JUST NU: Nytt bensinbesked efter EU-förbud av rysk olja

2022 05 05

Sanktionerna mot Ryssland och Vladimir Putin får konsekvenser även för svenska bilägare.

En ökning av bensinpriset sker idag. Literpriset är nu uppe på 20,53 kronor, en ökning med 35 öre baserat på Circle K:s bemannade stationer.

Anledningen till det nya priset beror på att EU vill förbjuda rysk olja i unionen, rapporterar Expressen.

Historiskt höga priser

Bensinpriserna har varit en följetong i Sverige de senaste månaderna och ligger på historiskt höga nivåer.

Från att ha legat på 16 kronor för bensin och diesel för ett år sedan nådde det en historisk topp på 28 kronor den 9 mars. Idag ligger diesel på cirka 24,21 kronor litern i Sverige.

EU vill fasa ut

Priserna steg under gårdagen efter att EU gått ut med att unionen vill sätta stopp för rysk olja. Enligt kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kommer oljan att fasas ut under ett halvår.

– Vi kommer att se till att vi fasar ut rysk olja på ett ordnat sätt, säger hon enligt BBC.

Tredje största oljeproducenten

Ryssland är den tredje största oljeproducenten i världen, och innan landet invaderade Ukraina den främsta oljeexportörer bland alla världens länder.

Regeringen positiv

Drygt åtta procent av oljan i Sverige kommer från Ryssland. Trots att Sverige påverkas av ett oljeembargo är det en liten uppoffring menar energiminister Khashayar Farmanbar (S). 

– Våra myndigheter bedömer att de åtta procent vi importerar kan vi skaffa från andra länder. Vi driver verkligen på i EU för att man ska frigöra sig från det ryska beroendet, men jag har respekt för att det finns många länder som inte har den goda position som Sverige har, säger han till Aftonbladet.

Sänker energiskatten

I slutet av förra månaden meddelade riksdagen att man tillfälligt sänker energiskatten på bensin och diesel med 50 öre. 

Sänkningen gäller fram till 30 september 2022 och innebar ett sänkt literpris med uppemot 1,80 kronor vid pumpen.

Höjer reseavdragen

Regeringen har även höjt reseavdraget på grund av de höga drivmedelskostnaderna för att gynna fler människor som pendlar med bilen.

Det innebär att milersättningen för reseavdragen höjs från dagens 18:50 till 25 kronor

“En skattelättnad”

– En byggnadsarbetare som tar bilen till jobbet från Tingsryd till Växjö får med det nya systemet en skattelättnad på närmare 3 500 kronor, säger finansminister Mikael Damberg (S) enligt Sveriges Radio.

Foto: E Mclean resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


Vanligt föremål förbjuds i resväskan – gäller i hela Europa

2025 06 08

EU sätter ned foten gällande säkerheten ombord på flygplan.

Och det med besked.

I en ny skarp rekommendation utfärdad av EU:s flygsäkerhetsmyndighet EASA uppmanas samtliga flygbolag i Europa att skärpa säkerheten för passagerarna.

Framför allt pekas ett vanligt föremål ut som särskilt riskabelt: den så kallade powerbanken.

Framöver ska den typen av laddare därför enbart få medföras i handbagage. Dessutom ska powerbanks inte ens få användas under flygning på grund av brandrisken i litiumbatteriet.

– E-cigaretter och powerbanks ses som särskilt farliga. De är båda förbjudna i incheckat bagage, precis som reservbatterier. Att ladda e-cigaretter är strängt förbjudet. På grund av den risk de utgör bör powerbanks inte heller laddas eller användas för att ladda andra föremål under flygningen, framhåller EASA i ett uttalande.

"Tvekar inte"

EASAS:s besked kommer efter att flera incidenter med litiumbatterier ägt rum på kommersiella flygplan.

I början av året blev det sydkoreanska flygbolaget Air Busan dessutom först i världen med att förbjuda powerbanks även i handbagage efter att ett av deras flygplan drabbats av en våldsam brand strax före avgång.

Lågprisbolagen Ryanair och EasyJet har också övervägt ett sådant förbud.

– Säkerheten för våra passagerare och besättning är vår högsta prioritet. Vi övervakar situationen noga och kommer inte tveka att införa ett förbud om det behövs, säger en talesperson för Ryanair enligt Dagbladet.

LÄS MER: Skarp kritik mot regel hos Ryanair – Experten: “Värsta jag hört”

Konfiskerade 20 000 stycken

Såväl Dagbladet som spanska Murcia beskriver EU:s senaste besked, som alltså gäller det bagage som checkas in på flygplatsen som ett nytt förbud.

– En av de mest betydande förändringarna är det fullständiga förbudet mot att placera portabla batterier, ofta kallade powerbanks, i incheckat bagage, skriver den spanska tidningen.

Många flygbolag har redan ett liknande förbud. Till exempel konfiskerade Norwegian 20 000 powerbanks år 2023 för att folk inte har koll på reglerna.

Generellt ska powerbanks utifrån brandsäkerheten ombord alltid packas i handbagaget då det kan finnas risk för överhettning. Föremål som anses vara en fara för flygsäkerheten kan också beslagtas vid genomgången på flygplatsen, sade Peter Douglas Wärring från Swedavia till TV4 Nyheterna förra året.

Foto: Jeshoots.com

Text: Redaktionen


JUST NU: Ryssland flyttar bombplan

2025 06 08

Ryssland har börjat flytta på strategiska bombplan.

Den ukrainska attacken som slog ut flera ryska plan har uppmärksammats över hela världen.

Nu kommer uppgifter om att Ryssland har börjat flytta på flera av sina strategiska bombplan.

Detta för att undvika nya ukrainska attacker, rapporterar Kyiv Post.

Flyttar bombplan

Efter Ukrainas “Spiderweb”-drönarattacker mot ryska strategiska flygplan för en vecka sedan har Kreml börjat sprida ut sina strategiska bombplan TU-160 ”White Swans” bortom fara, så långt bort från Ukraina som möjligt – inklusive långt österut.

Det ukrainska OSINT-analysprojektet AviVector publicerade en satellitbild på X som visar ett ryskt Tupelov Tu-160 långdistansbombplan, tidigare stationerad på Belaya-flygfältet i Irkutsk-regionen, på asfalten vid Anadyr/Ugolny-flygbasen. 

Flygbasen ligger på Yakutiahalvön i Chukotka Autonomous Okrug – 6 750 kilometer från den ukrainska gränsen och 660 kilometer från Alaska.

Byggdes under Sovjettiden

Flygbasen Anadyr, även känd som Ugolny, byggdes under Sovjettiden som en bas för landets strategiska bombplan och spaningsflygplan som skulle övervaka USA:s militära aktiviteter i Alaska och Berings hav. 

Nu hoppas Ryssland att vissa bombplan kommer att vara säkrare där – långt från den ukrainska gränsen.

Läs mer: Ukrainas besked till omvärlden – “Är inte sant”

“Spiderweb”-attacken

Den 1 juni slog mer än 100 ukrainska drönare till mot flygbaser djupt inne i Ryssland, riktade mot långdistansbombplan med kärnvapenkapacitet.

Attacken slog ut flera ryska bombplan och hyllades stort av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Så utfördes attacken

Vasyl Maliuk, chef för Ukrainas säkerhetstjänst SBU, har förklarat att drönarna smugglades in i Ryssland i trähytter monterade på lastbilsflak och dolda under fjärrstyrda avtagbara tak.

Lastbilarna kördes sedan till platser nära flygbaser av förare som till synes var omedvetna om sin last; sedan avfyrades drönarna och riktades mot sina mål.

Det rapporterar BBC.

Foto: Зимин Василий Wikipedia

Text: Redaktionen