JUST NU: Nya Zeeland inför historiskt förbud
2022 12 13
Nya Zeeland har tagit ett historiskt stort kliv mot ett totalt rökförbud.
Från och med nästa år kommer alla invånare födda 2008 eller senare förbjudas från att köpa cigaretter och andra tobaksvaror.
Beslutet innebär att antalet personer som får köpa tobak kommer att minska varje år.
År 2050 kommer till exempel 40-åringar att vara för unga för att köpa cigaretter.
Landets hälsominister Ayesha Verrall, som står bakom beslutet, kallar det för ett ”steg mot en rökfri framtid”.
– Tusentals människor kommer att leva längre, hälsosammare liv och hälsosystemet kommer att tjäna miljarder eftersom behandlingen av de sjukdomar som rökning orsakar kommer att minska, säger hon enligt BBC.
Historisk låga nivåer
Antalet rökare i Nya Zeeland är redan nere på historisk låga nivåer.
Åtta procent av den vuxna befolkningen röker dagligen. Det är en minskning med 9,4 procent jämfört med förra året, rapporterar BBC.
– Förhoppningen är att den nya lagen ska minska rökfrekvensen till fem procent till 2025, framhåller nyhetskanalen.
Den nya lagen innebär även att antalet återförsäljare av tobak drastiskt minskar – från nuvarande 6 000 till endast 600.
Nikotinnivåerna i berörda produkter minskas även markant.
– Det betyder att nikotin kommer att reduceras till icke-beroendeframkallande nivåer och samhällen kommer att vara fria från spridningen och anhopningen av återförsäljare som riktar in sig på specifika områden, säger hälsoministern Ayesha Verrall enligt BBC.
Kritik mot den nya lagen
Kritiker av den nya lagstiftningen har varnat för att den Nya Zeeländska regeringens tobakspolitik kan slå tillbaka mot landet.
Bland annat varnar kritikerna för att den nya lagen kan underblåsa en svart marknad för tobaksförsäljning.
Det inhemska ACT-partiet, som innehar tio platser i parlamentet, varnar även för att den nya lagstiftningen kommer att innebära en dödsstöt för små butiker.
– Ingen vill se folk röka, men en del kommer att göra det ändå, och därför kommer den nya lagen att orsaka stora problem, säger ACT:s vice ordförande Brooke van Velden till BBC.
Foto: R. Mehrad
Text: Redaktionen