Nytt förslag för barnfamiljer – gäller de höga matpriserna

2023 03 14

Miljöpartiet föreslår en ny insats för att hjälpa barnfamiljer som har det tufft ekonomiskt på grund av ökade livsmedelspriser.

Förslaget går ut på att alla barn ska få gratis frukost i skolan, meddelar partiet på sociala medier.

– Ett av tre barn kommer hungriga till skolan. När det finns frukost i skolan mår eleverna bättre och skolarbetet och skolmiljön främjas, framhåller MP på Instagram.

– Vi vill därför att skolor ska servera gratis frukost. Det är en investering i våra barn som är värd varenda krona.

Vill slopa moms

Miljöpartiet pekar på att barnfattigdomen i Sverige är “hårresande hög” och kritiserar vad man upplever som en “flathet” hos regeringen för att stoppa utvecklingen.

– Vi befinner oss i en perfekt storm och ett kritiskt läge för hushållens ekonomi. Tyvärr är högerregeringens fördelningspolitiska ambitioner obefintliga, säger partiets språkrör Märta Stenevi till MP:s hemsida.

Tillsammans med förslaget om gratis frukost för skolelever vill partiet också se följande förändringar:

- Slopa moms på basvaror

- Stoppa vräkningar av barnfamiljer

- Höja bland annat barn- och bostadsbidraget

Senaste i raden av förslag

Förslagen är de senaste i raden bland oppositionen som läggs i bakgrund av ökade kostnader för hushållen, inte minst i form av skenande matpriser.

Förra veckan krävde Vänsterpartiet att Ica, Coop och Axfood ska kallas till regeringen och att ett pristak införs för vissa livsmedel i affärerna.

Ett förslag som toksågades av regeringen som inte vll att politiker lägger sig i prissättningar.

– Vi har varit väldigt tydliga med att företag inte ska passa på att omotiverat höja sina priser. Men att gå därifrån till ett pristak – det är två skilda saker, sade finansminister Elisabeth Svantesson (M) i SVT:s agenda i söndags.

“Kan leda till brist”

Enligt finansministern skulle ett pristak, förutom att påverka inflationen, även kunna leda till en brist på matvaror i butikerna.

– När man sänker priset på vissa varor går de åt snabbare, då uppstår det en brist, säger Elisabeth Svantesson.

Utreder matpriserna

För närvarande utreder myndigheten Konkurrensverket om konsumenter betalar för mycket än vad som är skäligt för livsmedel.

Priserna i Sverige är högre än i exempelvis Danmark och Norge.

– Vi som konkurrensvårdande myndighet är alltid oroliga om det är en marknad med få aktörer och vi ser att priserna stiger. Vi vill se en marknad med många aktörer så att det finns möjlighet för konsumenten att byta företag om någon aktör höjer priset, säger Martin Bäckström, enhetschef på Konkurrensverket, till SVT.

Foto: E. Shakharova resp Henrik Svensson Karlsson, Miljöpartiet

Text: Redaktionen