Nytt besked från SJ till alla som försöker boka biljett

2022 11 09

Nu går SJ ut med ett nytt meddelande till alla som försöker boka tågbiljetter.

SJ:s uppmärksammade biljetsläpp inför jul slutade i stort fiasko i natt när webbsidan kraschade men nu går tågjätten ut med ny information.

Dessutom skyhöga priser 

Inte nog med att det var nästintill omöjligt för många att boka tågbiljett på SJ.se trots att det statliga resebolaget sagt att det skulle gå bra – dessutom blev priserna skyhöga.

– Sidan kraschade direkt, jag tror inte den funkade en enda minut, säger Alice Öberg, 19, år till SVT. 

I vanliga fall brukar hon få betala cirka 400 kronor för att resa mellan Uppsala och Sundsvall men nu blev det istället superdyrt – nästan 2 000 kronor för två biljetter.

Nytt besked från SJ ikväll 

– Efter klockan tre fick jag tag på biljetter men till ett helt vansinnigt pris, säger hon.

SJ har under dagen uppmuntrat resenärerna att ligga i och försöka boka på sajten som väntades börja fungera allt eftersom.

Men ikväll går SJ ut med ett nytt meddelande som klargör att man ännu inte blivit av med problemen på webbsidan. 

– Vi har fortsatt tekniska störningar vid bokning av biljett. 

– Vi beklagar detta och jobbar på att under eftermiddagen och kvällen gradvis öka vår kapacitet, lovar SJ på sin webbsida.

Oförberett och oproffsigt 

Alice Öberg är inte imponerad av hur SJ hanterar situationen.

– Det känns oförberett och oproffsigt, säger hon. 

Innan det omtalade biljettsläppet bedömde SJ:s presskommunikatör att allt skulle gå fint.

– Min bedömning är att det här kommer att gå bra, sa presskommunikatör Jonas Olsson till Sveriges Radio.

Nådde inte hela vägen 

Men nu i efterhand medger han att SJ inte har lyckats fullt ut.

– I det här fallet då så får man konstatera att vi nådde väl inte hela vägen då, säger han till SR.

Han betonar även att SJ ska undersöka var det är som har gått snett.

– Det får vi ju all anledning att se över här nu då, säger han.

Redan försenat 

SJ:s stora biljettsläpp inför julen är redan rejält försenad. Och när SJ:s vd berättade om förseningen i september så var det dystra miner.

– Att inte kunna släppa våra julbiljetter förrän i november – det är klart att svenska folket undrar vad det är vi håller på med, sa SJ:s vd till DN.

Bakgrunden till förseningen var att Trafikverket haft problem med att i god tid meddela vilka banarbeten som ska utföras och för att råda bot på bristerna med korttidsplanering har myndigheten flyttat om sin personal.

En besvärlig sommar

Det har lett till att långtidsplaneringen fallerar vilket inkluderar tågtrafikens julbiljetter.

Inte nog med det – SJ har dessutom haft en mycket besvärlig sommar med upp emot 30 inställda tåg per dag vilket lett till mycket klagomål från drabbade resenärer.

5 400 anställda

SJ grundades 1856 och är ett aktiebolag som ägs till 100 % av svenska staten. Tågföretaget har som uppdrag att driva lönsam persontrafik på järnväg och har 5 400 anställda i Sverige och Norge. Totalt trafikerar SJ 400 tågstationer.

Foto: M. Bender

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen