Nytt förslag för barnfamiljer – gäller de höga matpriserna

2023 03 14

Miljöpartiet föreslår en ny insats för att hjälpa barnfamiljer som har det tufft ekonomiskt på grund av ökade livsmedelspriser.

Förslaget går ut på att alla barn ska få gratis frukost i skolan, meddelar partiet på sociala medier.

– Ett av tre barn kommer hungriga till skolan. När det finns frukost i skolan mår eleverna bättre och skolarbetet och skolmiljön främjas, framhåller MP på Instagram.

– Vi vill därför att skolor ska servera gratis frukost. Det är en investering i våra barn som är värd varenda krona.

Vill slopa moms

Miljöpartiet pekar på att barnfattigdomen i Sverige är “hårresande hög” och kritiserar vad man upplever som en “flathet” hos regeringen för att stoppa utvecklingen.

– Vi befinner oss i en perfekt storm och ett kritiskt läge för hushållens ekonomi. Tyvärr är högerregeringens fördelningspolitiska ambitioner obefintliga, säger partiets språkrör Märta Stenevi till MP:s hemsida.

Tillsammans med förslaget om gratis frukost för skolelever vill partiet också se följande förändringar:

- Slopa moms på basvaror

- Stoppa vräkningar av barnfamiljer

- Höja bland annat barn- och bostadsbidraget

Senaste i raden av förslag

Förslagen är de senaste i raden bland oppositionen som läggs i bakgrund av ökade kostnader för hushållen, inte minst i form av skenande matpriser.

Förra veckan krävde Vänsterpartiet att Ica, Coop och Axfood ska kallas till regeringen och att ett pristak införs för vissa livsmedel i affärerna.

Ett förslag som toksågades av regeringen som inte vll att politiker lägger sig i prissättningar.

– Vi har varit väldigt tydliga med att företag inte ska passa på att omotiverat höja sina priser. Men att gå därifrån till ett pristak – det är två skilda saker, sade finansminister Elisabeth Svantesson (M) i SVT:s agenda i söndags.

“Kan leda till brist”

Enligt finansministern skulle ett pristak, förutom att påverka inflationen, även kunna leda till en brist på matvaror i butikerna.

– När man sänker priset på vissa varor går de åt snabbare, då uppstår det en brist, säger Elisabeth Svantesson.

Utreder matpriserna

För närvarande utreder myndigheten Konkurrensverket om konsumenter betalar för mycket än vad som är skäligt för livsmedel.

Priserna i Sverige är högre än i exempelvis Danmark och Norge.

– Vi som konkurrensvårdande myndighet är alltid oroliga om det är en marknad med få aktörer och vi ser att priserna stiger. Vi vill se en marknad med många aktörer så att det finns möjlighet för konsumenten att byta företag om någon aktör höjer priset, säger Martin Bäckström, enhetschef på Konkurrensverket, till SVT.

Foto: E. Shakharova resp Henrik Svensson Karlsson, Miljöpartiet

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Kvinna försvunnen

2023 11 26

Polisen söker efter en kvinna som har rapporterats saknad.

På söndagskvällen kommer uppgifter från polisen om att en person har försvunnit.

Det rör sig om en kvinna som har rapporterats saknad i Uppsala.

Hon sågs senast under eftermiddagen vid sitt hem i området Eriksberg, och polisen har nu inlett en stor sökinsats för att försöka hitta henne.

Finns signalement

Polisen har gått ut med signalement för att försöka få hjälp från allmänheten med att hitta den försvunna kvinnan.

Kvinnan är 64 år gammal och är 165 centimeter lång.

Hon har eventuellt även på sig svarta, runda glasögon.

– Hon är troligtvis iklädd svarta byxor, grön kort dunjacka modell stor och fluffig, svarta kängor samt kan ha en svart mössa på sig, meddelar polisen.

Vill ha hjälp

Vidare förklarar polisen att man vill få hjälp från allmänheten.

De ber om att alla som kan ha information om vart kvinnan kan tänkas befinna sig, eller har sett henne, bör höra av sig direkt.

– Personer som ser eller nyss har sett kvinnan uppmanas att kontakta polisen via telefonnummer 112. Övriga tips och observationer lämnas till polisens ledningscentral via telefonnummer 114 14.

300 räddningsinsatser

Polisen genomför årligen omkring 300 räddningsinsatser för att söka efter personer som försvunnit under sådana omständigheter att det finns farhågor för att deras liv, eller hälsa är utsatt för allvarlig fara.

Det finns stora resurser att använda sig av vid sådana insatser.

Hästar och helikoptrar

Bland annat kan man använda sig av hästar och helikoptrar i sökinsatserna.

– Under insatsen då polisen söker efter den försvunna personen bedömer en räddningsledare (som alltid är en polis när det gäller försvunna personer) vilka polisiära resurser som behövs vid sökandet, till exempel hundar, hästar, helikoptrar, motorcyklar och båtar, framhåller polisen via sin webbsida.

Man kan även ta in externa resurser som exempelvis Försvarsmakten eller organisationen Missing People.

Arkivfoto: Polisen Kalmar-Öland FB

Text: Redaktionen