JUST NU: Nya vänskapen oroar

2022 08 15

Ryssland och Nordkorea knyts allt närmare.

Tidigare i dag rapporterade nyhetsbyrån KCNA att Rysslands diktator Vladimir Putin och hans nordkoreanske motsvarighet Kim Jong-Un intensifierat sin kontakt.

Parterna har blivit goda brevvänner, och i ett nyligen skickat brev ska den ryska ledaren ha föreslagit att länderna ska arbeta för att “utvidga de omfattande och konstruktiva bilaterala relationerna med gemensamma ansträngningar”.

I brevet stod också att läsa att en union mellan Ryssland och Nordkorea skulle “stärka säkerheten och stabiliteten på den koreanska halvön och den nordöstra asiatiska regionen”.

Kan hjälpa Ryssland

Förra veckan skrev sydkoreanska Daily NK att Nordkorea börjat göra listor över arbetare som ska skickas till Donbass i Ukraina.

Arbetarna ska hjälpa de ryskstödda separatistrepublikerna med återuppbyggnaden.  

Först ska nordkoreanska invånare som redan befinner sig i Ryssland involveras.

I ett nästa steg kan invånare inifrån Nordkorea skickas till Ukraina, erfar nyhetskanalen. 

Kärnvapensamarbete

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan, konstaterar att Nordkorea kommer att kräva något i utbyte mot hjälpen.

Moskva kommer knappast att erbjuda en ekonomisk kompensation, framhåller experten.

Istället ser han ett annat scenario framför sig – ett kärnvapensamarbete.

– Om det kommer nordkoreaner så måste Ryssland ha något att erbjuda. Vad skulle det vara i så fall? Knappast pengar och teknik, men möjligen kärnvapen eller kärnteknik, säger han till SR.

Att Vladimir Putin har vänt sig till Kim Jong-Un förvånar inte Joakim Paasikivi.

– Ryssland har inte fått något stöd från länder som de förväntat sig att få stöd från. Nu lägger man ut krokarna längre. Det betyder nödvändigtvis inte att det kommer någon, men Ryssland är i ett behov av hjälp, säger han till radiokanalen. 

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen