JUST NU: Nya ursäkten – ryssar i Ukrainas armé

2022 05 20

– Vi kämpar mot ryska soldater och officerare.

Det säger den ryske senatorn Frants Klintsevich i rysk stats-tv, rapporterar BBC reporter Francis Scarr som översatt intervjun.

Märkliga ursäkten

Den ryske senatorn formulerar en något märklig ursäkt för de uteblivna militära framstegen i Ukraina.

– Han säger att Ukrainas arme är en av de starkaste och bäst utbildade eftersom den består av ryska soldater och officerare med "exakt samma mentalitet som oss", skriver Francis Scarr på Twitter.

– En genialisk ursäkt, betonar BBC:s reporter.

Ville inte förolämpa någon

I tv-intervjun är senatorn noga med att poängtera att han inte vill förolämpa den ryska armén.

Samtidigt erkänner han att Ryssland ”militära operation” inte går enligt planerna.  

– Vi fortsätter att ha ganska stora svårigheter, säger Klintsevich, men konstaterade snabbt att det beror på att Ryssland egentligen strider mot ryssar iklädda en annan militäruniform.

Avstannad offensiv

Den ryska offensiven i östra Ukraina fortsätter att gå trögt. Enligt flera rapporter ligger den ryska armén flera dagar efter sina mål och saknar betydande resurser.

Det har tvingat de ryska styrkorna att byta taktik i Donbas-regionen, uppger en källa inom USA:s försvarshögkvarter Pentagon till New York Times.

Enligt källan har de ryska trupperna delats upp i mindre grupper och attackerar smalare mål.

 – Ibland håller de bara de erövrade målen en kort tid innan de ukrainska styrkorna tar tillbaka dem. De är helt enkelt mer blygsamma i vad de försöker erövra, säger källan till tidningen.

Rysk by beskjuten

Samtidigt fortsätter Ukraina att beskjuta den ryska staden Belgorod och närliggande byar. 

Belgorods guvernör Vyacheslav Gladkov säger att 59 hus i byn Solokhi utanför Belgorod förstördes under torsdagen. Staden är en viktig strategisk plats för den ryska armén. Flera ammunitionslager och bränsledepåer finns i och runtomkring Belgorod som ligger nära den ukrainska gränsen.

– Under de senaste dagarna har vår gränsby Solokhi beskjutits flera gånger från ukrainskt territorium, säger Vyacheslav Gladkov till nyhetsbyrån TASS.

Foto: RRT 1

Text: Redaktionen


Konsumentverket varnar Jysk och Mio – ”sluta omedelbart”

2024 06 13

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen


Postnord-kunder drabbas av ny våg – går ut med uppmaning

2024 06 12

Postnords kunder har på nytt drabbats av ett återkommande problem.

Under året har flera olika företag gått ut och varnat för bluff-sms och bedrägeri.

Det har varit ett återkommande problem och allmänheten har uppmanats att se till att ha koll på vad som indikerar att det kan röra sig om ett falskt meddelande.

Nu drabbas Postnords kunder på nytt av det besvärande fenomenet.

Det rapporterar Sveriges Radio.

“Väldigt jobbigt”

Bedragare kommer hela tiden på nya sätt att lura folk på pengar, och sms med olika länkar och uppmaningar är ett sätt man försöker bedra företagskunder.

På sistone har en ny våg bluff-sms nått Postnords kunder.

Postnords presstalesperson Henrik Ishihara uttrycker oro över utvecklingen.

– Det är ju väldigt jobbigt. Dels är det vårt varumärke som utnyttjas och det är ju ett brott i sig. Det absolut mest allvarliga är dock alla våra kunder, alla mottagare, som drabbas och i vissa fall luras på pengar, säger han till SR.

Riktar uppmaningar

Ishihara går ut med en uppmaning till kunderna i samband med den nya vågen av bedrägeriförsök.

– De gånger som vi skickar ut meddelanden så är det alltid med en länk till antingen Postnord.se eller Postnord.com. Är det någon annan länk så är det en bluff och då ska man bara radera det, säger han.

Inte första gången

Det är inte första gången som Postnord går ut och varnar för bedragare.

Tidigare har man förtydligat hur bedrägerierna går till.

– Tyvärr cirkulerar det bluffmejl och bluff-sms där avsändaren utger sig för att vara PostNord, har det statliga bolaget förklarat.

– Det förekommer även bluffannonser på olika sociala plattformar. Ibland blir de som lägger ut privatannonser på annonssidor kontaktade av bedragare som uppmanar till användning av PostNords ”kurirtjänst”. Även det är en bluff.

Därför är det attraktivt

Postnord framhåller att bedragarna riktar sig mot bolaget av en tydlig anledning.

– Sverige är en av de mest utvecklade e-handelsmarknaderna i Europa, vilket gör det attraktivt för bedragare att försöka luras. 

– Tyvärr måste man som konsument idag vara lite misstänksam. Det bästa sättet att skydda sig mot bedragare är att alltid vara uppmärksam. Klicka aldrig på länkar om du är osäker på vart de leder.

Foto: Postnord

Text: Redaktionen