätt, säger Matheus Enholm.

Ytterligare förslag

På listan över nya grundlagsförändringar finns även nedanstående förslag i SD:s motion:

- Grundlagen ska inledas med en historia om Sverige och svenskarna för att tydliggöra för vem den avser
- Addera politisk åsikt som grund för diskriminering
- Ta bort stöd avseende kultur och samfundsliv för minoriteter med undantag för samer, judar, finnar, tornedalingar och romer
- Kriminalisering av skändning av den svenska flaggan

Foto: E. A. Unuabona resp D. Coffman

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen


Putins plan fungerade inte – ”enorma problem”

2024 05 26

Putin har fått enorma problem sedan hans planer slutat med fiasko.

Den ryske presidenten Vladimir Putin fortsätter att upprätthålla en fasad av framgång och styrka, både inför väst och gentemot den egna befolkningen.

Men bakom kulisserna har han enorma svårigheter.

Det beror bland annat på att flera av de planer och strategier han har haft, har misslyckats kapitalt.

Det gäller inte minst inom ett område, där Putin trodde sig ha ett starkt vapen mot väst.

Skulle användas som vapen mot väst

Det handlar om Rysslands viktiga naturgas, rapporterar Newsweek.

– Putin har enorma problem, enligt tidningen.

Putins plan var att utnyttja Europas energiproblem till sin fördel.

Men det har fungerat väldigt dåligt, och det ryska företaget Gazprom har nu enorma problem.

– Gazprom kan inte hitta nya lönsamma marknader för sin naturgas, rapporterar tidningen.

– Det minskar en värdefull inkomstgenerator för Vladimir Putins krigsmaskin och påverkar hans förmåga att använda energi som ett vapen mot väst, enligt tidningen, som baserar uppgifterna på en analys från tankesmedjan Atlantic Council.

Ville hämnas för sanktioner

Gazprom spelar en otroligt viktig roll för rysk ekonomi, men har tagit stor skada av kriget i Ukraina.

– I mitten av 2022 begränsade Gazprom gasflöden till Europa i vad som sågs som ett drag av Putin för att både få hävstång mot Kievs allierade inför vintersäsongen och hämnas mot västerländska sanktioner och stöd till Ukraina, förklarar tidningen.

– Men EU lyckades hitta alternativa, långsiktiga källor för gasimport och frigöra sig från den mesta ryska gasimporten utan att ens införa sanktioner, även om vissa länder, inklusive Österrike och Ungern, fortfarande är beroende av rysk gas.

”Har mycket gas – kan inte sälja”

Gazprom har gjort enorma förluster under 2023, och enligt energianalytikern Thomas O’Donnell har Putins taktik – att använda sig av gasen för att sätta press på Europa – blivit en stor flopp och medfört ett enormt bakslag för den ryske presidenten.

– Avsikten var att chocka Europa och tvinga dem att underkasta sig ett energikrig för att förhindra att de agerar solidariskt med Ukraina. Men till hans förvåning, hände inte detta, säger han.

– Putin har mycket gas men han kan inte sälja den.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen