JUST NU: Nya uppgifter om Sveriges Natoansökan

2023 03 16

Ungern uppges ha satt ett datum på omröstningen gällande Sveriges Natoansökan.

Under den senaste tiden har Ungern skjutit upp omröstningen gällande ratificeringen av Sveriges ansökan till Nato ett antal gånger.

Alla länder förutom Turkiet och Ungern har godkänt Sverige, och organisationens generalsekreterare har flera gånger yttrat att han anser att Sverige är redo att bli medlem.

Nu kommer nya uppgifter om att omröstningen i Ungern är planerad till den 31 mars, uppger Ekot.

Datumet är dock endast preliminärt och kan fortfarande komma att ändras.

Skulle ske nästa vecka

Planen var egentligen att omröstningen skulle ske den 20 eller 21 mars, men beskedet om ytterligare förseningar kom från oppositionspolitikern Agnes Vadai.

Vadai uttryckte via facebook att hon fått informationen om förseningen av ställföreträdande premiärminister Zsolt Semjén, som meddelade att man ville skjuta upp omröstningen.

– Regeringen vill inte ha något riksdagsmöte nästa vecka. Därför kommer ratificeringen av den svenska och den finska ansökan missas igen. Denna regering är prorysk, anti-EU och nu anti-Nato, menade Vadai enligt SVT.

Förklarade varför

Enligt det ungerska tidningen HVG motiverar landets regering förseningen med att ”pågående förhandlingar med EU-kommissionen inte har avslutats”.

Ungern har tidigare anklagats för att dra ut på ratificeringen av såväl Sveriges som Finlands Natoansökan på grund av en diskussion angående EU-medel.

Den ungerska regeringen har nekat till att det ska finnas någon koppling. 

Med i alla möten

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har sagt att han anser att Sverige och Finland är redo att bli medlemmar i Nato. 

Trots att Sverige ännu inte är officiella medlemmar finns ett starkt informationsutbyte mellan parterna om kriget i Ukraina.

– Båda länder tar nu del av alla Natosamtal gällande krisen, säger Jens Stoltenberg.

Inte en del av konflikten

Stoltenberg har upprepat att Nato “inte är en del av konflikten” men är redo att försvara varje tum av organisationens territorium.

Han förklarar även att Nato stärkt sin försvarsberedskap vid den östra delen av försvarsalliansen.

Foto: M. Studzinski

Text: Redaktionen