Nya uppgifter om planerade mordet på Annie Lööf

2022 11 01

Visbymördaren hade med sig pilbåge, pilar och svärd till Almedalen.

Theodor Engström, 33, åtalas för terroristbrott genom mord.

Han högg ihjäl psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren på öppen gata i Visby mitt under den pågående politikerveckan – bara ett stenkast från platsen där Annie Lööf (C) i samma stund skulle inleda en presskonferens.

Även C-ledaren var en tilltänkt måltavla, och nu framkommer att 33-åringen hade beväpnat sig med både pilbåge och svärd, rapporterar Expressen.

Bodde i tält

– [Engström tog med sig] en dubbeleggad kniv, två svärd och en pilbåge med pilar [för att] beröva Centerpartiets partiledare Annie Lööf livet eller tillfoga henne allvarlig kroppsskada, står det i åtalet för förberedelse till terroristbrott. 

Enligt åklagarens underlag bodde Engström i ett tält i Visby där han också förvarade “pilbågen med pilarna och pilspetsar”.

I bevisuppgifterna som lämnats in till Gotlands tingsrätt framgår också att den åtalade mannen kartlade Annie Lööfs och Ing-Marie Wieselgrens respektive schema.

– Theodor Engströms avsikt var att injaga allvarlig fruktan hos befolkningen, framhåller åtalet vidare.

Stora mängder narkotika

I tältet hittades även stora mängder narkotika, där polisen fann 20 doser LSD i en necessär. Utöver dessa åtalas Engström också för innehav av ytterligare 30 doser LSD på Gotland och 7,01 gram Cannabis, rapporterar Aftonbladet.

Den terrormisstänkta mördaren greps omedelbart efter knivattacken och utredningen togs snabbt över av Säkerhetspolisen.

– Det är klart att det är omskakande. Det är fruktansvärda besked att ta del av, inte minst som privatperson och mamma. Tankarna går direkt till ens barn och familjen, kommenterade Annie Lööf händelserna i somras.

Erkänt två brott

Theodor Engström erkände terroristbrott och förberedelse till terroristbrott i samband med en omhäktningsförhandling 16 augusti.

Han har tidigare deltagit i demonstrationer organiserade av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, samt varit aktiv skribent på nättidningen Nordfront, enligt Aftonbladet.

En rättspsykiatrisk undersökning visade att dådet begicks under “påverkan av allvarlig psykisk störning”. Rättegången pågår mellan 8 och 15 november.

Foto: Centerpartiet

Text: Redaktionen