JUST NU: Nytt bottenrekord för Miljöpartiet

2022 04 09

Miljöpartiet faller ner till sitt sämsta stöd sedan Svensk Väljaropinion inledde sina sammanvägda mätningar för 12 år sedan.

– Det är frustrerande, säger Miljöpartiets partisekreterare Katrin Wissing till Sveriges Radio.

Hänger löst 

Med bara fem månader kvar till valet hänger De Gröna rejält löst och riskerar att trilla ur riksdagen vid valet som äger rum söndagen den 11 september.

I mätningen som består av en sammanvägning av Novus, Kantar Sifo och Ipsos får Miljöpartiet i mars 2022 endast 2,9 procent.

Tror vändning är på gång

Avhoppet från regeringen, diskussionerna kring de höga bensin- och dieselpriserna och energifrågan är några av de frågor som cirkulerat kring partiet den senaste tiden.

Men nu tror partisekreteraren att vändningen är nära.

Senaste veckorna

Hon känner på sig att lyftet redan är på gång.

– Vi ska vända, vi ska uppåt. Vi måste bli bättre på att nå ut, och det tycker jag att vi har gjort de senaste veckorna, säger Katrin Wissing till SR.

Ryska olja och gas

Källor uppger att partiet tror sig ha funnit en stark fråga som är mycket het på den politiska dagordningen just nu – nej till rysk gas och rysk olja.

– Att stoppa export av rysk energi är att slå mot Putin där det gör ont! Därför lägger vi ett nytt initiativ i riksdagen om att stoppa rysk olja och gas. Våra pengar ska inte gå till Putins krigskassa, säger MP-ledaren Per Bolund.

Ebba Busch

Miljöpartiet hoppas på att få med sig de andra partierna på ett nej till rysk energiimport.

– Sverige måste gå före och visa vägen för resten av EU. Det är hög tid för att införa importstopp av rysk energi. Bra att Ebba Busch gått ut med att KD ändrat sig i frågan. Nu väntar vi på de andra partierna, säger Per Bolund.

Högsta sedan 2014

Samtidigt går det mycket bättre för Socialdemokraterna i nya Svensk Väljaropinion för mars månad.

Magdalena Anderssons (S) parti ökar med hela 2,2 procentenheter till 32,6 procent vilket är det högsta stödet för S i Svensk Väljaropinion sedan 2014.

Backar mest

Ett annat vinnarparti är Moderaterna som lyfter med 0,5. Moderatledaren är den enda av partiledarna för de tre stora partierna – S, M och SD – som säger ja till Nato.

De två partier som backar mest är Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som båda har hamnat i blåsväder den senaste tiden kopplat till vapenleveransen till Ukraina samt inställningen till Rysslands diktator Putin.

Byter partiledare

Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna ligger stilla i opinionen men Liberalerna är nere på katastrofala 2,3 procent.

Partiet bytte dock partiledare igår och har nu chans till en nystart.

Här är nya Svensk Väljaropinion:

                                                       Mars      Febr

🔴Vänsterpartiet                      8,4     -1,3
🔴Socialdemokraterna       32,6      +2,2
🟢Miljöpartiet                           2,9      -0,5
🟢Centern                                   6,9      +0,0
🔵Liberalerna                            2,3      -0,2
🔵Moderaterna                     21,5      +0,5
🔵Kristdemokraterna           5,3      +0,1
🔵SD                                            18,7      -0,7

Text: Redaktionen