JUST NU: Nya ursäkten – ryssar i Ukrainas armé

2022 05 20

– Vi kämpar mot ryska soldater och officerare.

Det säger den ryske senatorn Frants Klintsevich i rysk stats-tv, rapporterar BBC reporter Francis Scarr som översatt intervjun.

Märkliga ursäkten

Den ryske senatorn formulerar en något märklig ursäkt för de uteblivna militära framstegen i Ukraina.

– Han säger att Ukrainas arme är en av de starkaste och bäst utbildade eftersom den består av ryska soldater och officerare med "exakt samma mentalitet som oss", skriver Francis Scarr på Twitter.

– En genialisk ursäkt, betonar BBC:s reporter.

Ville inte förolämpa någon

I tv-intervjun är senatorn noga med att poängtera att han inte vill förolämpa den ryska armén.

Samtidigt erkänner han att Ryssland ”militära operation” inte går enligt planerna.  

– Vi fortsätter att ha ganska stora svårigheter, säger Klintsevich, men konstaterade snabbt att det beror på att Ryssland egentligen strider mot ryssar iklädda en annan militäruniform.

Avstannad offensiv

Den ryska offensiven i östra Ukraina fortsätter att gå trögt. Enligt flera rapporter ligger den ryska armén flera dagar efter sina mål och saknar betydande resurser.

Det har tvingat de ryska styrkorna att byta taktik i Donbas-regionen, uppger en källa inom USA:s försvarshögkvarter Pentagon till New York Times.

Enligt källan har de ryska trupperna delats upp i mindre grupper och attackerar smalare mål.

 – Ibland håller de bara de erövrade målen en kort tid innan de ukrainska styrkorna tar tillbaka dem. De är helt enkelt mer blygsamma i vad de försöker erövra, säger källan till tidningen.

Rysk by beskjuten

Samtidigt fortsätter Ukraina att beskjuta den ryska staden Belgorod och närliggande byar. 

Belgorods guvernör Vyacheslav Gladkov säger att 59 hus i byn Solokhi utanför Belgorod förstördes under torsdagen. Staden är en viktig strategisk plats för den ryska armén. Flera ammunitionslager och bränsledepåer finns i och runtomkring Belgorod som ligger nära den ukrainska gränsen.

– Under de senaste dagarna har vår gränsby Solokhi beskjutits flera gånger från ukrainskt territorium, säger Vyacheslav Gladkov till nyhetsbyrån TASS.

Foto: RRT 1

Text: Redaktionen