Nya uppgifter om Palmemordet

2021 10 30

Samma natt som Olof Palme mördades pågick en hemlig operation av Säpo och det kan ha funnits sovjetiska agenter i Stockholm under mordnatten.

Det framgår av nya uppgifter som nu redogörs för i Kvartal.

Män med walkie-talkies

Efter Palmemordet kom det flera tips om att folk hade sett män med walkie talkies i området under mordnatten men uppgifterna har aldrig blivit klarlagda. Men nu går Jan Almäng, docent i teoretisk filosofi, ut i Kvartal med uppgifter från ett PM som han har fått ut från Palmeutredningen och som kan kasta ljus över walkie talkie-uppgifterna.

Bekämpa ryskt spionage

PM:t visar att Säpos enhet för att bekämpa ryskt spionage hade en operation i Stockholm samma natt som Palmemordet. Under natten ska två personer i gruppen ha genomfört en hemlig operation och bland annat ha rört sig i Stockholm city. En av personerna förhördes av Palmegruppen varpå hon uppgav att de övervakades.

– Av en spangrupp från Säpo och säkerligen även en från motståndarsidan, rapporterar Expressen.

Många agenter

Docent Almängs slutsats är att det därmed kan ha funnits både Säpopersonal och sovjetiska underrättelseagenter i Stockholm under mordnatten. Alla agenter skulle kunna vara svaret på varför folk har sett walkie talkie-män röra sig i Stockholm under mordnatten.

Väldigt anmärkningsvärda uppgifter

Någon koppling mellan alla agenterna och Olof Palme är dock inte kända i nuläget.

Journalisten Gunnar Wall som studerat Palmemordet mycket noga genom åren betecknar Kvartals avslöjande som väldigt anmärkningsvärda uppger Expressen.

Strider mot tidigare uppgifter

– Den här informationen tyder väldigt klart på att det förekom operationer under mordkvällen med radiokommunikationsutrustning, och att det bör ha varit känt i utredningen tidigt. Detta strider mot vad olika ansvariga utredare gått ut med under åren, då de avvisat vittnesmål som inbillningar, säger Gunnar Wall till Kvartal.

Samma natt pågick även knarkoperationer i området vilket också kan vara en delförklaring till walkie talkies-männen.

[yop_poll id="839"]