JUST NU: Nytt bottenrekord för Miljöpartiet

2022 04 09

Miljöpartiet faller ner till sitt sämsta stöd sedan Svensk Väljaropinion inledde sina sammanvägda mätningar för 12 år sedan.

– Det är frustrerande, säger Miljöpartiets partisekreterare Katrin Wissing till Sveriges Radio.

Hänger löst 

Med bara fem månader kvar till valet hänger De Gröna rejält löst och riskerar att trilla ur riksdagen vid valet som äger rum söndagen den 11 september.

I mätningen som består av en sammanvägning av Novus, Kantar Sifo och Ipsos får Miljöpartiet i mars 2022 endast 2,9 procent.

Tror vändning är på gång

Avhoppet från regeringen, diskussionerna kring de höga bensin- och dieselpriserna och energifrågan är några av de frågor som cirkulerat kring partiet den senaste tiden.

Men nu tror partisekreteraren att vändningen är nära.

Senaste veckorna

Hon känner på sig att lyftet redan är på gång.

– Vi ska vända, vi ska uppåt. Vi måste bli bättre på att nå ut, och det tycker jag att vi har gjort de senaste veckorna, säger Katrin Wissing till SR.

Ryska olja och gas

Källor uppger att partiet tror sig ha funnit en stark fråga som är mycket het på den politiska dagordningen just nu – nej till rysk gas och rysk olja.

– Att stoppa export av rysk energi är att slå mot Putin där det gör ont! Därför lägger vi ett nytt initiativ i riksdagen om att stoppa rysk olja och gas. Våra pengar ska inte gå till Putins krigskassa, säger MP-ledaren Per Bolund.

Ebba Busch

Miljöpartiet hoppas på att få med sig de andra partierna på ett nej till rysk energiimport.

– Sverige måste gå före och visa vägen för resten av EU. Det är hög tid för att införa importstopp av rysk energi. Bra att Ebba Busch gått ut med att KD ändrat sig i frågan. Nu väntar vi på de andra partierna, säger Per Bolund.

Högsta sedan 2014

Samtidigt går det mycket bättre för Socialdemokraterna i nya Svensk Väljaropinion för mars månad.

Magdalena Anderssons (S) parti ökar med hela 2,2 procentenheter till 32,6 procent vilket är det högsta stödet för S i Svensk Väljaropinion sedan 2014.

Backar mest

Ett annat vinnarparti är Moderaterna som lyfter med 0,5. Moderatledaren är den enda av partiledarna för de tre stora partierna – S, M och SD – som säger ja till Nato.

De två partier som backar mest är Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som båda har hamnat i blåsväder den senaste tiden kopplat till vapenleveransen till Ukraina samt inställningen till Rysslands diktator Putin.

Byter partiledare

Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna ligger stilla i opinionen men Liberalerna är nere på katastrofala 2,3 procent.

Partiet bytte dock partiledare igår och har nu chans till en nystart.

Här är nya Svensk Väljaropinion:

                                                       Mars      Febr

🔴Vänsterpartiet                      8,4     -1,3
🔴Socialdemokraterna       32,6      +2,2
🟢Miljöpartiet                           2,9      -0,5
🟢Centern                                   6,9      +0,0
🔵Liberalerna                            2,3      -0,2
🔵Moderaterna                     21,5      +0,5
🔵Kristdemokraterna           5,3      +0,1
🔵SD                                            18,7      -0,7

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen