UPPGIFTER: Här skulle nordiska terroristerna slå till – utreder koppling till Breivik

2022 09 23

Fyra män greps igår på Island och misstänks för att ha förberett en storskalig terrorattack.

Under gårdagen ville polisen inte ge några kommentarer gällande motiv eller potentiellt mål som männen hade i sikte.

– Vi tackar allmänheten för förståelse för att polisen inte kan ge mer information om ärendet i nuläget, meddelade myndigheten i ett pressmeddelande.

Två mål

Källor till den isländska tidningen Morgunbladid erfar emellertid att dådet var planerat att äga rum inom de närmaste dagarna.

Dessutom pekas två mål ut för attacken: det isländska parlamentet Alltinget samt polisens årliga festival som går av stapeln den 1 oktober, uppger tv-kanalen Rúv.

Misstänks för terroristförberedelser

Samtliga fyra personer som greps är misstänkta för terroristförberedelser, olaglig import och tillverkning av skjutvapen, komponenter till skjutvapen och ammunition,

Två av männen, 28 år gamla har även häktats utifrån misstankarna.

“En sorglig dag”

Flera medlemmar i polisens riksförbund på Island har skakats av det planerade dådet.

– Det är en sorglig dag, tycker jag. Att det finns ett terrorhot på Island. Människor har haft för avsikt att använda vapen mot vanliga medborgare, polisen eller statliga institutioner, säger förbundets ordförande Fjölnir Sæmundsson till Morgunbladid.

“Förändrad verklighet”

Även landets justitieminister Jón Gunnarsson har kommenterat gripandet som offentliggjordes under gårdagen.

– Jag tycker att det är viktigt att vi lyssnar på polisen och vi är tacksamma för att något grymt avvärjdes här. Men samtidigt måste vi förstås vara medvetna om denna förändrade verklighet vi lever i, säger justitieminister Jón Gunnarsson.

Utreder koppling till Brevik

Polisen har bekräftat att myndigheten utreder männens eventuella samband till högerextrema grupper i Norden, då tillslag vid en husrannsakan tyder på sådana kopplingar.

Rúv uppger att polisen specifikt utreder om männen inspirerats och studerat terrordådet på Utöya i Norge 2011, då Anders Behring Breivik mördade 77 personer.

Svenska säkerhetspolisen har inte velat kommentera huruvida de är inkopplade i utredningen av de terrormisstänkta, enligt Dagens Nyheter.

LÄS MER: Misstänks ha planerat terrorattack i Norden

Text: Redaktionen