UTRIKES: Nytt beslut kan förlänga kriget

2022 08 26

Vladimir Putin har bestämt att den ryska armén ska utökas till 2,04 miljoner soldater 2023.

En ökning på 137 000 man, rapporterar ryska statliga nyhetsbyrån TASS.

Diktatorns beslut är en stor omsvängning, uppger New York Times.

– Tidigare har Kreml försökt banta en redan uppsvälld armé. Omsvängningen är det senaste tecknet på att den ryske ledare, trots stora förluster på slagfältet, förbereder sig för ett långt och utdraget krig i Ukraina, framhåller tidningen.

Vägrar ge upp

– Det här är inte ett drag som du gör när du förväntar dig ett snabbt slut på ditt krig. Det här är något du gör när du har någon form av plan för en utdragen konflikt, säger Dara Massicot, forskare på tankesmedjan RAND Corporation, till  New York Times.

Utökningen innebär att Putin skulle få tillgång till fler soldater om Ryssland skulle välja att mobilisera.

Hittills har Vladimir Putin inte utropat ett fullskaligt krig mot Ukraina och har därmed undvikit en massmobilisering av styrkorna.

– Det som nu kan hända är att man utbildar och krigsplacerar ytterligare 137 000 personer så att dessa finns tillgängliga om det blir en mobilisering. Och detta handlar enbart om armén, inte om flygvapnet, flottan, marininfanteriet och luftlandsättningsförbanden, säger Peter Lidén, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan, till DN.

”Signal till omvärlden”

Överstelöjtnanten beskriver Vladimir Putins beslut som en ”signal till omvärlden”.

– Ser man det i ljuset av någon kommande större insats, då blir det lite annan tyngd i det. Det är ett beslut man ska lägga märke till men heller inget som man ska överdramatisera i nuläget. Det är också en signal till omvärlden om att Ryssland förbereder sig, säger Peter Lidén till DN.

Foto: President of Russia Office resp General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen